HABER MERKEZİ

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Genel Merkezinin düzenlediği iftar programı din görevlisinin okuduğu ezan, Gümülcine seçilmiş müftüsü İbrahim Şerif’in yaptığı dua ile başladı.

Açılan iftardan sonra Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği 2. Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu’nun konukları selamlaması ile programda protokol konuşmalarına geçildi.

Konuşmacı olarak DEB Partisi Genel Başkanı, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve BTTDD Genel Başkanı dışında sadece adında “Türk” kelimesi olduğu için kapatılan İskeçe Türk Birliği, Gümülcine Türk Gençler Birliği ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği başkanlarına söz verildi.

Kürsüye ilk olarak çıkan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, şunları söyledi: “Merkez Batı Trakya, Türkiye ve Avrupa olmak üzere üç ayaklı bu kutsal davanın artık açık bir istişareye ihtiyacı vardır. Emrivakiler yapmadan, kutsal davanın içerisine siyaseti sokmadan, suni şartlar ileri sürmeden, şahsi menfaatler beklemeden, saygın ve ilkeli yürünecek bu kutlu yolda, en tepeden en alt kademesine kadar herkes birer neferdir. Kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur” dedi.

Ahmet’ten sonra kürsüye çıkan Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan da bugüne kadar hizmet etmiş başkanlara teşekkür ederek “Birlik ve beraberliğimiz daim olsun” dedi.

Hasan’ın ardından konuşan İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, “İskeçe Türk Birliği başkanıyım. 1927 yılında kurulan bu dernek yaklaşık 60 yıl resmi ve yasal faaliyetlerini sürdürdükten sonra Yunanistan’ın “Batı Trakya’da Türk yoktur” bir yansıması, bir uygulaması gereğince önce 1983 yılında tabelası indirildi, sonra da derneklerimiz aleyhine kapatma davaları açıldı. Derneklerimizin resmi ve yasal statüsü ellerinden alındı. İskeçe Türk Birliği 1983 yılının Kasım ayında tabelasının güvenlik güçlerince söküldüğü günden bu yana 39 yıldan beri bir hak arama mücadelesi veriyor. İskeçe Türk Birliğinin verdiği bu mücadele, aslında vatandaşı olduğumuz, askerlik yaptığımız, vatandaşlık bağları ile bağlı olduğumuz ülkemiz Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine bakış açısını da yansıtıyor. 2008 yılında AİHM İskeçe Türk Birliğinin kapatılma kararının yanlış buldu, Yunanistan’ı bu kararından dolayı mahkum etti ve derneğin resmi ve yasal statüsünün iadesini açıkça bildirdi. Gelin görün ki 12 yıldan beri AİHM kararları Yunanistan tarafından uygulanmıyor; haksızlık adaletsizlik devam ediyor’ Görüşlerini paylaştı ve konuşmasını şöyle tamamladı: “Batı Trakya çok güzel. Sosyal yaşantının gerisinde son derece üzücü durumlar var. En can alıcı olanları ekonomik kriz ve göç. Batı için bunlar bir beka sorunu olmuştur.” şeklinde konuştu.

Ahmetoğlu’ndan sonra kürsüye çıkan rahmetli Dr. Sadık Ahmet’in kurduğu DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, da şunları söyledi “Bizler çalışırken birileri de rahat durmuyor. Yollarımıza taş koymaya çalışanlar var, mayın döşemeye çalışanlar var. Ancak şunu buradan bir kez daha belirtmek isterim ki bizler haklarımızı almak için asla durmayacağız ki bir gün mutlaka alacağımıza da inanıyorum” dedi.

Meriç’in iki yakasını bir araya getirdiği için yeni başkan Hasan Küçük’e teşekkür eden Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, “İnanıyorum ki Meriç’in iki yakasındaki Türkleri bundan sonra bir araya toplayacaklar. Biz, Batı Trakyalılar olarak son yıllarda savrulduk. Bu savrukluğu toplamak ve bir araya getirmek başkanımızın üzerine düşmektedir. Ben, müftü olarak 32 yıldan bu yana Batı Trakya’da ileri gittiniz mi derseniz, ben şunu söylerim: Arabayı geri kaçırmamak için olduğu yerde patinaj yaptırmaya çalışıyoruz. Batı Trakya’da bir göç ve kültür erozyonu var. Bunlar hepimizi yakıyor. ” dedi.

Müftü Şerif’ten sonra konuşan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük de şöyle konuştu: “Çok değerli Batı Trakyalı hemşehrilerim; Hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum, Hoş geldiniz şeref verdiniz. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını diler, İslam alemi, Türk dünyası, Batı Trakya Türkleri ve sizlerin gelecek bayramınızı kutlarım. Biriz, beraberiz diyerek çıktığımız yolda fiziki sınırlar belli olsa da Meriç nehrinin gönül coğrafyamıza sınır olmadığını söyledik. Bugün burada Meriç’in iki yakası olarak bu güzel iftar sofrasında bir aradayız, Biriz Beraberiz. Gönül isterdi ki daha kalabalık olalım ancak tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi şartları sebebiyle katılımı sınırlı sayıda tuttuk. Büyük kalabalıklar olarak zaman içerisinde toplanacağız. Biz bugünkü buluşmamızda geleceğimizin teminatı Batı Trakya davasında yol haritalarımızın mimarları gençlerimizle bir arada olmayı istedik. Türkiye’nin değişik şehirlerinde eğitim gören genç kardeşlerimizde aramızda. Sevgili gençler Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği her sorununuzun çözümü için dün olduğu gibi bugünde yanınızda yarında yanınızda olacaktır.

Batı Trakya Türkleri bulundukları topraklara değer katan, üreten nadide insanların oluşturduğu, özü sözü bir, soylu Türk milletidir. Lozan anlaşması ile emanet edildiğimiz Yunanistan’da azınlıktan doğan haklı hak arama ve her türlü baskıya karşı milli kimlik mücadelesi vermektedir.

Batı Trakya milli davamızdır, Milli dava inanç ve ibadet hürriyetimiz, Milli dava vakıflarımız, kültürel varlıklarımızdır. Milli dava Türk kimliğimizdir. Batı Trakya davası siyaset üstüdür. Milli dava mücadelemizin üçlü sacayağında Batı Trakya’da Azınlık Danışma Kurulu, Avrupa’da ABTTF olduğu gibi Türkiye’de 75 yıllık Çınar’ımız BTTDD Türkiye Cumhuriyeti Devletiyle omuz omuza hak arama mücadelesini yürütmektedir. Bundan sonrada üçlü sacayağını şahısları bir kenara bırakarak kurumsal kimlikler çerçevesinde taviz vermeden yürütme kararlılığındayız. Diğer iki kurumdan da aynı kararlılığı ve Milli dava adına özveriyi beklemekteyiz.

Saygıdeğer misafirler, çok değerli Batı Trakyalılar; Türkiye Cumhuriyeti bağımsızlık bayrağı altında verdiğimiz dava mücadelemizin köklü çınarı Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’ni yok sayanlar, devletin parasıyla düzenledikleri alternatif propagandalarla 15 Temmuz öncesi cumhuriyet bayramı törenlerine alternatif etkinlikleri hatırlatan paralel etkinliklerle derneğimizin kurumsal kimliğine zarar vermeye çalışanlarla, milletin parasına tenezzül edenlerin bırakın yanında veya arkasında olmayı, ben ve yol arkadaşlarımın bunların cenazesinde dahi saf tutmayacağımızı huzurlarınızda beyan ederim. Bizim tek davamız, Milli davamız Batı Trakya Türk Davasıdır.”

İftar programına Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu,  Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu,  Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı ve Genel Müdür Pervin Hayrullah, DEB Partisi Eski Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Sabık milletvekili Galip Galip, Dimetoka Müslümanları Derneği Başkanı Süleyman Macır, Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Şahin Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Oktay Hoçka, Ketenlik Derneği Başkanı Caner Dayı, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı Ahmet Kara, Yassıköy eski Belediye Başkanı İsmail Kadı, Mustafçova eski Belediye Başkanı Cemil Kabza, Tütün Kooperatifi Başkanı Sinan Amet ve Yönetim Kurulu üyeleri, Kozlukebir Belediyesi meclis üyeleri, Kozlukebir Belediyesi Muhalefet Lideri Erdem Hüseyin, Yunanistan Uyuşturucuyla Mücadele, Bağımlılığa Karşı Önlem Alma ve Ruh Sağlığı Merkezleri (DİKEPRE) Yönetim Kurulu üyesi ve Rodop İli Bağımlılığa Karşı Önlem Alma Merkezi “Orfeas”ın Başkanı Sibel Mustafaoğlu, ROBİS- Rodop Bisiklet ve Doğa Sporları Grubu Başkanı Latif Mehmet, Batı Trakya Alevi- Bektaşi kanaat önderlerinden Hasan Apti, Mehmet Koç, Abdi Pencal ve Ahmet Paşa, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği eski Genel Başkanları Av.Burhanettin Hakgüder ve Av.Necmettin Hüseyin, İpsala Emniyet Müdürü Hüsnü Cengiz, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Kadın Kolları Başkanı Nalan Hacıdeli, İstanbul Cami Yaptırma Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Haşan Şahin, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Adapazarı Şube Başkanı Hayri Latif Raif, Edremit Şube Başkanı Mustafa Naci Biroğul, Gaziosmanpaşa Şube Başkanı Şaban Sakalı, İzmir Şube Başkanı Mümin Durmuş, İzmit Şube Başkanı Yüksel Öztürk, Keşan Şube Başkanı Ayhan Beyli, Küçükçekmece Şube Başkanı Özgür Egeli, Zeytinburnu Şube Başkanı Fatih Hacıbedel, Çanakkale Temsilcisi Hamit Giroğlu, Edirne Temsilcisi Kubilay Haliloğlu, Tekirdağ Temsilcileri Saadettin Mustafa ve Özkan Haşim, Bursa Batı Trakyaspor Kulübü Genel Başkanı ve BTTDD Oruç Reis Temsilcisi Hasan Altay, Bursa Batı Trakyaspor Kulübü Osmangazi Şube Başkanı Özkan Altınkol, Gaziosmanpaşa eski Belediye Başkanı ve son BTTDD Genel Kurulu Divan Başkanı İsmail Rüstemoğlu yanı sıra diğer davetliler katıldı.

Program sonunda katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdiler.