SONGÜL KONAR

Mermi yaptığı değerlendirmede, hayvan zehirlerinin her yerde kolaylıkla satıldığını ifade ederek satılan zehirlerin kayıt altına alınması gerektiğine dikkat çekti. 

“BELKİ DE ÖNÜMÜZDE YILLARDA ÜVEYİK AVCILIĞI TAMAMEN YASAKLANMIŞ OLACAK”

Bıldırcın ve üveyik avcılığının popülasyonlarının azaldığını dile getiren Mermi, “Özellikle şu anda serbest olan üveyik, bıldırcın avı sezonu yeni yeni netleşmeye başladı. O da zaten yıllardır gerilemiş aşamada. Özellikle üveyik avcılığında son iki yıldır dünyada %70 oranında azalmış durumda. Belki de önümüzde yıllarda üveyik avcılığı tamamen yasaklanmış olacak. Çünkü popülasyon çok azalmış durumda. Bıldırcın da belli bir nebze dünya üzerinde azaldı” dedi. 

“CAYDIRICILIK OLMASI İÇİN KAYIT ALTINA ALINABİLİR”

Mermi, hayvan zehirlerinin artık her yerde satılabildiğini, satılan zehirlerin kayıt altına alınması gerektiğini, böylelikle kötü niyetli kişilerin de belirleneceğini dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: “Zehirler kayıt altında tutulmalı. Bu herhangi bir fare zehiri de olabilir. Bunu daha önce de dile getirmiştik. Bu şekilde tehlikeler ile karşılaşacağımıza, olay olduktan sonra olaya sahip çıkmaktansa, baştan sahip çıkılsın, bana göre işin doğrusu bu. Biz bu işi araştırmaya başladığımızda canlı zaten ölmüş oluyor. Zehirler her yerde çok kolay satılıyor, hemen elinin altında bulunabiliyor. Caydırıcılık olması için kayıt altına alınabilir. En azından kötü niyetli kişiler belli olur. Alan kişi kayıt altına alındıktan sonra tespit edilmekten korkacak.”

“ÖRDEK AVI SEZONU 3 EKİM’DE AÇILACAK”

Avcılık belgesini iptal eden avcıların, yeniden avcılık belgesi çıkardıklarını söyleyen Mermi, konuşmasında, “Şu sıralar üveyik ve bıldırcın avı zamanı. 1. grup kuşlarda üveyik, bıldırcın avı serbest. 3 Ekim 2020 tarihinde de 2. grup kuşlar olan ördek avcılığı başlamış olacak. Ördek avcılığında Gala’da palaz avcılığı yapıldığını duyuyoruz. Sezon açılmasa da şu anda bile avlıyorlar. Ördek avı sezonu 3 Ekim’de açılacak. Şu an avcılar avlıyor bunları ama daha sonra üveyik ve bıldırcındaki gibi aranır olacaklar. Ördek ve güme avcılığı serbest olduğu için avcılar biraz neşelendi. Avcılık belgesini iptal eden avcılar, yeniden avcılık belgesi çıkarıyorlar. Güme avı için sertifika alma talepleri başladı. Bu avcılığı biraz canlandıracak gibi. Birinci grup avlar üveyik ve bıldırcın avı bitmek üzere. Ördek avı daha hareketli geçiyor” ifadelerine yer verdi. 

“İNSANLAR AVCILIK YAPANLARI SADECE HAYVANLARI ÖLDÜRÜYORLAR DİYE DEĞERLENDİRMESİN”

Artık avcılığın sadece hayvan yakalamak veya öldürmek olmadığını, insanların ormana keyif amaçlı gittiğini dile getiren Mermi, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Güme avcılığı bizim bölgemizde kültür gibi oldu. İnsanlar orada gidiyor oturuyor, ördeğin sesini duyuyor. Canlı mühre şu anda serbest değil. İleride serbest olması için çalışmalarımız olabilir. İnsanlar oraya keyif, tatil amacıyla gidiyor. Sadece av değil, keyifte yapıyorlar. İnsanlar avcılık yapanları sadece hayvanları öldürüyorlar diye değerlendirmesin. İnsanlar avcılık yaptıklarında sıcak saatlerde ara verip orada piknik yapar gibi vakit geçiriyor. Belgeli avcılarımız bunu yapaya başladı. Bazı arkadaşlarımız da bu konuda fotoğrafçılığa özen gösterdiler. Doğayı, kuşları, böcekleri fotoğraf çekiyorlar. Avcı deyince illaki böyle düşünmemek lazım.”