HABER MERKEZİ

Soran, “Sayın Helvacıoğlu hiçbir meclis toplantısına katılmadığı gibi 10.05.2019 tarihinde GÜNEKAB başkanının seçildiği meclis toplantısına katılmamış olup, aday da gösterilmemiştir” dedi.

“TOPLANTIYA, KATILAN 24 KİŞİ OY BİRLİĞİ İLE TEK ADAY OLARAK GÖSTERİLEN ŞAHSIMI SEÇMİŞTİR”

Başkan Mustafa Helvacıoğlu’nun geçtiğimiz günlerde GÜNEKAB hakkında yapmış olduğu bazı açıklamalara karşılık cevap verme ihtiyacı doğduğunu ifade eden Olcay Soran, “İlk olarak GÜNEKAB başkanının, en büyük ortak olan Keşan Belediye Başkanı veya diğer üye belediye başkanlarından birisinin olması gerektiğini açıklamıştır. Fakat sayın Helvacıoğlu hiçbir meclis toplantısına katılmadığı gibi 10.05.2019 tarihinde GÜNEKAB başkanının seçildiği meclis toplantısına katılmamış olup, aday da gösterilmemiştir. Keşan Belediyesi adına toplantıya, AK Parti Meclis Üyesi Nehir Gergin katılmıştır. Toplantıya, katılan 24 kişi oy birliği ile tek aday olarak gösterilen şahsımı seçmiştir. Yani sayın Helvacıoğlu’nu temsilen toplantıya katılan AK Parti meclis üyesi Nehir Gergin’de tarafıma oy vermiştir. Ne Helvacıoğlu’nu ne de diğer bir belediye başkanını GÜNEKAB başkanı olmak üzere aday gösteren olmamıştır. Bu sebeple GÜNEKAB başkanı olmamı eleştirmesinin hiçbir anlamı yoktur. Zamanında aday bile olmadığı halde aradan bir sene geçtikten sonra böyle bir eleştiri yapması kendisi ile çelişmektedir. Hem tarafıma oy verip, hem de seçilmemi eleştirmesini Keşan kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bu konunun siyasi malzeme olarak kullanılması üzüntü vericidir. Bir diğer konu ise evraksız avans harcamaları ile ilgili açıklamasıdır. 2019 yılında 10 adet avans kullanımı gerçekleşmiştir. Bu avans harcamaları aşağıdaki gibidir: 23.01.2019 – Kartuş ve hard disk alımı- 750 TL

05.03.2019 – Ekap ücreti(Elektronik Kamu Alımları Platformu)- 255 TL 11.03.2019 – LİKAB harita (Aplikasyon Krokisi bölgemizde sadece 1 kişi yapıyor)-500 TL 14.05.2019- Başkanlık seçimi sonrası NOTERE imza sirküsü çıkarılmak üzere ödenen ücret.-708,68 TL 21.06.2019 – Birlik bünyesine alınan 2 adet semi treylerin RUHSAT İÇİN NOTERE ödenen para.- 489,30 TL

04.07.2019 – [email protected] adlı KEP (kayıtlı elektronik posta) adresi için PTT ye ödenen ücret.-500 TL 27.08.2019 – Vergi Dairesine damga vergisi ödemesi. -107,80 TL

26.09.2019 – Misafir Ağırlama gideri (25.09.2019 tarihindeki mecliste ikram edilen çay, kahve, su vb.)-130,58 TL 05.11.2019 – 22 RS 557 plakalı Keşan Belediyesinde kira da bulunan frigo kasa kamyonetin Fenni muayenesi (TÜV TÜRK)-461,48 TL 24.12.2019 – NOTER (Defter tasdik ücretinin ödenmesi) -505,08 TL Toplam 4.407,92 TL’dir. Tüm muhasebe fişlerinin arkasında fatura, dekont, gönderme emri, harcama talimatı ve nereye harcandığının açıklamaları mevcuttur. Sizlerin de gördüğü üzere harcama yapılan avanslar keyfi harcamalar değil birlik giderleridir. İçişleri Bakanlığı 2011-2020 yıllarına ait denetlemesi sonucunda herhangi bir eksiklik tespit edilmemiş olup müfettişin de bu konuda herhangi bir tenkidi yoktur. O yüzden başkanımızın içi rahat olsun GÜNEKAB emin ellerdedir.  Bu konudaki takdiri saygıdeğer kamuoyu ve halkımıza bırakıyoruz” dedi.

“NORM KADROLARIMIZDA 17 KİŞİ ÇALIŞTIRMA HAKKIMIZ MEVCUT İKEN 6 KİŞİ ÇALIŞMAKTADIR”

Helvacıoğlu’nun hiçbir toplantımıza katılmadığını ifade eden Soran, Başkan Helvacıoğlu’nun toplantılara katılıp bu bilgileri birinci elden alabilecekken bu konuyu medya önünde siyasi malzeme haline getirmesinin manidar olduğunu söyleyerek, “Diğer bir konu 15 Mayıs tarihinde GÜNEKAB’tan bilgi edinme talebi konu başlığında talep etmiş olduğu yazıdır. Öncelikle bilgi ve belge talebine 15 iş günü içerisinde yani yasal süresi içerisinde cevap verdiğimizi belirtmek isterim. Bununla birlikle tam da bu noktada Sayın Helvacıoğlu’nun hiçbir toplantımıza katılmadığını hatırlatmak isterim. Toplantılarımıza katılıp bu bilgileri birinci elden alabilecekken bu konuyu medya önünde siyasi malzeme haline getirmesi manidardır. Çalışan personel ile ilgili bilgiler istenmişse de kişilerin rızası alınmadan bu bilgilerin verilmesi başlı başına suçtur. Zira ad ve soyadı kişisel veri kabul edilmektedir. Bizi yasaya aykırı davranmakla suçlamaktadır. Fakat, asıl kendi talepleri yasaya aykırıdır. Norm kadrolarımızda 11 memur, 6 işçi toplamda 17 kişi çalıştırma hakkımız mevcut iken 6 kişi çalışmaktadır. Personelin giderleri, gerçekleşen kesin gelir hesaplarının %40’ını geçmemekte, hatta bu oranın çok altında kalmaktadır.  Müfettiş raporunda belirtilen kadro değişikliği 2014 yılında yapılmış olup bizim dönemimize ait bir tespit değildir. İlgili personelimiz daha sonra iktisat fakültesinden mezun olmuş ve diplomasını alarak görevine devam etmektedir. Kadro değişiklikleri yasal çerçevede gerçekleşmiş olup dönemin Valiliği tarafından onaylanmıştır” diye konuştu.

“GÜNEKAB’A ÖDENMESİ GEREKİRKEN, TUTAR ÖDENMEMEKTEDİR”

Nehir Gergin’in Keşan Belediye Başkanlığını temsilen vekil olarak katıldığı toplantıda personel ücretlerinin belirlenmesi maddesinin de görüşüldüğünü belirten Soran, “25.12.2019 tarihinde Sayın Nehir Gergin’in Keşan Belediye Başkanlığını temsilen vekil olarak katıldığı toplantıda personel ücretlerinin belirlenmesi maddesi de görüşülmüştür. Personelin ücretleri Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamış olduğu sözleşmeli personelin unvan bazında ücret tablosunda belirtilen aralıkta meclis kararı ile belirlenmiştir. Birliğimizde 8 birlik üyesi bulunmakta olup alacaklarımızın %60’ından fazlasını Keşan Belediyesi oluşturmaktadır. Keşan Belediyesi tahsil ettiği her su faturasında yıllık evsel katı atık tarife raporunda belirtilen miktar kadar su faturalarına eklenmektedir. Bir kısmının GÜNEKAB’a ödemesi gerekirken bu tutar ödenmemektedir. Böylece yasal yükümlülüğünü Keşan Belediyesi yerine getirmediğinden dolayı birliğimiz zor durumda kalmaktadır. Koruklu bölgesinde sorumluluğumuzda olmamasına rağmen, daha temiz ve yaşanılabilir bir çevre oluşturmak adına yapılacak aktarma istasyonu projesinde, zemin çalışmaları tamamlanmış olup jeolojik etüt raporuna istinaden proje tamamlanacak ve imara esas durumuna getirilerek ihaleye çıkılacaktır. Keşan Belediyesi yukarıda belirttiğimiz yüklü borcunu ödemesi halinde söz konusu proje hızlanacak ve bir an önce halkımızın hizmetine girecektir.”

“BELEDİYENİN YILDA ORTALAMA 900 BİN TL TASARRUFU OLACAKTI”

Başkan Helvacıoğlu’nun birliğin tüzüğündeki değişikliğin neden onaylanmadığını manidar bir şekilde sorarak, birlik üzerinde şaibe varmış gibi bir hava yarattığını dile getiren Olcay Soran, “Ancak, tüzük değişikliği yapılmış olsaydı, bu belediyelerin lehine olacak ve belediyeler daha az ödeme yapacaktı. Bu bağlamda Keşan Belediyesi’nin yılda ortalama 900 bin TL tasarrufu olacaktı. Yani tüzük değişikliğinin Valilik tarafından onaylanmaması Keşan Belediyesi ve diğer üye belediyelerin aleyhine olmuştur. Bu tüzük değişikliğinde belediyelerin ödediği ortaklık payı binde 3’ten binde 6’ya yükselmekte ise de ton başı atık bedeli olan 35-TL’nin Tüzük Değişikliği ile alınmaması öngörülmüştü” şeklinde konuştu.