HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan’ın ilk belediye başkanı olarak kabul edilen Müftü Raşit Efendi ölümünün 93. ve merhum belediye başkanlarından Hüseyin Yazır ölümünün 43. yıldönümünde Keşan Belediye Başkanlığı’nın düzenlediği törenlerle mezarları başında anıldı.

İlk tören, saat 14.00 sıralarında başladı ve Müftü Raşit Efendi’nin Tepe Mezarlık’taki mezarı başında gerçekleştirildi.

Törene; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Raşit Efendi İlkokulu Müdür ve öğretmenleri ile Merhum Hüseyin Yazır ile Müftü Raşit Efendi’nin yakınları ile vatandaşlar katıldı.

Burada konuşan Helvacıoğlu, “Eski başkanlarımıza mezarları başında anma ve şükranlarımızı dile getirme geleneğini devam ettiriyoruz. bugün, Keşan’ımızın ilk belediye başkanı Müftü Raşit Efendi’yi  ölümünün 93. yıl dönümünde ve merhum belediye başkanlarımızdan merhum Hüseyin Yazır’ı ölümünün 43. yıl dönümünde anmak üzere bir aradayız. Müftü Raşit Efendi; Keşan’ımızın ilk belediye başkanı olan Müftü Raşit Efendi’yi mezarı başında anacağız. Aslen Ankaralı olan Raşit Efendi, Balkan Savaşlarından önce müftülük görevi için Keşan’a gelmiş ve burada bulunduğu yıllarda Keşan’ın ve Trakya bölgesinin kaderini etkileyen tarihsel olaylarda önemli rol oynamıştır. Müftü Raşit Efendi, dini görevinin yanı sıra dini göreviyle bütünleşerek milli mücadele dönemi kahramanı olmuştur. Literatüre; ‘bayrağını, düşmanın gözlerinin önünde eliyle, hükümranlık ifadesi olan Hükümet Konağı’na çeken din adamı’ olarak geçmiştir. Keşan’ımıza hizmet etmiş müftü Raşit Efendi’ye Allah’tan rahmet diliyorum. Yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine şükranlarımızı iletiyorum . Nur içinde yatsın” dedi.

Konuşmanın ardından Keşan Belediyesi İmamı Ali Küçük tarafından dualar okundu.

Daha sonra törene katılanlar, Keşan’ın 9. Belediye Başkanı Hüseyin Yazır’ın mezarı başına geçti.

Burada söz alan Belediye Başkanı Helvacıoğlu, Hüseyin Yazır’ın Keşan Belediye Başkanlığı görevine ilk olarak 4 Nisan 1949’da seçildiğini ifade ederek, şunları söyledi: “16 Mayıs 1960 tarihine kadar 2. dönem Keşan Belediye Başkanlığı görevine devam etti. Yazır, 22 Kasım 1963 tarihinde tekrar 3. kez Keşan Belediye Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi 2 dönem olarak 2 Haziran 1973 tarihine kadar sürdürdü. 4 dönem Keşan Belediye Başkanlığı yapan Yazır, Keşan için önemli hizmetlerde bulunarak, Keşanlılar tarafından çalışmalarıyla takdir gören, Keşan Belediye Başkanlarından biri olmuştur. 22 Ocak 1979 tarihinde yaşamını yitiren Hüseyin Yazır’ın 41.ölüm yıldönümünde kendisini Keşan Belediyesi olarak ailesi ve sevenleri ile birlikte anmak üzere buraya toplanmış bulunuyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına da bir kez daha sabır ve başsağlığı diliyorum. Eski başkanlarımıza mezarları başında anma törenleri düzenleyerek şükranlarımızı dile getirmeye devam ediyoruz. Bütün katılımcılara Merhum Yazır ve ailesi adına çok teşekkür ediyorum. Geride bıraktıklarına Allah uzun ömürler versin. Hüseyin Yazır, uzun yıllar Keşan’a hizmet etmiş birisi. Bunun ne anlama geldiğini şimdiki belediye başkanı olarak çok iyi anlıyorum. Eninde sonunda geleceğimiz yerler buraları. Bizlere de bizden sonrakiler tarafından iyi anılmak kısmet etsin. Hüseyin Yazır’a Allah’tan rahmet diliyorum, nur içinde yatsın. Yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine şükranlarımızı iletiyorum.”

Anma töreni Ali Küçük tarafından dualar okunmasının ardından sona erdi.