HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan'a bağlı Kılıçköy'de kadınlar, tatilcilerin yoğun olarak kullandığı Keşan-Enez karayolu üzerinde ev ekonomilerine katkı için pazaryeri kurdu. Aynı köyden 18 kadın, 16 yıldır kurulan pazarda evde yaptıkları yöresel ürünler ile tarlalarında ürettikleri sebze ve meyveleri satarak, ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Köyde erkeklerle birlikte sabah erken saatlerde tarla ve bahçelerden topladıkları sebze ile meyveleri pazara getiren kadınlar, tezgahlarda sergiledikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlıyor. Kadınlar, ayrıca kışın evde yaptık yöresel ürünler tarhana, erişte, kuskus, katık, turşu, salça, komposto ve reçelleri de satışa sunuyor. Tezgahlarında olmayan ürünleri aralarında takas eden kadınlar, örnek bir dayanışma da sergiliyor. Pazaryerine alışverişe gelenlerde kadınları takdir ediyor. Pandemi nedeniyle bu yıl tezgahlarını Temmuz ayında açtıklarını belirten kadınlar, tedbirlere uyarak maske taktıklarını ve sosyal mesafe kuralına uyduklarını söyledi. 

KADIN MÜŞTERİLER, BİZLERİ GÖRÜNCE İLETİŞİM DAHA RAHAT OLUYOR

Kılıçköy'de tezgah açan Ümmiye Gürkan, bu yıl pandemi nedeniyle tezgahları geç açtıklarını belirterek, "Geç açmamıza rağmen emeklerimizin karşılığını alıyoruz. Malımız tarlada kalmadı. Özellikle tatil için İstanbul'dan bölgeye gelenler oldukça rağbet gösteriyor. 12 dönüm sebze bahçem, 6 dönümde meyve bahçem var. Ayrıca evde tarhana, kuskus, erişte, bal, reçel yapıp, satıyoruz. Bu yıl badem de ektik. Amacımız milletimize hizmet. İsteğe göre cevap veriyoruz. Bu yıl sebzede güzel para yaptı. Emeğimizin karşılığını alıyoruz. Kadın müşteriler, bizleri görünce iletişim daha rahat oluyor. Biz burada dayanışma içerisindeyiz. Bende olmayan bir ürünü komşu tezgahtan başka bir ürünle takas edebiliyoruz." dedi. 

İLGİ HAFTA SONU DAHA İYİ

Sevinç Işım da, tamamen kendi ürettikleri ürünleri satışa sunduklarını ifade ederek, "Taze fasulye, kavun, bamya, domates, patlıcanın yanı sıra evde kendi yaptığımız, salça, reçel, erişte, kuskus, tarhana gibi ürünler satıyoruz. Bu yıl arıcılıkta yaparak ürettiğimiz balları satışa sunduk. İlgi hafta sonu oldukça iyi. Özellikle kadın müşterilerimiz bizden memnun. Bizlerde onlardan memnunuz" diye konuştu.     

BURASI KADIN PAZARI OLARAK DA GEÇİYOR

Sakine Öztürk ise Kılıçköy pazarının bu yıl yine 18 kadınla hizmet verdiğini dile getirerek, "Burada hepimiz kadınız. Burası kadın pazarı olarak da geçiyor. Müşterilerimiz genelde tatilciler. Koronavirüs bizi de etkiledi. Geç tezgah açabildik. Sezonun kapanmasına da az kaldı anca buna da şükür diyoruz. Kimisine göre pahalı, kimisine göre ucuz. Bu tercih meselesi. Biz kurtardığı fiyattan veriyoruz. Fiyatta yardımcı olmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

KÖYLER ARASINDA DA DAYANIŞMA VAR

Yadigar Karagöz de, kendi ürünleri yetmediğinde komşu köylerden de ürün aldıklarını ve dayanışma içerisinde olduklarını belirterek, "Burada her şeyi kendimiz üretiyoruz. Yetmediği takdirde de komşu köylerden alıyoruz. Köyler arasında da dayanışma var. Koronavirüste işleri etkiledi. İnsanlar eskisi gibi uğramıyor. İnsanlar eskisi gibi uğramıyor. Gelse de mesafeyi koruyor. Bizde bu konuda dikkatli oluyoruz. Tatilci sayısı da azaldı. Gelen de çok durmuyor, dönüyor" dedi. 

PAZARDA KADINLARIN SATIŞ YAPMASI GÜZEL BİR ŞEY

Hafta sonu tatili için İstanbul'dan gelen ve pazardan alışveriş yapan Bihter Aydoğdu, "Gayet doğal ve sağlıklı ürünler satıyorlar. Ailem için bu ürünleri tercih ediyorum. Buradan aldığım ürünlerle kışlık ürünler yapıyorum. Hem çeşitlilik var hem de fiyatlarda gayet uygun. Pazarda kadınların satış yapması güzel bir şey. Bir kadın olarak buradaki kadınlara destek veriyorum. Örnek bir çalışma sergiliyorlar" diye konuştu. 

BURADA KADINLARIN ÇALIŞMASI DAHA DA ÖNEMLİ

Selin Çoban da, kadınlar pazarından ihtiyaçlarını alarak ve İstanbul'a doğru yola çıkacaklarını ifade ederek, "Fiyatlarda gayet iyi. Çok fazla pazara çıkmıyoruz ama burada durup alışveriş yaptık. Oldukça fazla çeşit var. Bizim için burada kadınların çalışması daha da önemli. O yüzden katkı sağlayalım dedik ve geçerken alışveriş yaptık" ifadelerini kullandı.