HABER MERKEZİ

Bilindiği üzere; Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu, 2006 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilip komisyonlarda görüşüldükten sonra 21 Eylül 2006 tarihinde oy birliği ile kabul edilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, işçi ve işveren sendikaları, meslek örgütleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde, ulusal ve uluslararası uzmanlar ile akademisyenlerin katılımıyla hazırlanan “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” Bakanlar Kurulunun 2015/8213 sayılı Kararıyla 19 Kasım 2015 tarihli ve 29537 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Bu kapsamda, Keşan TSO ve TOBB MEYBEM arasında yapılan işbirliği protokolü ile düzenlenen ‘‘Mesleki Yeterlilik Sınavlarının’’ kapsamı da genişletilerek büyümeye devam etti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Sevtap Engin, Keşan TSO olarak bağlı bulundukları TOBB’un bir iştiraki olan MEYBEM ile bölgede kanun kapsamındaki kişilerin faaliyetlerini sürdürmeleri ve gerekli alanlarda iş yeri açabilmesi için alınması zorunlu olan mesleki yeterlilik sınavlarını aktif bir biçimde gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Engin, konu ile ilgili açıklamasına şöyle devam etti; “Sınavlar düzenlediğimiz sektörlerin çerçevesi zamanla genişletilmekle. İnşaat, Metal, Makine, Asansör, Otomotiv, Ulaştırma ve Ticaret/Perakende gibi mevcut ve yeni dahil edilen sektörler var. Yine 2018 yılı içerisinde dahil edilen Motorlu Kara Taşıtları Alım-Satım Sorumlusu ve en son 2019 yılında dahil edilen Emlak Danışmanlığı, Köprülü Vinç Operatörü ve Servis Aracı Şoförü sınavları ile toplam 41 ayrı alanda düzenlendiğimiz sınavlarımızın her biri hem teorik hem de uygulama sınavlardan oluşmaktadır. Sınavların her birine kayıt olmak ve başarılı olunması halinde belgeye sahip olmak için gerekli sınav ücretlerinin sınavı düzenleyen TOBB MEYBEM banka hesabına yatırılması gerekmektedir.”

Sevtap Engin son olarak, düzenledikleri sınavların bazılarında devlet teşviki ile yatırılan sınav ücretlerinin bir kısmı veya tamamının geri iade edilebildiğini belirterek, sınavlar ile ilgili detaylı bilgi almak isteyenlerin Keşan TSO Akreditasyon Sorumlusu Kadir Can TUNÇ ile iletişime geçebileceklerini ifade etti.