AYGÜL KONAR

Saat 15.00’te Esnaf ve Sanatkârlar Odalarında gerçekleşen toplantıya Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ziraat Odası Başkan Vekili Sedat Yoluç, Keşan Lokantacılar ve Kahveciler Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, Bakkal ve Manavlar Odası Başkanı İbrahim Aldanmaz, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahmut Demirkan, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Salih Özkan, Tuhafiye ve Manifaturacılar Odası Başkanı Hasan Kocaman, Fırıncılar Derneği Başkanı Necmettin Baygül katıldı. 

Düzenlenen toplantıda oda başkanları yasak olduğu günlerde hangi iş yerlerinin açık hangilerinin kapalı olacaklarını ve çalışma koşullarından bahsettiler. 

Toplantıda ilk olarak Keşan Lokantacılar ve Kahveciler Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, söz aldı. 

Ramazan ayının sonuna gelindiğini söyleyen ve tüm Müslüman aleminin bayramını kutlayan Çakmak, “Sıkıntılar yaşadığımız bu günlerde oda başkanları ile bir araya gelip halkımızı bilgilendirmek istedik”  diye konuştu. 

Çakmak’tan sonra söz alan Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Salih Özkan, şunları söyledi: “Bu akşam 23.00 itibari ile çalışma saatimiz son buluyor. 4 günlük sokağa çıkma yasağı nedeni ile esnafımız evlerinden çıkmayacak. Tüm esnafımızın ve halkımızın bayramını en içten dileklerim ile kutluyorum.”

Özkan’dan sonra sözü Tuhafiye ve Manifaturacılar Odası Başkanı Hasan Kocaman aldı. 

Kocaman şunları söyledi: “Tüm halkımıza hayırlı bayramlar diliyorum. Bizim sektörümüz bu akşam saat 24.00 itibari ile işlerine son veriyor. Salı günü akşam 24.00’e kadar bizim esnafımız hizmet veremeyecek.”

Kocaman’dan sonra, Bakkal ve Manavlar Odası Başkanı İbrahim Aldanmaz konuştu. 

Aldanmaz,  ise “Keşan halkının mübarek Ramazan Bayramını kutluyorum. Benim esnafım cumartesi günü saat sabah 10.00’dan akşamüzeri 17.00’ye kadar çalışacak. Halkımız o saatlerde alışverişlerini yapabilir” diye konuştu. 

MİNİBÜSLER KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA İZİNLİ OLAN VATANDAŞLARI TAŞIYACAK 

Aldanmaz’dan sonra Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahmut Demirkan konuştu. 

Taksi duraklarının ve otobüslerin çalışma durumları hakkında bilgi veren Demirkan, şunları söyledi: “Normalde toplu taşımacılık hizmetlerimiz yarım olarak hizmete devam ediyordu. Ticari taksilerimiz de hizmete devam ediyordu. Son bir haftadır ilçemize giriş çıkışlar serbest oldu, diğer taşımacılık yapan arkadaşlarımız da faaliyete geçtiler. Yarım koltuk kapasiteli vaziyette çalışıyoruz. Bayramda minibüslerimiz saat 10.00 ile 17.00 arasında kamu kurum ve kuruluşlarında izinli olan vatandaşlarımızı gidecekleri yerlere götürecekler. Yaklaşık 8 tane taksi durağımız var. Duraklarımızda ortalama iki veya üç kişi olmak kaydıyla personel bulunacak. Ticari taksilerimizin hizmetleri devam edecek. 8 durakta yaklaşık 18 tane taksi hizmete devam edecek. Transit yollarımız lojistik firmalara açık zaten. Gerek iç ticaret gerek dış ticaret hizmetlerine devam edecek.”

ÇİFTÇİ BELGESİ OLAN YASAKTAN MUAF 

Demirkan’dan sonra Keşan Ziraat Odası Başkan Vekili Sedat Yoluç söz aldı. 

Üretime devam eden çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi olması dahilinde yasaktan muaf tutulacağının bilgisini veren Yoluç, şunları söyledi: “ÇKS’ye kayıtlı olan çiftçiler muaf olacak. Çiftçilerimiz işlerini takip edebilirler. Halkımızın mübarek Ramazan Bayramını kutlarım.”

Yoluç’tan sonra sözü Fırıncılar Derneği Başkanı Necmettin Baygül aldı.

NÖBETÇİ FIRINLAR MAHALLE MAHALLE GEZECEK

Bayramda fırınların çalışma koşulları ile ilgili bilgi veren Baygül, şunları söyledi: “Her bayram olduğu gibi bu bayramda da arife günü ekmek çıkacak. Bayramda 1. ve 2. gün zaten ekmek çıkmıyordu. Koronavirüs sebebiyle vatandaşların mağdur kalmaması açısından bayramda nöbetçi fırın uygulamasına geçtik. Nöbetçi olacak fırınlarımız mahalle mahalle gezecek. Köyde de şehirde de yaşayan vatandaşların mağduriyetleri giderilecek. Bayramın birinci günü Koca Yusuf Ekmek Fırını, Aktan Ekmek Fırını, Kılıçlar Ekmek Fırını, Güneş Ekmek Fırını, Bayramın İkinci günü, Duman Ekmek, Kocayusuf Ekmek Fırını, Aktan Ekmek Fırını, Kılıçlar Ekmek Fırını, Güneş Ekmek Fırını, Şahin Ekmek Fırını, Danacı Ekmek Fırını, Nar Ekmek. Paşayiğit Trabzon Ekmek Fırını. Üçüncü günü ise Duman Ekmek, Kocayusuf Ekmek Fırını, Şahin Ekmek Fırını, Aktan Ekmek Fırını, Trabzon Ekmek Fırını, Güneş Ekmek Fırını, Norcu Ekmek Fırını, Danacı Ekmek Fırını, Nar Ekmek Fırını, Paşayiğit Trabzon Ekmek Fırını açık olacak. Tüm halkımızın mübarek Ramazan Bayramını kutluyorum.” 

Baygül’den sonra Keşan Lokantacılar ve Kahveciler Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak söz aldı. 

BAYRAMDA EVLERE PAKET SERVİSİ DEVAM EDECEK 

16 Martta koronavirüs ile karşı karşıya gelindiği günden beri en çok etkilenen esnafın lokantacılar ve kahveciler olduğunu dile getiren Çakmak, “Temennimiz bu koronavirüs belasından biran önce kurtulmak. Hıfzıssıhha kurulunun aldığı kararlardan sonra yemek sektörü sadece paket servis olarak çalışmakta. Arife günü sabah 10.00 ile akşamüzeri 17.00 arasında hizmetlerine devam edecekler. Bayramda da telefonlar ile evlere paket servisi yapacaklardır. Halkımızın ve esnafımızın kurallara uymalarını tavsiye ediyoruz. Temennimiz bayramdan sonra şartlı da olsa normal düzene geri dönmek. Halkımızın bayramını en içten dileklerim ile kutluyorum” diye konuştu. 

ALINAN KARARLAR SAHİL BÖLGELERİ İÇİN DE GEÇERLİ 

Çakmak’tan sonra sözü Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz aldı. 

Alınan kararların tüm ilçede olduğu gibi sahil bölgeleri için de geçerli olduğunu vurgulayan Kaymaz, “Alışık olmadığımız bir bayrama hazırlanıyoruz. Bilim kurulunun aldığı kararlar valiliklere, kaymakamlıklara ve bizlere de iletildi. Tedbirlerin alınmasının en büyük nedeni salgının hızlanmasını önlemek. Zor günlerden geçtik, bu günleri atlatabilmemiz için alınan kararlara hepimizin uyması gerekiyor. Keşan Ticaret Borsası olarak hem tarımsal hem hayvansal üretim faaliyetlerinin devam etmesi gereken alanlara sahibiz. ÇKS belgesi olan çiftçilerimiz üretimlerine devam edecek. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık ile uğraşanlar faaliyetlerine devam edecekler. Keşan’da birinci sınıf ruhsatı olan mezbahalarda bugünden sonra 4 gün nöbetleşe şekilde çalışacak. Olası acil hayvan kesimlerinde 24 saat boyunca, Ticaret Borsası hayvan işletmeciliğindeki arkadaşlarımız nöbetlerini sürdürecekler. Yetiştiricilerimizin endişe ve kaygı duymasına gerek yok. Üyelerimize mesaj yoluyla bilgilendirmelerde bulunduk. Bizlere düşen görev işleri kolaylaştırmak ve bu süreci en az hasar ile atlatmak. Cumartesi günü kasaplar sabah 10.00 ile 17.00 arasında hizmet verecekler. 24-25-26 Mayısta kasaplar da kapalı olacak. Vatandaşa bir kez daha seslenmek istiyorum, bayram sabahı kültürümüze olan et yemekleri tüketimi için ihtiyaçları son güne bırakmasınlar. Halkımızın bayramını kutluyorum. Mesafeler ile uzak olsak da gönüllerin yakın olduğu bir bayram geçirmeyi diliyorum” diye konuştu. 

“HİÇ YAŞAMADIĞIMIZ GİBİ BİR BAYRAM YAŞAYACAĞIZ”

Daha sonra söz alan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı ise, şunları söyledi: “Ev sahipliğinden ötürü Hüseyin Çakmak başkanıma teşekkür ederim. Bugüne kadar hiç yaşamadığımız gibi bir bayram yaşayacağız. Halkımız evlerinden bayramlarını kutlayacak. Bunun üzüntüsü içerisindeyiz. Edirne’de İl Sağlık Müdürlüğümüzün aldığı ve İç İşleri Bakanlığımızın yayınladığı genelgede, kimlerin muaf ve kimlerin istisna olduğu açık açık belirtiliyor. Bu genelgeye basın ve odalarımızın internet siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu istisnalar için Keşan bölgesinde Kaymakamlığa, İlçe Tarım Müdürlüğüne ve odalarımıza gelip izin belgesi alınabiliyor. Gıda tarım ve süregelen sektörlerin durmamasını sağlamak için uygulamalar devam ediyor. Genelgenin üzerine eklemeler de yapılabilir. Bu yüzden üyelerimizden sabır bekliyoruz. Odalar olarak da sosyal medya hesaplarımızdan, gelişmeleri an an duyuruyoruz. Takip edip güncel bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz. Bölgedeki basın mensubu arkadaşlarımız da aktif şekilde yenilikleri yayınlıyorlar. Herkesin de belirtmiş olduğu gibi, umarım sağlıklı günlere kavuşuruz. Bu vesile ile herkesin bayramı kutlu olsun.”

“HANGİ ESNAF AÇIK OLURSA OLSUN, KİMLİĞİ VE VERGİ LEVHASINI YANINDA BULUNDURSUN”

Şapçı’dan sonra tekrar söz alan Çakmak, bayramda açık olacak esnafa hatırlatmada bulunarak şunları söyledi: “Bayramda hangi esnaf açık olursa olsun, kimliği ve vergi levhasını yanında bulundursun. Açık kaldığı sürede sorgulamada sıkıntı yaşanmasın. Çalışan personeller de işe giriş bildirimlerini yanlarında bulundursunlar. Böylece emniyet teşkilatı ile sorun yaşamamış olurlar. Lokantacı esnafımız işletmelerini açacaksa dört günlük hazırlıklarını tamamlasınlar. 4 günlük süre içinde kasaplarımız, manavlarımız kapalı olacak. Sorun yaşamamak adına herkes hazırlığını yapsın.”

BAYRAMDA AKARYAKIT İSTASYONLARI AÇIK OLACAK

Toplantının sonunda akaryakıt istasyonlarının çalışma durumları ile ilgili soruyu yanıtlayan İsmail Şapçı, tarımda ekim dönemi olduğu için, istasyonlarda herhangi bir kısıtlama yaşanmayacağını fakat gerekli izinlerin yine de alınması gerektiğini, bayramda istasyonların açık kalacağını söyledi.