MEHMET AYTAÇ

İlkbahar döneminde yapraklanmadan önce kısa süreliğine çiçek açan ağaç, tüm heybetiyle meydandan geçen vatandaşları selamlamaya başladı. Ağacın çiçekli hali, Keşan’ın en güzel görüntülerinden birini oluşturdu.

Çiçeklerini döktükten sonra yapraklanma evresine giren ağaç, yaz aylarında da meydanda soluklanmak isteyen vatandaşlara gölgesiyle ferahlık sağlıyor.

MEYDAN DÜZENLEMESİNDE KESİLECEK Mİ?

Ağacın yaşı tam olarak bilinmese de yıllardır meydanı süslediği ve birçok insanın beğenisini topladığı bir gerçek.

Öte yandan yakın zamanda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlayacak meydan düzenlemesi kapsamında alandaki bu ve diğer ağaçların kesilip kesilmeyeceği ise merak konusu.

EKONOMİYE KAZANDIRILABİLİR Mİ?

Pavlonya ağacı olarak da bilinen kral ağacının anavatanı Asya’dır. Çin Kavağı olarak da tabir edilen ağaç türü, dünyanın en hızlı büyüyen ağaçlarından biridir ve kereste üretimi için endüstriyel amaçla yetiştirilir. Bahçe peyzajında da kullanılan ağaç, ekonomik değeri yüksek türlerden biridir.

Ağacın, kışı çok sert olmayan bölgelerde yetiştirilmesi kolaydır. Doğru dikim ve bakımda ağaç, 4 ay içinde hemen boylanır ve gövdesi gelişir. Ağacın kerestesinden mutfak mobilyaları, ahşap ev süsleri, salon takımları ve tespih gibi eşyalar yapılır.

Ağacın Keşan’da da bulunması, gerekli araştırmalar ve hazırlanacak projeler ile kullanılmayan hazine arsalarında yetiştirilip Keşan ekonomisine kazandırılması ihtimalini akıllara getiriyor.