BÜLENT SAYLAM

Mobilya sektöründe eleman bulmakta zorluk çektiklerini söyleyen Uslu, gençlerin kolay para kazanmak peşinde olduklarını kaydetti. Sektörde ciroların iyi ama maliyetlerin yüksek olduğunu dile getiren Uslu, firmaların ocak ayından beri fiyat listesi veremediklerinin altını çizdi.

AĞABEY-KARDEŞ BERABER YÜRÜTÜYORUZ BU İŞİ

Babadan kendilerine geçen mobilya işiyle uğraştıklarını söyleyen Erdal Uslu, bu işi sevdiklerini ve kardeşi Erdem Uslu ile devam ettirdiklerini söyleyerek, şöyle konuştu: “Babam, 1982’den beri bu işle uğraşıyor. Biz de kendimizi bildik bileli bu işi yapıyoruz. Okulumuzu okuduk ama bu işi sevdiğimiz için devam ettiriyoruz. Liseyi Endüstri Meslek Lisesi’nde mobilya okudum, üniversitede otomotiv okudum, kardeşim de, iktisat mezunu. O da aynı şekilde mesleğimizi sevdiğimiz için ağabey-kardeş beraber yürütüyoruz bu işi. Ortaokulun başından beri bu işin içindeyiz. Mesleğimiz sevilen bir meslek, ölmeyen bir meslek. Devamlı farklı işlerle uğraştığımız için, daha farklı şeyler yaparak işimizden mutlu oluyoruz. Tek başımıza çalışıyoruz.”

YENİ ELEMANLAR OLSA DAHA FARKLI OLACAK MESLEĞİMİZ

Mobilya sektöründe eleman yetişmediğini söyleyen Erdal Uslu, yeni neslin meslek öğrenmek istemediğini iddia ederek şunları söyledi: “Yeni nesil meslek öğrenmek istemiyor. Mesleğimizi yapıyoruz ama yeri geliyor hamallık da yapıyoruz. Taşıması da var bu işin. Gelen eleman sadece ‘burada çalışsın’ diyoruz, taşımaya da almıyoruz, hadi ‘bir şeyler öğrensin’ diyoruz, yok. Yeni elemanlar olsa daha farklı olacak mesleğimiz. Ama bu gidişle çok köreliyor. Koltukçulara baktığınız zaman çalışan kimse yok. Biz burada 4 kişi çalışıyoruz. Bütün koltukçularda böyle. Eleman yetişmiyor. Biz burada 5 sene öncesine kadar stajyer öğrenci alıyorduk. Bir şeyler öğretmeye, yetiştirmeye çalışıyorduk. Çocuklara ağır geliyor, kaçıp gidiyorlar. Şu anda meslek lisesinde öğrenci yok. Şimdiki çocuklar gidip kafelerde bir yerlerde çalışıyorlar. Burada ilk etapta para kazanamazsın ama ileride bir mekanını açsalar ya da bir yerde çalışsalar çok güzel geçinebilirler. Çok zor bir meslek değil. Bizim de eksikliklerimiz oluyor ama yeri geliyor biz de sıkışıp destek alıyoruz. Yeni nesil gençler kısa vadeli işlere bakıyorlar. ‘Bugün ben 3 bin-4 bin TL cebime koyayım, masa başında oturayım’ diye düşünüyorlar ama bizde öyle bir şans yok.”

MÜŞTERİ DOĞRULTUSUNDA HER ŞEYİ YAPIYORUZ

Özel sipariş üzerine mobilya, döşeme, model değişimi, kaplama şeklinde sektöre hizmet verdiklerini dile getiren Uslu, “Biz burada özel sipariş üzerine çalışıyoruz. Müşteri doğrultusunda her şeyi yapıyoruz. Sıfırdan mobilya yapıyoruz, döşeme de var, model değişimi, kaplama o şekilde gidiyor. Burada çalışan diğer esnaf arkadaşlarımız sadece döşeme yapıyor. Pek fazla yeni koltuk üretmiyorlar. Bizde özel tasarım ürünler de oluyor.”

BİZİM BÜTÜN İŞİMİZ DOLARLA, PETROLLE

2000 yılında beri mobilya mesleğinin içinde olduğunu söyleyen Uslu, mobilya girdi mallarının dışarından gelmesi nedeniyle maliyetlerin dolara endeksli olduğunu söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz, 2000 yılından beri bu mesleğin içindeyiz ama daha geçmişi var. Babamdan biz devraldık. Şimdi ağabey kardeş yürütüyoruz. Maliyetler gittikçe çoğalıyor, baktığınız zaman cirolar yükseliyor ama kar marjı düşüyor. Bizim bütün işimiz dolarla, petrolle. Sünger petrolden oluşuyor. Petrole zam gelince süngere de zam geliyormuş. Dolara zam geliyor, işin hammaddesi çok. Bu sefer onlar da artıyor. Kumaşın şu anda yüzde 80’i Çin’den geliyordu. Türk üretimi komple yok oldu. Her şey dışarı dayalı oldu, girdiler artıyor. Ocak ayından beri firmalar piyasaya fiyat listesi çıkarmıyor. Her gün fiyat değişiyor.”

GENÇLERİMİZ İŞİN BİR UCUNDAN TUTSUN

Sektörüyle ilgili olarak gençlere yönelik tavsiyede bulunan Erdal Uslu, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Gençlere tavsiyem, sadece bizim meslek değil başka meslekler de öğrenmesini isterim. Mesela tornacı ölmeyen bir meslek, tornacılığı öğrenmesini isterim. Boş gezen bir genç ile yetişip altın bileziği elinde olan bir çocuk daha farklı olur. Babam Keşan’da 4 tane koltukçu yetiştirdi. 1982 yılından beri 4 tane ustası var burada. Gençlerimiz işin bir ucundan tutsun.”