AYGÜL KONAR

Pandeminin başladığı ilk aylardan itibaren yükselmeye başlayan ikinci el otomobil fiyatlarında ibrenin tersine döndüğünü söyleyen Bozkurt, düşen ikinci el otomobil fiyatlarından sonra uzun süredir durgunluğunu koruyan oto galerilere, müşterilerin yeniden geldiğini söyledi.

İkinci el fiyatlarındaki düşüşten memnun olduklarını dile getiren Mustafa Bozkurt, piyasadaki yükselmede bayilerin etkisinin büyük olduğunu dile getirdi. Bozkurt, sıfır arabaları saklayan bayilerin olduğunu ve bu durumun da ikinci el araçların fiyatlarında yükselişe sebep olduğuna dikkat çekerek, ikinci el araçların noter alım-satım işlemlerinde binde 5 oranında vergi uygulanması hazırlıklarının da kendileri için iyi olacağını ifade etti.

“ŞU ANDA ARABA FİYATLARI DİPTE”

İkinci el otomobil piyasasındaki fiyatların araç sahipleri için fırsata dönüştüğünü söyleyen Keşan Oto Galericiler Sitesi Başkanı Mustafa Bozkurt, "Şu anda araba fiyatları dipte çünkü herkes kendi arabasını sıfır araçlardan daha fazla prim yapmış şekliyle satmaya çalışıyor. İnsanlarımız şunu unutuyorlar, araba alırken ucuz alacağım, satarken pahalı satacağım. Bu standart düşünce bitti artık. Şimdi arabanın sıfırı mesela 200 bin TL, aynı arabanın 2018-2019 modelini vatandaş getiriyor kapımızın önüne 250 bin TL istiyor. Yani bu düşünce niye? İnsanlarda sabit düşünce oluşmuş, sıfır araçlar yok, ikinci el de çok az olduğu için sıfırlardan fazla primli satmanın peşinde herkes. Bunu kimler oluşturuyor? İki üç tane sanal alemdeki araba firmaları, bir de bu arabaları ihale sistemi ile satanlar var günlük, haftalık. Bunlar da fiyatları ister istemez şişiriyorlar. Kendi bünyesindeki bayilerinden birine 100 bine koyuyor, öbürüne 110 bine koyuyor. Kendi kendine bir arabanın sistemli olarak fiyatlarının yükselmesine neden oluyorlar. Bu spot bir yükselme değil. Kendi kendine bilinçli olarak yapılan bir sistem. Bu da bize zarar veriyor" ifadelerini kullandı.

"BAYİLER SIFIR ARAÇLARI ARKAYA SAKLIYOR"

İkinci el piyasasındaki dalgalanmaların bayileri olumsuz etkilediğini dile getiren Mustafa Bozkurt, "Biz sermayemizle 3 tane araba alırken fiyatlar yükseldiği zaman sermayemiz azalıyor. Fiyatlar şişmeden önce biz 5 tane araba alıyorsak, aynı sermaye ile şu an 3 tane alabiliyoruz. 100 bin olan arabalar 150 bin oldu. Ama şimdi 150 bin olan arabalar tekrar 100 bine indi. Bu koronavirüs döneminin etkileri var ama sıfır araba her yerde var bunu unutmasınlar. Her bayide sıfır araba var ama az talep olduğu ve normal fiyatların üstünde satmanın peşinde oldukları için arkaya saklayarak satıyorlar arabaları ve sıfır araba yok diyorlar" dedi.

Yeni hazırlanacak reform paketinde yapılması planlanan düzenlemelerin kendileri için olumlu olacağından bahseden Bozkurt, araç satışlarının alınacak binde 5 vergi için devlete yapmış oldukları istekten söz ederek, yetki belgesine sahip oto galerilerinin muaf tutulması gerektiğini dile getirdi.

Bozkurt, söz konusu talep ile piyasadaki tektekçi ya da seyyar galericileri bu işi yasal yollardan yapmayanları devreden çıkarmak olduğunu kaydetti.