AYGÜL KONAR

Yetkililer, ayrıca toprak ve yüzey altı damla sulama yönteminin neden kullanılması gerektiği hakkında önemli açıklamalarda da bulundu.

UYGULAMA KAYNAK TASARRUFU SAĞLAR”

Sulama sistemi tasarımında, bitkinin su kullanımı açısından en önemli konunun, en yüksek su ihtiyacı olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Bitkinin suyu en çok kullandığı dönemde, kullandığı su miktarıdır. Sistem, en yüksek miktarda suyu bu dönemde sağlamalıdır. Sulama verimliliği, sulama sisteminin su ve gübreyi, bitkinin ihtiyaçlarına mümkün olan en uygun şekilde verebilme kabiliyetidir. Uygulama kaynak tasarrufu sağlar, çevreyi korur ve bitkilerin ihtiyacına optimum düzeyde hizmet eder. Akıllı sulamada besin maddeleri, bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanda, sulama suyuyla birlikte bitki köklerinin geliştiği ortama verildiğinden dolayı gübreden en iyi şekilde yararlanılır. Bu da, verim artışını sağlar” ifadelerine yer verdi.

DAMLAMA SULAMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Toprak ve yüzey altı damla sulama yönteminin neden kullanılması gerektiği hakkında bilgilendirmede bulunulan yetkililer, açıklamalarının devamında, “Özel teknoloji ile üretilen damlatıcılar ve üstün kaliteli malzemeden oluşan toprak altı damla sulama boruları, UV ışınlarından, hava sıcaklığı değişimlerinden, toprak üstündeki kemirgenlerden etkilenmez. Isı, ışık ve buharlaşma nedenleriyle damlatıcı çıkışlarında oluşabilecek kireçlenme ve yosunlanma riski ortadan kalkar. Özel teknolojisiyle, damlatıcılardan çok yıllık kullanım ömrü boyunca düzenli olarak salgılanan özel madde köklerin yol açabileceği tıkanmayı ve toprak altı canlılarının vereceği zararları engeller. Tarımsal sulamada tarladaki kültürel uygulamalar ve hasat sırasında oluşabilecek ya da açık alanlar üzerinde insan ve hayvanların yol açabileceği zararlardan etkilenmez. Sistem genelde toprak işleme derinliğinin altında gömülü olduğu için bakım gereksinimi en alt düzeydedir. Sulama sezonu sonunda toplanıp, gelecek sezon tekrar serilmesi ve düzenlenmesi gerekmez. Boruların yıpranması, kuş ve toprak üstü canlı hayvanlar tarafından zarar verilmesi, çalınması söz konusu değildir. Borular toprak altında olduğu için toprak üstünde görüntü kirliliği oluşmaz. Tarımsal uygulamalarda, tarla içinde her türlü kültürel uygulama ve hasat her an yapılabilir. Doğrudan bitki kök bölgesine verilen su ve bitki besin malzemeleri ile bitkinin stresi azaltılır, sağlıklı gelişimi sağlanır, verim artar. Toprak ve bitki yeşil aksamı kuru kalır, yüzey veya aşırı sulama kaynaklı mantar hastalıkları ve meyve/sebzelerde oluşabilecek lekeler azaltılır. Kuru toprak yüzeyi ot oluşumunu engeller. Toprak sıkışmaz, havalanma üst düzeyde olur. Böylelikle mükemmel bitki gelişimi sağlanır. Toprak yüzeyinden akış, buharlaşma vb. nedenlerle olabilecek su kayıpları ortadan kalkar. Daha az ve etkin su kullanımı, toprakta daha az tuzlanmaya neden olur. Toprak üstü sulamada olduğu gibi, mantar ve böcek ilaçları, gübreler suyla yıkanıp gitmez, doğrudan kök bölgesine ulaştırılır” diye konuştu.

BAŞVURULAR 1-31 MART 2021 ARASINDA

Firma yetkilileri, açıklamasının sonunda, “%50 hibe destekli sulama yatırımları, kırsal kalkınma programlarından, toprak/yüzey altı veya toprak/yüzey üstü, basınçlı sulama uygulamaları için, ücretsiz projelere ile başvuruda bulunarak, yararlanabilir, sahip olup, daha azla daha fazla kazanabilirsiniz. Bu çerçevede; 1-31 Mart 2021 tarihleri arasında başvuruda bulunabilir” dedi.