MEHMET AYTAÇ

Tüm meclis üyelerinin katılımıyla Belediye Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda ilk olarak gündem dışı maddeler ve önergelerin gündeme alınması kararlaştırıldı.

PARKOMAT TARİFESİ AYNI KALDI

Toplantının ilk gündem maddesinde 2022 yılında uygulanacak vergi, harç ve ücret tariflerinin görüşüldü. Keşan Kent Hizmetleri tarafından işletilen parkomat tarifelerinin görüşüldüğü maddede, meclis üyeleri Yakup Balcı ve Tarık Uysal tarafından 15-30 dakika arasındaki ücretin, 1,50 TL’den 1,75 TL’ye yükseltilmesi talebine karşın; komisyonda diğer üyelerin 1.50 TL kalması yönünde oy kullanıldığı Balcı ve Uysal'ın bu karara şerh koyduğu açıklandı. Bunun üzerine bir açıklama yapan Mustafa Helvacıoğlu, Keşan’da 0-15 dakikanın ücretsiz olduğunu söyledi. Helvacıoğlu şu açıklamayı yaptı: “15-30 dakika arası 1,5 TL KDV ve vergiler dahil fiyattır. 25 personel çalıştırıyoruz burada. Keşan Kent olarak çalıştırdığımız burada maaş, ssk, vergi, stopaj dahil Kasım ayında geliri 127 bin 300 TL gider olmuş.  142 bin 300 TL gider olmuş. Yani 15 bin TL gibi bir kâr görünüyorsa da vergi ve KDV hesabını yaparsanız, 10-15 bin TL zararını görürsünüz. Asgari ücret belirlenmeden bu fiyatın belirlenmesi doğru olmamıştır. Gelibolu’da parkomat 7 TL, Malkara’da 15-30 dakika arası 4 TL. Biz para kazanmayalım ama 1,75 TL ya da 2 TL olması gerekiyor. Zarar etmeyelim. 8651 araç Kasım ayında 0-30 dakika arası park yapmış. 0-15 dakika arasında 14950 araç para ödemeden park yapmış. Bunun Ocak ya da Şubat ayında tekrar gündeme gelmesini talep ediyoruz.”

Bunun üzerine yapılan oylamada tarifenin aynı kalması kabul edildi.

ÖZEL HUZUREVİ YAPIMI İÇİN ARSA SATIŞ TALEBİ REDDEDİLDİ

Bir işletmeci tarafından Keşan Belediyesi’ne ait Aşağı Zaferiye Mahallesi 1596 ada 1 parseldeki arsanın, huzurevi ve demans hastaları için en az 200 yataklı sağlık tesisini yapmak için tarafına satışı için verdiği talep dilekçesinin görüşüldüğü maddede sinirler gerildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Helvacıoğlu, önceliklerinin insana yatırım yapmak olduğunu belirterek; “İnsana yatırım yapmak için projeler yapmak bizim felsefemiz oldu. Bu amaç doğrultusunda gelen yatırım taleplerini değerlendirmek görevimiz. İpsala’da oteli Meriç’te de huzurevi olan bir yatırımcı. Yurtdışında da huzurevleri olan bir yatırımcı. Böyle bir kompleksin eksiliği Keşan’da var mı? Kimse sorsanız var der. Bu yatırımın Keşan’a gelmesi adında şahsım ve grubum adına ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Burası konut yapılabilir arsası. Bunu şartlı olarak huzurevine tadilat ettiğimizde, huzur evi yapan ihaleye girsin diyeceğiz. Belki konut olarak 5 milyon lira kazanacak belediye. Belki huzurevi olarak 4’e düşecek değeri. Arkadaşlar 100 kişi fazla çalışsın. Bırakın belediye de ticaret yapmasın” dedi.

Bunun üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Ferudun Tümer, daha önce de meclise benzer bir talebin geldiğini belirtti. Bunların adrese teslim talepler olduğunu ifade eden Tümer; “Neticede huzur evi takibi lazım. Huzurevi rezerv alanımız var. Bizim de sizlerin de seçim beyannamelerimizde huzur evi vardı. Burası neticede bir ticarethane olacak özel hastane gibi. Yerin imar durumu müsait değil zaten. Bu maddeyi biz komisyonlara gönderirsek bu maddeden sonra çıkacak sonuçlara evet diyemeyiz. Şöyle ki bu adrese teslim bir taleptir bu. Size bir suçlama yok. Devletin yapması gereken ve rezerv alanımızın da olduğu bir yer. Burası bedelli bir yer olacak. Böyle bir satış istenemez bu kanuni değildir. Bir kere sağlık tesisi alanı değil burası” şeklinde konuştu.

Tümer’in sözlerine burasını markete kiraya vermediklerini söyleyen Helvacıoğlu, CHP ve İYİ Parti’yi Keşan’ın ihtiyacı olan huzur evini engellemekle suçladı.  Helvacıoğlu şunları söyledi: “Sizin derdiniz o para gelince, Keşan Belediyesi’nin AK Parti Cumhur İttifakı belediyesi yatırım yapacak diye çekinceniz var. Sizde olsaydı meclise bile getirmeden inşaatı başlatmıştınız. Emlakçı değilim ben. Cumhuriyet Halk Partisi gitti diye yatırımcılar geliyor. Rahat edecekler. Keşan gelişsin diye uğraşıyoruz. Yatırımcı gelmesin diye bir yapınız var.”

Tartışmalar eşliğinde oylanan madde, oy çokluğu ile reddedildi.

PAZARYERİNİN ÜSTÜNÜN KAPATILMASI İÇİN ARSA SATIŞI TALEBİ REDDEDİLDİ

Toplantının 3. maddesi olan pazaryerinin üstünün kapatılması için kullanılmak üzere belediyeye ait Yukarı Zaferiye Mahallesi’ndeki bir arsanın satış talebi de tartışmalar birlikte oy çokluğu ile reddedildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Helvacıoğlu, belediyenin söz konusu adreste 21 dönüm arsası bulunduğunu, bu arsanın satışıyla pazaryerinin üstünün kapatılmasında kullanılacağını söyledi. Maliyetlerin 19 milyondan 28 milyona gelmesiyle beraber, krediyle bu işin olmayacağını belirten Helvacıoğlu, “Bunu alnım ak olarak yüreklilikle gündeme getiriyorum” dedi.

Bunun üzerine her kış öncesi aynı konunun gündeme geldiğini ve daha önce 9 kez konuşulduğunu kaydeden Tümer; “En son Bakan Bey geldiğinde odada size buranın üstünü kapatamazsınız dedi. Şimdi kış geldi yine alevlendi bu konu” şeklinde konuştu.

Tartışmalar sonunda madde oy çokluğu ile reddedildi.

Toplantının 4. ve 5. maddelerinde İzzetiye ve Paşayiğit motorlu taşıyıcılar kooperatiflerine ait araçların hat ve renklerinin belirlenmesi konusu oybirliği ile kabul edildi.

6. maddede SS 25 nolu Şehiriçi Minibüs Taşıyıcılar Kooperatifi’nin talebi üzerine minibüs yönetmeliğinin 29. maddesindeki, araçların 12 yaşından büyük olmaması hükmü 15 yaşa kadar çıkarıldı. Hüküm 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

7. maddede belediye tarafından yapılan parklara verilen isimler oy birliği ile kabul edildi. Madde ile ilgili Fen İşleri Müdürü Erdi Kılıç’ın bilgilendirmesinin ardından, grup sözcüleri görüş bildirdi. Daha sonra yapılan oylamada İsim Belirleme Komisyonu’nun raporu oy birliği ile kabul edildi. Rapora göre; Muhtar Ali Çevikel Caddesi üzerindeki yeşil alana Şehit Eren Bülbül Parkı, Muhtar Ali Çevikel Caddesi Tepe Mezarlığı karşısındaki yeşil alan Amel Baba Park, Ahmet Yasevi ile Rasim Ergene Caddesi kesişimindeki park alanına Taksi Park, Dr. Ali İhsan Çuhacı ve Millet Caddesi kesişimindeki park alanına Geri Dönüşüm Parkı, Badem Caddesi üzerindeki park alanına Savaş Paçaman Parkı, Şehit Polis Okan Koç Caddesi üzerindeki park alanına Enerji Park, Mehmet Bölükbaşı Caddesi ile Ayşe Sokak kesişimindeki park alanına Bizim Park, Keşan Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’nde bulunan park alanına ise Pati Park isimleri verildi.

HÜSEYİN NİHAL ATSIZ İSMİ KÜTÜPHANEYE VERİLDİ

Toplantının 8. maddesinde Keşan Belediyesi Kütüphanesi’ne yazar Hüseyin Nihal Atsız’ın isminin verilmesi görüşüldü. Daha önce belediyenin anket yaptığını ve bu isme Keşan halkının sahip çıkacağını söyledi.

Konuyla ilgili söz alan Tümer, isimler konusunda yöresel isimlerin belirlenmesi gerektiğini ve siyasallaştırmamak gerektiğini söyledi. Bunun üzerine AK Parti Grup Sözcüsü Nehir Gergin, Atsız’ın 1905 yılında doğduğunu hatırlattı ve kendisinin Osmanlı’nın son dönemlerindeki akımlarından etkilenmiş bir siyaset ve düşünce adamı olduğunu söyledi. 1905 yılında doğmuş bir kişiden bahsettiklerini bildiren Gergin, o günkü siyaset ve düşünce dünyası ile bugünkünün aynı olmadığını kaydetti. Karar, İYİ Parti grubunun da desteğiyle oy çokluğu ile meclisten geçti.

Toplantının diğer maddeleri meclise gelen evrakların komisyonlara havale edilmesiyle son buldu. Toplantının son maddesinde Belediye Başkanı Helvacıoğlu, CHP tarafından Erikli’ye içme suyu getirilmesi konusunda yapılan basın toplantısındaki sorulan sorulara cevap vermesi için teknik personellere söz verdi. Açıklamaların ardından Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı da kürsüye gelerek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Meclis toplantısı “İzzetiye Mahallesinde yapılacak olan Semt Sahasına Enercin Uygun isminin verilmesine ait komisyon raporunun görüşülmesi” ve “Belediyemiz mücavir alanı Erikli Sahili Makber Sokak isminin değiştirilmesine ait komisyon raporunun görüşülmesi” maddeleri ile devam etti.

Maddeler hakkında İmar İşleri Müdürü Ali Ünal’ın bilgilendirmesinin ardından komisyon raporu doğrultusunda İzzetiye Mahallesi’ndeki semt sahasına Enercin Uygun ismi verilirken, Makber Sokağın ismi ise Nilgün Sokak olarak değiştirildi.

Toplantı, sonradan gündeme ilave edilen maddelerin görüşülmesi ile dilek ve temennilerde bulunulmasının ardından sona erdi.

Dilek ve temennilerde söz alan söz alan Meclis Üyesi Volkan Erkan, engelliler ile ilgili temennileri iletti. Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da Keşan Belediyesi’nin Trakya’da engelli vatandaşlara yönelik üzerine düşen görevi en iyi yerine getiren belediyelerin başında geldiğini söyledi.

Meclis Üyesi Aladdin Öztürk tarafından verilen soru önergesi ise Ocak ayında yapılacak olan Meclis toplantısında görüşülecek.

Ocak ayı meclis toplantısı 6 Ocak 2022 Perşembe günü yapılacak.