BÜLENT SAYLAM

Çakmak’ın, Keşan Lokantacılar Kahveciler ve Otelciler Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısına yönetim kurulu asil ve yedek aday üyeler de katıldı.

“SALGIN CİDDİ BİR HÂL ALDI”

5362 sayılı Esnaflar Kanunu’na göre Türkiye’de her dört yılda bir esnaf ve sanatkârlar odalarının olağan genel kurullarının yapıldığını hatırlatan Hüseyin Çakmak; “En son 2018 yılında yaptığımız seçimli olağan genel kurulumuzu gerçekleştirdik. 45 yıldır esnaflık yapıyorum bugüne kadar ülkemiz ve dünya böyle bir salgın görmedi. Daha önce ülkemizde domuz gribi, kuş gribi gibi salgınlarla karşılaştık ama Keşan bölgemiz çok fazla etkilenmedi. 2019’un son aylarında bu Covid ismini duyduğumuz zaman biz esnaflar olarak zannettik diğer salgınlar gibi geçiştireceğiz. Fakat 2020’nin mart ayında bu salgın ciddi bir hal aldı. Önüne geçilemeyen bir salgın olarak genç yaşlı insanların ölümlerine neden oldu. Bununla beraber devletimiz tedbirler aldı. Bilim kurulu, il ve ilçelerde bulunan hıfzıssıhha kurullarının aldığı kararlar ile işyerleri kapatıldı. Başta kahvehanelerimiz, lokantalarımız, içkili bar, birahane ve gazino gibi işletmelerimiz kapanmak zorunda kaldı. Bunlar yaşanınca tüm esnaflar olarak ne olduğunu şaşırdık. Ama ne olursa olsun önce sağlıktı. Hem Keşan’da hem de dünya ve ülkemizde. Bugün itibariyle çeşitli varyantlar ortaya çıktığı için dünya hala bu salgını çözmüş değil” dedi.

“ODA OLARAK YASALARI UYGULAMAK ZORUNDAYIZ”

Salgın süresince alınan tedbirlerden ve odanın üyeleri için yaptıklarından da bahseden Çakmak, şu açıklamayı yaptı: “Biz oda olarak neler yaptık. Bize hıfzıssıhha kurulumuzun gönderdiği kuralları esnaflarımıza anında SMS (kısa mesaj) olarak ve sosyal medyadan duyurduk. Çıkan kapatma nedeniyle esnafımız mağdur oldu. Oda üyesi olan çay ocaklarımızın çalışmaları için girişimlerde bulunduk. Onların çalışmalarını sağladık. Geri kalan fırın, pastane, börekçilerimizin bir kısmı da pakete geçti. En azından evlerine ekmek götürecek kadar çalışmalarını sağladık. Kapalı olan işletmelerimiz bar, birahane, gazino, okulların kapanması nedeniyle kapalı olan kantinlerimiz, internet salonlarımız uzun süre sıkıntılar yaşadı. Bunlar için bir şeyler yapılabilir miydi ama kanunların önüne geçilmez, devletimiz insan sağlığını düşündüğü için bu işletmelerimiz kapalı kaldılar. Belediye başkanımız ve valimiz ile devamlı temas halindeydik. Devletimiz tarafından verilen maske, dezenfektanları tek tek gezerek esnafımıza dağıttık. Bilgilendirme afişlerini esnafımıza verdik. İlçe sağlık kurulu ile ortaklaşa belediye salonunda 3 seansta esnafımızı hijyen ve Covid 19 konusunda bilgilendirdik. Açıkçası Keşan’da odamız olarak tek yapan biz olduk. Bundan dolayı esnaf ve yönetim kurulu üyelerim ile gurur duyuyorum. Yoğun bir katılım oldu. Devletimiz ne yasa çıkarıyorsa biz de onları uygulamak zorundayız. Oda yönetimi olarak yasaları esnafımıza bildirmekle yükümlüyüz. Kurumlar arasında köprüyüz.”

“TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Salgın döneminde kısıtlamalardan en çok bar, birahane ve gazino işletmelerinin etkilendiğini vurgulayan Çakmak; “Bu sorunu nasıl çözeriz diye düşündük. Belediye başkanımızı, milletvekilimizi çağırdık kapalı olan işletme üyelerimizi çağırdık, bir toplantı yaptık. Biz bu işi Keşan’ın içinde çözeceğiz dedik. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Belediye başkanımıza, o günkü görev yapan vergi dairesi müdürümüze, emniyet müdürümüze ve kaymakamımıza teşekkür ederiz. Lokantaya çevrilmesi için mevzuatların hızlı bir şekilde işlemesini sağladık” şeklinde konuştu. 

“KİMSENİN BUGÜNE KADAR RAHATSIZ OLDUĞUNU GÖRMEDİM”

Çakmak, sözlerini şöyle tamamladı: “Aldığımız yönetim kurulu kararı ile basit usuldeki esnafımızın 8 ay muhasebe ücretini almadık. Aidatlar konusunda zorlayıcı olmadık. Hiçbir esnafımız benim işim yapılmadı, yapmadılar diyemezler. Bu konuları genel kurulda da konuşacağız. Kimsenin bugüne kadar rahatsız olduğunu görmedim. Her türlü esnafımızın yanındayız. Bizi bu zor günlerde yalnız bırakamazsınız talebi çıktı. Arkadaşlarımızla görüştük ve bugüne kadar gördüğünüz gibi bir ve beraberiz burada. Göreve talip olduk. Üyelerimizin takdiridir. Üyelerimizin bize destek vermelerini bekliyoruz. Destek, güven üyelerimizden hizmet bizden.”