* Ağacı buraya rahmetli babam İzzet Uslu, Mehmet Gemici’nin anısına dikmişti

* Dünyanın en hızlı büyüyen ağacı ve ekonomik değeri çok yüksek

MEHMET AYTAÇ

Ağacın, görevi başındayken 2001 yılında geçirdiği kalp krizi nedeniyle aramızdan ayrılan Keşan Belediye Başkanı merhum Mehmet Gemici’nin anısına, Usmak Makina San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin kurucusu, merhum İş İnsanı İzzet Uslu tarafından dikildiği öğrenildi.

ÜMİT USLU: “BABAM VE SAYIN GEMİCİ’NİN ÇOK İYİ DOSTLUĞU VARDI”

Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığımız röportajda İzzet Uslu’nun oğlu İş İnsanı Ümit Uslu, ağacın bilinmeyen öyküsünü, ekonomik değerini ve beklentilerini Medya Keşan Gazetesi Editörü Mehmet Aytaç’a anlattı.

Mehmet Aytaç: “Sayın Uslu, biz iki ay kadar önce bu ağacın çiçek açmış halini haber olarak yayınladık. Haberimiz çok da ilgi çekmişti. Daha sonra bu ağacın farklı bir hikâyesi olduğunu öğrendik. Bu ağacın neden dikildiğini anlatır mısınız?”

Ümit Uslu: “Rahmetli babamın rahmetli belediye başkanı Mehmet Gemici ile çok iyi bir arkadaşlığı ve dostluğu vardı. Biliyorsunuz başkanımız, 9 Şubat 2001 yılında kalp krizi nedeniyle aniden vefat edince babam çok üzüldü. Çok severdi kendisini. Bana dedi ki Ben de bu ağacın tanıtımını ve dağıtımını 90’lı yılların başında, öncelikle Keşan ve daha sonra Trakya’da ulaşabildiğim, elimin değdiği her yere bedelsiz dağıttım. Keşan’ın içine de çok sayıda fidan dağıttım. Babamın da isteği üzerine o zaman şehrin meydanında en uygun yer olarak burasını gördük. İşlek bir cadde, görünsün istedik. Babamın hatırası ve Mehmet başkanımızın da ruhuna atfedilmiş aslında bir anıt ağaçtır. 21 yıl oldu bu ağacı dikeli biz.”

“DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN AĞACI”

Mehmet Aytaç: “Nedir bu ağacın özelliği?”

Ümit Uslu: “Bu ağaç, dünyanın en hızlı büyüyen ağacı. Sulak ortamları seviyor. Bataklık, dere kenarı gibi ortamlarda yetişiyor. Hızlı büyüdüğü için taban suyunu emme özelliğinden dolayı bataklık kurutmada on numara bir ağaç. Buna müteakip kerestesi çok değerli. Son derece hafif, dirençli, sağlam ve ekonomik değeri aslında yüksek bir ağaç. Ama belki bizim tanıtım noksanlığımız, belki ağacı tam anlatamamak veya halka bunun anlatamamanın bana göre noksanlığı var. Eğer bunu ekonomik olarak ekmeyi düşünen çiftçilerimiz, üreticilerimiz var ise ben her türlü teknik konularda yardıma hazırım. Mobilya sektöründe ve kerestelik olarak kullanılabilir.”

“AYNI KÖKTEN EN AZ 4 ÜRÜN ALINABİLİYOR”

“Şöyle bir özeliği de var. Normalde kavak ağacı, 15-20 yıl içinde ekonomik değere kavuşurken, bu ağacımız 5-6 yılda ekonomik değere kavuşuyor. Kesildiği zaman da yanından çıkan bizim tabirimizle fışkın dediğimiz veya yeni filizlerden kuvvetli bir tane bırakıldığında, 5 yıl sonra o filiz de ağaç haline geliyor ve aynı ağaç kökünden en az 6-7 kez verim alınabiliyor. Ortalama 5-6 yılda kesim dersek, bir kavağın da 15-20 yılda ekonomik değere kavuştuğunu kabul edersek, bir kavak ömrü kadar sürede bu ağaçtan en az 4 ürün alınabiliyor. Bu anlamıyla çok güzel. Gelelim çiçeğine. Çiçeği de çok güzel ve naif bir kokusu var. Arıların bal için çok beğendiği bir ağaç. Gölgesi itibariyle geniş yapraklı bir ağaç. Kavakgillerden bir ağaç. Altına serin ve rahat bir şekilde oturulabilecek, park ve peyzaj çalışmalarında da kullanılabilecek bir ağaç.”

“MOBİLYA SEKTÖRÜNDE CAN SİMİDİ OLUR”

Mehmet Aytaç: “Bir süre önce Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nda mobilya sektörü ile alakalı bir toplantı düzenlenmişti. Hammadde yetersizliği ve fiyatlardaki pahalılıktan bahsedildi. Bu anlamda bu ağaç, hammaddede kurtarıcı olabilir mi?”

Ümit Uslu: “Bence can simidi olur. Son derece hafif olduğu için bana göre mobilya üretici ve imalatçıları bunu şiddetle değerlendirmesi lazım. Biliyorsunuz mobilya sektöründe hafiflik, ev hanımlarının rahat hareket ettirebilmesi, temizlik gibi unsurlar hanımlarımızın tercihi. Mobilya imalatçısı için de taşıma, hamaliye, yükleme açısından tercih sebebi. Hem çok sağlam hem de hafif ve esnek bir ağaç. Kırmak için denemek isteyenler var ise işyerimde numuneler var, zevkle veririm. Kırmaları için de bütün gayretleriyle deney yapabilirler.”

“BAŞKANIMIZIN DUYARLI OLACAĞINA KALBEN İNANIYORUM”

Mehmet Aytaç: “Biliyorsunuz Cumhuriyet Meydanı’nda bir düzenleme yapılması söz konusu. Biz ağaç ile ilgili yaptığımız ilk haberde de yazmıştık. Meydandaki bu ağaç ve diğer ağaçlar kesilecek mi şeklinde sormuştuk. Bu konuda ne söylemek istersiniz?”

Ümit Uslu: “Ben, sayın belediye başkanımızın (Mustafa Helvacıoğlu) bu konuda duyarlı olacağına kalben inanıyorum. Çünkü kendisi de yeşili ve doğayı çok seven bir insan. En azından ağaca uygun şekliyle çevresel düzenleme yapılabilir. Biliyorsunuz Karadeniz’de insanlar yeşili çok sevdiği için evlerinin ortasında ağacı bırakıyorlar. Bizim için açıklık olan bir meydan, çevre, şehir düzenlemesinde ağaca uygun düzenleme bana göre çok mantıklı olur. Hiçbir sıkıntı da yaratmayacağına inanıyorum. Başkanımın da bu konuda hem eskiden gelen bir dostluğumuz var hem de kendisinin doğayı ve yeşili çok sevdiğini biliyorum. Bu anıt ağaçları koruyup, ağaçlara uygun düzenleme yapacağına kalben inanıyorum. Eğer iş yerime gelip ağaç hakkında bilgi edinmek isteyen üreticilerimiz, çiftçilerimiz olursa zevkle yardımcı olurum. Dediğim gibi mobilya ve kereste sektöründe bana göre bir numaradır bu ağaç. Yeter ki insanlar heves etsinler.”