HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Çin'de şirketlere ticari danışmanlık hizmeti veren ve Türkiye'de de hava temizleme sistemlerinin distribütörlüğünü yapan Keşanlı iş insanı Aykut Gümüşel, koronavirüs salgını sonrası 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunanlar için uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı ve 'evde kal' çağrısı üzerine insanların zamanlarının büyük bir çoğunluğunu evde geçirmesiyle birlikte hava temizleme cihazları ve koruyucu maske sektöründe ciddi artış yaşandığını söyledi. 

Aykut Gümüşel, koronavirüs salgınının çıktığı Çin'de alınan tedbirlerden bahsederek, "Çin'deyken N99 maske kullanıyorduk. Türkiye'de de anlatılan N95 maskeler var. Dışarıya çıkarken bu maskeleri kullanıyorduk. Evdeyse hava temizleme cihazları kullanıyorduk. Türkiye'de gerekli önlemler alındı. Ben 2 ay önce dönerken de havaalanında termal kamerayla tarama yapılıyordu. Türkiye'de de vaka görülmesinin ardından tedbirlerde arttırıldı. Pek dışarıya çıkmamaya çalışıyoruz. Yaşlılarımızı da dışarıya çıkarmıyoruz. Çin'de uygulananlar şimdi Türkiye'de de uygulanıyor. Gerekirse de maskeyle dışarı çıkıyoruz. Hem evimiz de hem de ofisimiz de hava temizleme cihazları kullanıyoruz." dedi.  

ÇİN'DE N99 TİPİ MASKELER ÇOK FAZLA TERCİH EDİLİYOR

Çin'de N99 maskelerin yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Gümüşel, "Çin'de N99 tipi maskeler çok fazla tercih ediliyor. Türkiye'de de kullanılan N95 maskeye göre koruma oranı daha yüksek. Ama yüzde 100 koruyacağını kimse söyleyemez. Türkiye'de yaygın olarak dağıtılan ve kullanılan maskelerin ne kadar koruyucu olacağına dair çok net bir şey yok. Filtreli olan maskelerin, diğerlerine oranla daha iyi koruduğu söylenebilir. Çin'de herkes maske kullanıyor. Tabi sosyal mesafeye uymakta önemli." diye konuştu. 

TALEPLERE YETİŞEMİYORUZ

Aykut Gümüşel, Türkiye'de de koronavirüse karşı alınan önlemler sonrası insanların evinde daha fazla vakit geçirmeye başlamasıyla hava temizleme cihazlarına olan talebin arttığını kaydederek, şunları söyledi: "Şu an taleplere yetişemiyoruz. Çin'deki deneyimlerimden dolayı herkese tavsiye ediyorum. 2003'te Çin'de yaşanan SARS hastalığı sonrasında da insanlara evlerinde kalmaları çağrısı yapılmıştı. Koronavirüste de aynı tedbirler uygulanıyor. Çin'deki tecrübelerime dayanarak ben de insanların evlerinden çıkmamalarını ve gerekli tedbirleri almalarını tavsiye ederim."