BÜLENT SAYLAM

Saros TV’den de yayınlanan ve gündemdeki konuların yorumlanıp değerlendirildiği programın açılışında konuşan Bülent Saylam, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili düşünce ve temennilerini ilettikten sonra sözü Mehmet Aytaç’a bıraktı.

“TÜM BEL SEN BAŞKANI 100 MEMURU TEKRAR TOPLAYIP AÇIKLAMA YAPSIN”

Programın başında belediye başkan yardımcıları ve sendika temsilcilerinin, Meclis Üyesi Aladdin Öztürk tarafından verilen önergeye karşın yaptıkları açıklamalar konuşuldu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Aytaç şunları söyledi: “Belediye başkan yardımcıları bu baskı iddialarını inkâr ettiler ve sendika yetkilileri de onlara destek verdiler. Kendilerine baskı yapılmadığını söylediler. Ama bizim takıldığımız bir konu oldu. 12 Kasım 2021 tarihinde Keşan Belediyesi’nin bahçesinde bir etkinlik yapıldı. Keşan Belediyesi’nde görev yapan yaklaşık 100 memur bir araya gelip simit-çay buluşması gerçekleştirdiler. Bu etkinlikte resmi bir açıklama yapılmadı. Ama gayri resmi olarak yaşananları anlatmak zorundayım. Ben, soru önergesinin sahibi Aladdin Öztürk ve Tüm-Bel Sen Edirne Şube Başkanı Bedri Kara ile birlikte çay ocağında oturduk. Bana Aladdin Bey ve Bedri Kara, şunu söylediler: Tabi bunu bu şekilde gazeteye yazmadık, çünkü yazmamamızı rica ettiler. Biz de buna uyduk. Çünkü memur arkadaşlar daha fazla baskıya maruz kalmasınlar, olumsuz etkilenmesinler diye görevimizi yaptık. Ama bugün (Cuma) yapılan basın toplantısında Bedri Kara’yı görünce şaşırdım. Çünkü belediye başkan yardımcıları onlara söz verdi ve üzerilerinde bir baskı var ise canlı yayında açıklamalarını istediler. Diğer temsilciler gibi Kara da üzerlerinde bir baskı olmadığını söyledi. Ben Bedri Bey’e toplantı sonunda bir soru sorarak etkinliği hatırlattım. Şimdi neden burada olduğunu sordum. O da mesai arkadaşlarıyla görüşemediklerini ve bu yüzden toplandıklarını açıkladı. Şimdi ben soruyorum. Madem o gün 100 tane memurla orada toplandınız, dertleştiniz, sohbet ettiniz. Neden başta Belediye Başkanı olmak üzere başkan yardımcıları, birim amirleri, diğer işçi ya da çalışan arkadaşlardan, bu beraberliğe katkı sunan herhangi bir belediye yetkilisi olmadı? Mademki siz böyle masumane bir toplantı yaptınız. O gün orada CHP İlçe Başkanı Recep Pekcan da vardı. Aladdin Bey de vardı. Neden o gün onlara diyerek kendilerine oradan ayrılmaları için müsaade etmediniz? Bedri Kara, verdiği cevapla beni yalanlamış oldu. Ben de diyorum ki. O 100 memur arkadaşı tekrar toplasın belediye bahçesine ve hep birlikte bir açıklama yapsınlar. Desinler ki; Ben de çıkıp Bedri Bey’den özür dileyeyim.”

Bu sözlerin üzerine konuşan Saylam da; “Meclis üyesi Aladdin Öztürk dün perşembe günü bu konuyla ilgili gündem maddesine ekletti. Durup dururken mi ekletti, birden kendi kafasından mı uydurdu bunu? Açıklığa kavuşturulması gereken bir durum. Ortada hem sendikal hem siyasi bir durum var. Güzel olmadı bu. Dürüst olunması lazım. İlginç bir gün yaşadık” yorumunu yaptı.

“PARKOMAT ÇALIŞANLARININ ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLSİN”

Programın devamında Aralık ayı olağan meclis toplantısındaki bazı maddeler değerlendirildi. Keşan Kent Hizmetleri tarafından yürütülen parkomat hizmeti tarifeleri ile ilgili yapılan görüşmeleri yorumlayan Aytaç; “Parkomat çalışanları asgari ücret alıyorlar. Tüm gün ayaktalar ve cumartesi de çalışıyorlar. Belediyenin en az kazanan çalışanları bunlar. Zaman zaman hakaretlere ve darp teşebbüslerine maruz kalıyorlar. 25 çalışanın maaşları ve sigortaları parkomattan elde edilen gelirle ödeniyormuş. Başkan, şirketin zarar etmemesi gerektiğini söylüyor. Tamam şirket zarar etmesin ama maaş üzerinden söylemde bulunmayın. Zaten asgari ücret alıyorlar. 25 kuruş, 50 kuruş değil. 1 lira, 2 lira, 5 lira zam yapın ama çalışanların şartlarını iyileştirin” dedi.

“PAZARYERİNİN KAPANMASI İÇİN BİR ORTA YOL BULUN”

Programın bir diğer konusu da mecliste oy çokluğu ile reddedilen arsa satış talebi oldu. Belediyeye ait bir arsanın satılıp, buradan gelecek finansman ile pazaryerinin üstünün kapatılması maddesini değerlendiren Aytaç şunları söyledi: “Mevcut şartlarda maliyeti nedir bilmiyorum. Kapanması gerekiyor evet. Çünkü orada insanlar her türlü hava olayına maruz kalıyorlar. Bir orta yolun bulunması gerekiyor. Arsa satışıyla olacaksa arsa satışıyla, krediyle olacaksa krediyle. Ama mesela 276 milyon bir gider bütçesi oluşturuldu. Bu bütçenin içine kondu mu? Pazaryerinin kapatılması ile ilgili bir pay var mı 276’ının içinde? Eğer yoksa o zaman bu bütçe nasıl çıkarıldı? Hem bütçe çıkarıyorsunuz hem de bu proje yapılması lazım diyosunuz. Bu da bir gider olmayacak mı? Buna harcanacak atıyorum 20 milyon para ise o zaman 276 değil 296 milyon gideriniz olacak sizin. Eğer varsa da neden arsa satışına ihtiyaç duyuluyor? Ben meclise şöyle bir çağrıda bulunmak istiyorum. Satışa izin vermiyorsanız, kendine göre haklı sebepleriniz olabilir, o zaman bir çözümle gelin. Deyin ki çözüm bu. Bir orta yol bulalım. Yazık günah günler geçiyor. Orada insanlar mağdur oluyor. Yarın yağış olursa pazarcı ne yapacak? Çok mu zor bu devirde alt tarafı bir çatı yapacağız.”

“BU İSİM KEŞAN KÜTÜPHANESİNE YAKIŞMADI”

Mecliste Keşan Belediyesi Kütüphanesi’ne Hüseyin Nihal Atsız isminin verilmesi konusuna değinen Saylam ve Aytaç sırasıyla şu konuşmaları yaptılar.

Bülent Saylam: “Bazı siyasi isimler üzerinden gidildiğinde bu konuda CHP ve İyi Parti ayrılabiliyor. Şunu düşünemiyorlar. Bir ittifak söz konusu. Sonuçta 12’ye 3 bir ittifak aritmetiği var. Bilmiyourum diğer ilçelerde nasıl bir ortaklık var. Ama isim konularında Cumhur İttifakı’nda genelde MHP bu isimleri koyuyor ve aslına bakarsan AK Parti ile taban tabana zıt olan bir durum. AK Parti şu an kendine ait bir isim koyamadı bir yerlere. İsim daha çok gelir Meclis’e.”

Mehmet Aytaç: “Sayın Helvacıoğlu siyasi bir bedel ödüyor ve daha da bu bedeli ödeyecek. MHP hiç Meclis toplantılarında, herhangi bir konu hakkında bir proje, bir sorunun çözümü, toplum ve Keşan yararına faydalı olabilecek her hangi bir uygulama ya da zararlı olduğu düşünülen bir uygulamanın iptali gibi konularda bir önerge, çalışma. Görüş beyan etti mi? Hüseyin Nihal Atsız ismi Keşan Belediyesi Kütüphanesi’ne yakışmadı. Başkan, Keşan halkının bu isme sahip çıkacağını söylüyor ama ben Keşanlıyım ve bu isme sahip çıkmıyorum.”

Medya Keşan ve Saros TV Facebook sayfaları, Medya Keşan YouTube Kanalı ve Medya Keşan Twitter hesabından canlı olarak yayınlanan Medya Cafe’nin tamamını bu kanallardan izleyebilirsiniz.