MEHMET AYTAÇ

* Özel Kalem ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün gider kalemlerine ek bütçe talebinin reddedilmesi ve Keşan Belediyesi tarafından bastırılan “36 Ayda Nereden Nereye” isimli tanıtım kitabıyla ilgili eleştirilerin gazetemizde yayınlanması, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun, dünkü meclis toplantısında kontrolünü kaybetmesine neden oldu.

* Meclis Toplantısı’na izleyici olarak katılan bazı vatandaşların, meclis üyelerini hedef alarak sürekli tacizde bulunmasını da engellemeyen Belediye Başkanı Helvacıoğlu provokasyonların önüne geçemedi.

* Helvacıoğlu, uzun süre haberimizi de eleştirerek, Keşan Belediye Meclisi tarihinde bir ilke imza attı.

ÖĞRENCİ YURDU YAPILMASI İÇİN YÖNTEM BELİRLENECEK

Keşan Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı olağan toplantısı dün Belediye Meclisi Salonu’nda, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında yapıldı.

Saat 15.00’te başlayan ilk oturumda belediye meclis üyeleri Şafak Uslu, Erhan Engin ve Mehmet Selim Aras mazeretleri nedeniyle izinli sayıldılar.

Gündem dışı dört madde ile dört önergenin meclis gündemine eklenmesiyle başlayan toplantıda ilk maddesinde; Keşan’da yüksek öğrenim gören öğrenci sayısındaki artış sebebi ile oluşan öğrenci yurdu ihtiyacını karşılayabilmek için belediyeye ait olan Yeni Mahalle 1310 ada, 3 ve 4 numaralı parsellerde bulunan toplam 21 bin metrekarelik arsalar üzerinde öğrenci yurdu yaptırılması amacı ile yapı modelinin belirlenmesi konusu oybirliği ile ilgili komisyonlara havale edildi.

Toplantının ikinci maddesinde; 17-18 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlenecek olan Keşan Belediyesi 1. Saros Yarı Maratonu’nda başarılı olarak dereceye girecek olan sporculara toplam 48 bin TL nakdi ödül verilmesi oybirliği ile kabul edildi.

“TRAKYA BELEDİYELER BİRLİĞİ’NE VERİLEN PARADA GÖZÜM KALIYOR”

Toplantının üçüncü maddesinde Trakya Belediyeler Birliği’ndeki üyeliğin sona erdirilmesi konusu tartışıldı. Maddenin oylanması sırasında konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Trakya Belediyeler Birliği’nin hiçbir icraat yapmadığını ileri sürerek; “Buraya 150 bin TL ödeniyor. Bu parada gözüm kalıyor. Bu birlikten Edirne, İpsala ve Enez belediyeleri de ayrıldı. Biz niye duruyoruz?” dedi. Madde, 9 kabul oyuna karşılık 14 ret oyuyla reddedildi.

EK BÜTÇE TARTIŞMASI TEKRARLANDI

Daha önceki meclis toplantısında da gündeme alınan ve reddedilen Özel Kalem bütçesinde bulunan gider kalemleri ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bütçesinde bulunan ilgili gider kalemlerine ek bütçe tanımlanması konusu tekrar görüşüldü.

Belediye Başkanı Helvacıoğlu, Edirne Belediyesi Meclisi’ndeki benzer bir karara Cumhur İttifakı üyelerinin destek vermesi ile ilgili videoyu toplantıda izletince tartışmalar yaşandı.

Helvacıoğlu, Türkiye’de böyle bir maddenin reddedilmesinin tek olduğunu savunurken, CHP Grubu adına konuşan Belediye Meclisi Üyesi Ferudun Tümer ise 10 ay önce kredi çekilmesi için yetki verilen itfaiye araçlarının neden halen alınmadığını sordu. Madde, Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

HİBE KABULLERİ

Toplantının beşinci maddesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ile “Keşan Kent Müzesi Restorasyon ve Teşhir Tanzimi” işinin gerçekleştirilmesine ilişkin iş birliği yapılması yönünde yapılan protokol kapsamında gönderilen 4 milyon TL maddi hibenin kabulü oybirliği ile kararlaştırıldı.

Altıncı maddede 23-27 Mayıs 2022 tarihleri arasında yapılan ‘’Keşan Çocuk Festivali’’ne Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen 80 bin TL maddi hibe, oy birliği ile kabule edildi.

Yedinci maddede, Tarihi Kentler Birliği’nin üye belediyelere sahip olduğu kültürel mirası koruma, yaşatma ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkıda bulunmak amacıyla 2005 yılında hayata geçirdiği “Bin Günde Bin Eser Hibe Projesi Yardımı’’ programı kapsamında, Keşan Kent Müzesi İç Tefrişat ve Tanzim Projesi için gönderilen 35 bin TL destek maddi hibe, oybirliği ile kabule edildi.

Toplantının sekizinci maddesinde, ‘Yıl Boyu Üretim ve İstihdam ile Okula Giden Mutlu Çocuklar Projesi’nin uygulanması için verilen 559 bin 194 TL tutara ilave olarak 1 milyon 683 bin 012 TL tutarındaki toplam eş finansmanının sağlanmasına oybirliği ile karar verildi.

Dokuzuncu maddede, ‘Engelsiz Keşan Projesi’nin uygulanması için verilen 700 bin 829 TL tutara ilave olarak 966 bin TL tutarındaki toplam eş finansmanının sağlanmasına oybirliği ile karar verildi.

DİĞER MADDELER

Toplantının onuncu maddesinde, Paşayiğit Mahallesi Yıldız Tepe Mevkii 338 parselde kayıtlı14 bin 50 m2 ve 3305 parselde kayıtlı 2 bin 800 m2 olmak üzere toplam 16 bin 850 m2 taşınmazın 10 yıla kadar ihaleye çıkartılması yetkisinin Belediye Encümenine verilmesi, oybirliği ile kabul edildi.

Toplantının on birinci maddesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen talep doğrultusunda mülkiyeti Keşan Belediyesi’ne ait olan İnönü İlkokulu’nun bulunduğu 7 bin 234,60 m2’ arsanın Milli Eğitim Bakanlığı’na 25 yıllığına ücretsiz tahsis edilmesine ait komisyon raporu, oybirliği ile kabule edildi.

On ikinci maddede Yukarı Zaferiye Mahallesi 29 Ekim Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Engelliler 10 yıla kadar kiralama ihalesine çıkartılması yetkisinin Belediye Encümenine verilmesi oybirliği ile kabul edildi.

On üçüncü maddede, S.S. 129 No.lu Paşayiğit Taşıyıcılar Kooperatifi’nin, toplu taşıma ücretlerine zam yapılması talebi, oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

On dördüncü maddede, Keşan Belediyesi iştirak şirketlerinin işlettiği parkomat, yol üzeri ücret ile açık ve kapalı otopark ücretlerinin güncellenmesi, bir sonraki meclis toplantısına bırakıldı.

On beşinci maddede S.S. 99 No.lu Öz İzzetiye Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin şehir içi ulaşım zam taleplerine ait Plan ve Bütçe Komisyon raporu oybirliği ile kabule edildi. Buna göre İzzetiye-Keşan hattı sivil ücreti 4,50 TL’den 7,00 TL’ye, öğrenci ise 3,00 TL’den 4,50 TL’ye yükseltildi.

36 AYDA NEREDEN NEREYE KİTABI SORGUSU GERGİNLİK YARATTI

Toplantının sonunda söz alan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, gazetemizin dünkü sayısında yer alan Keşan Belediyesi’nin bastırdığı kitapla ilgili eleştiri haberlerine karşılık açıklamalar yaptı. Konuşmasında sertliğin dozunu arttıran Helvacıoğlu ile meclis üyeleri arasında uzun süren tartışmalar yaşandı. Meclis toplantısına izleyici sıfatıyla katılan bazı vatandaşların, sürekli olarak toplantıya müdahale ederek provoke etmesi ise önlenemedi.

Toplantının ikinci oturumu 26 Temmuz 2022 Salı günü 15.00’te yapılacak.