AYGÜL KONAR

Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (KE-HAYKO) Başkanı Sevinç Cebeci, vatandaşlara seslenerek, sokak hayvanları için yardım çağrısında bulundu. 

Cebeci, kış mevsiminin gittikçe etkisini gösterdiğini, hava sıcaklıklarının ciddi anlamda düştüğü hatırlatarak, dolayısıyla sokak hayvanları için hayat mücadelesinin farklı bir boyut kazandığını belirtti.

“SOĞUK AYLARDA ÖZELLİKLE HAYVANLARIN GIDAYA, YEMEYE VE SUYA İHTİYACI VAR”

Soğuk havalarda dışarıda yaşamak için çaba sarfeden sokak hayvanlarının, bir yandan da açlıkla mücadele ettiğini kaydeden Sevinç Cebeci, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Kış şartlarının gelmesinin ardından sokak hayvanları hem yiyecek su hemde barınma sorunu ile karşı karşıya kaldı. Hava sıcaklıklarının eksi derecelerin altında seyretmesi en çok sokak hayvanlarını olumsuz etkiliyor. Yiyecek bulamayan hayvanlar, donma tehlikesiyle de karşı karşıya kalıyor. Vatandaşlarımızdan ricamız, sokak hayvanlarına yardım etsinler, evlerinde, apartman kapılarının önünde, korunaklı yerlere artık yemekleri ve sularını koysunlar. Hatta vatandaşlar yapabilirlerse, karton kutulardan pratik olarak yapılan evler yapsınlar. Böylece sokak hayvanlarının donmalarının önüne geçmiş oluruz. Az önce söylediğim gibi, bu soğuk aylarda özellikle hayvanların gıdaya, yemeye ve suya ihtiyacı var. Sular malum donuyor. Lütfen suları da korunaklı yerlere koyalım. Hatta, suların içine 1 damla zeytinyağı damlatmak soğuğa karşı da dirençlendirir. Hayvanlarımızı doyurmaya çalışalım, onları aç bırakmayalım.”

“BİRİNİZ YARDIM EDERSE, DİĞERİNİZDE ONU GÖRÜP YARDIM EDER”

Sokak hayvanları için vatandaşların yapabileceği küçük ama hayat kurtarıcı pek çok şeyin mümkün olduğunu kaydeden Cebeci, “Özellikle bu zamanlarda, arabanızı çalıştırmadan önce tekerlekte ya da motorda bir kedi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Sokak hayvanlarını korumak adına mahallenizde öncü olun. Biriniz yardım ederse, diğerinizde onu görüp yardım eder. Yaralı ve hasta olduğunu düşündüğünüz bir hayvan görürseniz, belediyeye haber verin. Kuşlar için pencerenizin önünü temizleyip, pencere kenarına ekmek kırıntıları, bulgur serpebilir ya da bahçenizdeki ağaçlara ekmekler asabilirsiniz. Düşük bir ücret karşılığında kasaptan 3-4 kg sakatat alıp yardıma muhtaç hayvanlar için yol kenarlarına koyabilirsiniz. Bunları ücretsiz sağlayan kasaplarda var. Apartmanınızın kazan dairesine, apartmanın sakinlerinin de onayını alarak soğuktan ve yağıştan ıslanmış, donmaya maruz kalmış kedileri, köpekleri alıp bakabilirsiniz. Ağır kış  şartlarının olumsuz etkilerine karşı tüm tedbirler alınırken doğadaki sahipsiz hayvanları da lütfen unutmayalım. Kış aylarında yiyecek bulmakta zorlanan ve yaşam mücadelesi veren sokak hayvanlarına sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

Köpek sahiplerinin, doğum yapan yavruları ile birlikte köpeklerini yol kenarına bıraktıklarını hatırlatan Cebeci, “Yeni doğum yapmış köpekleri yavruları ile birlikte yol kenarına atıyorlar. Bu oldukça yanlış ve canice bir hareket. Bir de hayvan sahiplenmek isteyip, sahiplenemeyen ailelerin düşünceleri var. Bakabilir miyiz, bakamaz mıyız diye. Buyurun gelin sahiplenin. Eğer ki gerçekten yapamıyorsanız geri alıyoruz zaten. Bunun için çekinmesinler. Yeter ki bu canlar, soğuk havalarda dışarda kalmasın” dedi.