SONGÜL KONAR

Çakır, açıklamasında, tam kapanma döneminde zincir marketlerde yasaklanan ürünlerin, küçük esnafın kalkınması için tekrar yasaklanması gerektiğini vurguladı.

“ŞU AN EN BÜYÜK SORUN ŞAHLANAN ZAMLAR”

Esnafın borcunu borç ile ödediğine dikkat çeken Mustafa Çakır, açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Tüm esnaf aşısını oldu. Herkesi aşı olmaya davet ediyoruz. Bu süreçte devletimizi kutluyoruz. Aşıda büyük başarı elde edildi. Şu an en büyük sorun şahlanan zamlar. Elektrik ve doğal gaza gelen zam esnafı çarptı. İndirim beklerken faturalara bindirim geldi. Esnafın gündemi ekonomi, ekonomi hayat pahalılığına göre şekil alıyor. Ekonomiye güven şart. Esnaf borcu borçla çeviriyor. Krediye yüklendik, borçlar büyüdü. Kamu bankalarından çektiğimiz krediler ödenemez oldu. Ödeme zamanı geldi işler hala düzelmedi. Bankalar can suyu oldu ama faizi yara sarıyor.”

“YAN-YANA 3 TANE ESNAF OLMAZ, HER ESNAF BİRBİRİNE ZARAR VERİYOR”

Zincir marketlerin küçük esnafa zarar verdiğini vurgulayan Çakır, sözlerinin devamında, “Zincir marketler, haksız rekabet güçleri ve büyük sermayeleri ile esnafa büyük zarar veriyor. Perakende yasası çıkmalı. Yan-yana 3 tane esnaf olmaz, her esnaf birbirine zarar veriyor. Esnafın en büyük sorunu kuralsızlıktır. Ticarette düzenleme şart. İnsanlar kendi çaplarına göre iş yapmalıdırlar. Ben güçlüyüm sen de aç kültürü olmaz. Aynı sektörde esnaf birbirinle rekabet yapmamalıdırlar. Herkes kendi işini yapacak, esnaf yarına nasıl çıkacağını yarın neyle karşılaşacağız diye düşünüyor. Esnafa destek olursak ekonomi büyür. Esnaf küçülürse ülkede ekonomi küçülür. Bütün bankalar elini taşın altına koymalı. Vicdan muhasebesi yapmalı, verdikleri kredilerin faizleri yüksek. Esnaf bunları ödeyemiyor” diye konuştu.

“ESNAF SERMAYENİN DEĞİL HAKSIZ REKABETİN KALKMASINI İSTİYOR”

Tam kapanma döneminde zincir marketlerde yasaklanan ürünlerin küçük esnafın kalkınması için tekrar yasaklanması gerektiğine ve bunun haftanın bir günü alışveriş merkezlerinde de uygulanması gerektiğine dikkat çeken Mustafa Çakır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Esnaf entübe olmuştu, simdi çıkmak için hazırlık yapıyor. Dinlenme odasında bekliyor. Esnafın sırtına basmak yerine bu yükü hep beraber omuzlamalıyız. Esnafın canlanması ekonomiyi ayakta tutar. Tam kapanma döneminde zincir marketlerde yasaklanan ürünlerin küçük esnafın kalkınması için tekrar yasaklanması gerekiyor. Haftanın bir günü alışveriş merkezlerinde uygulanması gerekir. Pazar günleri olabilir. Esnaf sermayenin değil haksız rekabetin kalkmasını istiyor. Şimdi de Tarım Kredi Kooperatifleri market türünde hizmet vermeye başladı, hayırlı olsun. Getir- götürlerle de esnaf çembere alınıyor. Esnafın gönlü de, kalbi de zengin müşterisinden poşet parası almaz, müşterinin derdine ortak olur sevincini paylaşır. Zincir maketlerdeki müşteri, derdini market kasasına anlatır. Birbirimize destek olursak güzel olan ülkemiz daha güzel olur.”

Çakır, ayrıca sözlerinin sonunda, Bayramların toplumsal yardımlaşma ve dayanışma olduğunu, barışı, kardeşliği, sevgiyi, saygıyı ve hoşgörüyü simgelediğini belirterek, Kurban Bayramı’nın halka, esnafa ve tüm İslâm âlemine mübarek olmasını diledi.