Perçin: “Belediye tarafından verilecek olan üç aylık yardım hala bize ulaşmadı”

SONGÜL KONAR

Saat 13.00 sıralarında başlayan basın açıklamasına, Keşan Batı Trakya Müzisyenler Derneği Başkanı Raif Perçin, Keşan Kültür Müzik Sanat Dernek Başkanı Halil Koşucu, Keşan Hamallar Derneği Başkanı Mustafa Borazan ve dernek üyeleri katıldı.

KENDİLERİ ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMAMASINI İSTEDİLER

Bir yıldan beri süren koronavirüs salgını dolayısıyla çalışamadıklarını belirten hamal ve müzisyenler belediye tarafından yapılması gereken yardımların kendilerine ulaşmadığını söyledi. Tepkilerini dile getiren müzisyen ve hamallar kendileri üzerinden siyaset yapılmamasını istediler. Evlerine ekmek götüremediklerini belirten vatandaşlar yardımların biran önce yapılmasını istedi.

PERÇİN: “ŞU AN AÇIZ”

Açıklamada ilk sözü alan Keşan Batı Trakya Müzisyenler Derneği Başkanı Raif Perçin: “Tam bir yıl oldu çalışmıyoruz. Burada gördüğünüz bütün insanların evlerinde 5 tane, 6 tane boğaz var. Biz evlerimizi nasıl geçindiriyoruz, bir biz biliriz, bir de Allah bilir. Belediye tarafından verilecek olan üç aylık yardım hala bize ulaşmadı. Sayıştay raporunu bekliyoruz. Rapor kaç günde gelir, bilmiyoruz. Müzisyenler ve hamallar çok zor durumda. Bizim üzerimizden kimse siyaset yapmasın. Çocuk okutuyoruz. Ailelerimize her gün ekmek getirmek gerekir. Sosyal yaşantıyı geçmiş durumdayız. Şu an açız. Millet koronavirüsten değil açlıktan ölecek. Bizim kötü bir niyetimiz yok. Hırsızlık mı yapsın insanlar? İki aydır mecliste hamallar ve müzisyenler konuşuluyor ama konuşulanların hiçbiri de yerine gelmiyor” ifadelerini kullandı.

BORAZAN: “BU SÖZLER TUTULACAKSA TUTULSUN, TUTULMAYACAKSA ÇIKILSIN CEVAP VERİLSİN”

Daha sonra söz alan Keşan Hamallar Derneği Başkanı Mustafa Borazan belediyeye yardımlardan faydalanacak olan 760 kişilik liste verildiğini belirterek: “Bizim üzerimizden siyaset yapılmasını istemiyoruz. Amacımız bir parça ekmek. Ocak dediler, şubat dediler, mart dediler, üç ay geçti. Zaten bir yıl oldu bu insanlar evine ekmek götüremiyor. Belediye başkanımıza gittiğimizde Ankara’dan gelecek olan yazıyı bekliyoruz diyorlar. Bu yazı ne zaman gelecek? Bunun açıklamasını yapsınlar. İnsanlarla dalga geçiliyor. En sonunda protesto ettik işte. Biz belediyemizden şunu istiyoruz. Hükümette, belediyede AK Parti. Sayıştay’a bir telefon açılsın, bu yazı incelensin, bu insanlara biran önce yardım taleplerini ulaştırsınlar. Biz siyaset yapmıyoruz. Bize sözler verildi. Bu sözler tutulacaksa tutulsun, tutulmayacaksa çıkılsın cevap verilsin” şeklinde konuştu

Konuşmaların ardından; Keşan Batı Trakya Müzisyenler Derneği Başkanı Raif Perçin, Keşan Kültür Müzik Sanat Dernek Başkanı Halil Koşucu, Keşan Hamallar Derneği Başkanı Mustafa Borazan, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile bir araya geldi.

HELVACIOĞLU: “BU, BELEDİYE BAŞKANI HELVACIOĞLU’NDAN KAYNAKLANMIYOR”

Yardımlar hakkında sayıştaya dilekçe verdiklerini, verilen dilekçenin cevabının en geç bir ay içersinde geleceğini duyuran Başkan Helvacıoğlu ise şunları söyledi: “Ekmeğini hem hamallıktan hem de müzisyenlikten çıkaran kardeşlerimiz ile birlikteyiz. Meclisin önergeleri ile pandemi desteği önergesi için çalışma yapıldı. Çalışma yapılırken altyapısı hazırlanmadı, belediye mevzuatına uygun olmadığı ortaya çıkınca meclisten de önce geçmiş oldu. Arkadaşlarımız ve kardeşlerimizin işgücü sıfıra indiği için ekmeklerini çıkaramaz hale geldiler, düğünler olmuyor, hamallık sektöründe ciddi bir azalma var. Bu vesileyle bir araya gelip istişare ediyoruz. Bizim para vermemizin yetkisini belediye olarak alabilmemiz için önerge hazırladık. Taslak meclisten geçti, sayıştaya gönderdik. Sayıştay bağımsız bir kurum. Önerge şu an sayıştayda inceleniyor ama sadece Keşan Belediyesi’nin dosyası yok. Binlerce dosya var. Resmi olarak en geç bir ay sürede cevap geliyor. Bizim önergemiz 3 Martta gitmiş. Bugün, yarın da gelebilir ama en geç 3 Nisan’da gelecek. Sayıştaydan yetkililer ile temas halindeyiz. Müzisyen ve hamal kardeşlerimizin biran önce ekmeğine kavuşması için erken davranmışlardır. Fakat Keşan Belediyesinin altyapısı buna müsait değildi. Belediye başkanı veya grubum olarak, müzisyen ve hamal kardeşlerime para verme yetkim olmadığı için veremiyorum. Yetkim olsa niye vermeyeyim? Belediye meclis kararı alınmış, belediye meclis kararına bir başkan nasıl uymaz, herkes sorabilir. Farkındayım, grupların sıkıntısı var. Hem müzisyen hem hamal kardeşlerimizin. Ama bu, belediye başkanı Helvacıoğlu’ndan kaynaklanmıyor, meclisten de kaynaklanmıyor. Meclise de muhalefete de sesleniyorum, bu arkadaşlarımıza zaman zaman ‘hani vermiyorlar mı size parayı?’ demeleri siyasetin bir gereği olabilir ama burada bende kardeşlerimi tenzih ediyorum, yetki verilebiliyorsa gelsinler onlar versinler. Bu işin takipçisiyiz. Yarın da olabilir, üç gün sonra da olabilir. Kardeşlerimizi destekleyeceğiz, kuşkuları olmasın. Ara formül bulacağız, belki bir marketle, bir gıda ile anlaşma yaparlar. Aldıkları paralarla o marketlerden alışveriş yapabilirler mi, ara formüllerle gıda paketi şeklinde düşünebilir miyiz?”