AYGÜL KONAR

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Konferans Salonu’nda düzenlenen program, saat 11.00 sıralarında başladı. Programa; Cumhur İttifakı’nı temsilen Nehir Gergin ve Barbaros Tokgöz, Millet İttifakı’nı temsilen Feridun Tümer ve Zafer Topçu katıldı. Programda; belediye meclis üyeleri, basın mensuplarının sorularını yanıtladı."Online Buluşmalar"ın moderatörlüğünü Keşan FM Yayın Sorumlusu Buket Birsen Çayır gerçekleştirdi.

“BUNLARDAN DERS ÇIKARMALIYIZ”

“Keşan, 30 yıldır CHP’nin kalesi konumundaydı. Son seçimlerde, belediye AK Parti’ye geçti. Bunun gerekçeleri sizce ne olabilir?” şeklindeki soruya cevap veren Tümer, şunları söyledi: “Keşan’da, her gelen belediye başkanı hizmet etmiştir. Yetkili kurullarımız, seçimin değerlendirmesini kendi içinde yapmıştır. Eksiklikler ne ise, gerekli müdahaleler ediliyor. Bu hizmet yarışıdır. Keşan, hizmet yarışında bu sefer farklı bir tercihte bulundu. Mecliste, denetlemeyi ve çoğunluğu da, farklı bir ittifaka verdi. Ama CHP yeniden küllerinden doğacaktır. 30 yılın verdiği bir yıpranmışlıkta bulunuyor. Bu işte bizlerinde hatası olabilir. Bu konuda, 1 kişiyi ya da bir kitleyi suçlamakla bir şey çözüme kavuşmaz. Bunlardan ders çıkarmalıyız.”

BAŞARILI BİR DÖNEM GEÇİRDİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM”

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, ‘30 yıllık enkazı devraldık’ söylemleri oluyor. MHP’nin 3,5 yıllık iktidarını siz, enkaz olarak görüyor musunuz? MHP olarak, bu söylemden rahatsız oluyor musunuz?” şeklindeki soruya cevap veren Barbaros Tokgöz, şunları söyledi: “1999 yılı seçimlerini MHP olarak, kazanmıştık ancak, itirazlar sonucunda seçimi kaybettik. Mehmet Gemici başkanımız, rahmetli olduktan sonra 2001 yılında Mustafa Ürek, belediye başkanı oldu. Biz, 3,5 yıllık sürecilekesiz şekilde geçirdik. Biz, başarılı bir dönem geçirdiğimizi düşünüyorum.”

“30 YILLIK ENKAZ SÖYLEMİ HATALIDIR”

Daha sonra söz alan Feridun Tümer de, konuyla ilgili şunları söyledi: “30 yılda, Keşan çok şey yapıldı. Enkaz; darmadağın, yıkılmış ve hiçbir şeyin olmayan anlamına geliyor. Keşan’da çöpler için rehabilitasyon çalışması yapıldı. Bu çalışma birçok şehirde yok. Keşan’da altyapı anlamında, 13-14 kilometre yağmur suyu, 110 kilometre kanalizasyon, yüzde 70’nin su hatları yenilendi. Ama yapılan bu işler yerin altında olduğu için çok fazla gözükmüyor. Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, çok kötü bir belediye aldıklarını söylemişti. İller Bankasıyla yaptığımız görüşmede, kredi notu anlamında en yüksek ilk 10 belediye arasında olduğumuzu dile getirdi. Biz, Keşan Belediyesi’ni 75 milyon TL borçla bıraktık. Bütçenin yüzde 75’idir. Borçtan korkmamak lazım. 5 yılın sonunda hizmet ederek, büyük yatırımlar yapılmasını temenni ediyorum. 30 yıllık enkaz söylemi hatalıdır, söylenmemesi gerekiyor ve bunu Mustafa beyin acemiliğine veriyorum.”

Gergin’de konuşmasında şunlara yer verdi: “Belediye Başkanımızın, 30 yılın tamamına enkaz dediğini düşünmüyorum. 30 yılın tam açıklamasını kendisinden de, almamız gerekiyor.”

“OSB’NİN İŞSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

“Bölgede, Paşayiğit, Yeniceçiftlik ve İpsala bölgesinde 3 yeni OSB’nin yapılması planlanıyor. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?” şeklindeki soruya cevap veren Tokgöz, şunları söyledi: “Keşan, tarımla bir gelişim sağlayabilir. Bölgemizde işsizlik had safhada ve bunun önüne geçilmesi için çalışmalıyız. Seçimlerde, belediyeyi almaya çalışırken, işsizlik sorununu çözme konusunda vaatlerimiz olmuştu. Bunun için belli bir süreç gerekiyor. İnşallah daha iyi işler olacaktır.”

Nehir Gergin ise konuşmasında şunlara yer verdi: “Gıda İhtisas OSB’nin olup-olmaması konusunda tartışılıyordu. Ama olması yönünde bir uzlaşıya varıldı. Bölgemize yatırım yapacak insanlara cezp edici imkanlar sunmalıyız.”

Feridun Tümer ise, şunları söyledi: “OSB konusunda, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu süreç uzun sürüyor ve kolay olmuyor. OSB hızlı şekilde ilerler ve tesislerin yapımı başlar. OSB yapıldığında, yatırımcı gelecektir. Hammaddeye ve pazara yakınlık önemli ama teşviklerde son derece önemlidir. Bölgeye gelecek yatırımcı 5 yıl boyunca vergi vermemeli, sigorta priminin yarısını ödemeli.”

Zafer Topçu, şöyle dedi: “OSB’nin bölgemiz için önemlidir. Bunun meyvelerini ilerleyen süreçte, alacağız. OSB konusunda, iyi örnekler gibi kötü örneklerde var. Keşan’da iyi olmasını temenni ediyorum. İşsizliğin önüne geçeceğini düşünüyorum.”

“BU DÜNYANIN SONU DEĞİLDİR”

“Trakya bölgesinde, bir dönem AK Parti’yi seçiyor. Keşan’da da benzer durum yaşandı. Gelecek seçimlerde, eski tercihlerine dönüş yaparlar mı?” şeklindeki soruya cevap veren Gergin, şunları söyledi: “Millet ittifakını oluşturan partilerde ve meclis üyelerinde benzer bir düşünce hakim. Seçimi belediye başkan adayı ve teşkilatlar kaybetmiştir. Ama seçmen onları tamamen gözden çıkarmamıştır. Aynı seçmen seçimlerde, AK Parti’ye oy atmazdı. Bayrağı alan hizmeti doğru şekilde yaparsa, beklentileri karşılarsa, yeniden seçilecektir. Halkla diyalog kurulamazsa, seçimi de kaybedebilirsiniz. Bu dünyanın sonu değildir. Siyaseti, kaybettik ya da kazandık olarak görülmemeli. Bize, 1 dönem daha şans verileceğini düşünüyorum. Belediye olarak, yaşanan pandemi döneminde dahi iyi hizmet verdiğimize inanıyorum.”

“BORÇLARDAN, ÖDEYEREK KURTULURUZ”

“Halk Emek Şirketi’nin ismi değiştirilerek, Keşan Kent Hizmetleri oldu. Keşan Belediyesi borçlarından kurtulmak için mi böyle bir yola gitti?” şeklindeki soruya cevap veren Nehir Gergin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada sadece isim değişikliği yapıldı. Belediyeye ait olan ama özel şirket tarafından işletilen bir fırınımız var. Bu fırın, Halk Ekmek noktası gibi bir imaj çıkıyor. Ama şirketin ekmek üretimi yoktur. Bundan ötürü de, isim değişikliğine gidildi. Borçlardan kurtulmak gibi bir durum söz konusu değil. Borçlardan, ödeyerek kurtuluruz.”

“GRUPLARIMIZDA, BUNU HİÇ TARTIŞMADIK”

“Mücavir alan dışında yer alan Gökçetepe ve Sazlıdere içerisine alınması konusunda ne düşünüyorsunuz?” şeklinde soruya ilk olarak cevap veren Tümer, şunları söyledi: “Gruplarımızda, bunu hiç tartışmadık. Gökçetepe ve Sazlıdere’de ciddi imar problemleri söz konusu. Keşan’a yakın olarak gözükse de, coğrafi anlamda dağınık durumdadır. Mücavir alanlara yapılan hizmetin karşılığı yüzde 10 olarak bile geri dönmüyor. Keşan Belediyesi, İller Bankası’ndan 62 bin nüfusun üzerinde pay alırken, yazın 250 bin nüfusa hizmet veriyor. Bu durum, belediyelerde yıpranmalara neden oluyor.  Eğer biz, buraları mücavir alan içerisine alırsak, hizmette götürmemiz gerekiyor. Kanuna göre, devir aldıktan 6 ay sonra su götürmemiz gerekiyor. Belediyenin mevcut bütçesiyle bunları yapmak çok zor. Ben bu durumu çok olumlu bulmuyorum.”

Gergin de konuşmasında şunlara yer verdi: “Erikli, Keşan Belediyesi’ne devredildi. Erikli’de yapılması gereken çok ciddi işler var. Öncelikle bunların halledilmesi gerekiyor. Buradaki sorunlar çözüme kavuşturulduktan sonra Gökçetepe ve Sazlıdere’ye bakılabilir. Ben, Gökçetepe ve Sazlıdere konusuna soğuk bakmıyorum. Olabileceğini düşünüyorum.”

KEŞAN DEPREME HAZIR MI?

Keşan’ın depreme hazır olup-olmadığı hakkında, sorulan soruya cevap veren Topçu, “Keşan Kent Konseyi’nin bununla ilgili bir çalışması var. Yakın zaman içerisinde konu meclisimize gelecektir. Belediyemiz, konunun takipçisidir” dedi.

Feridun Tümer söz alarak, şunları söyledi: “Keşan’da, mevcut yönetmelikten önce yapılan birçok bina var. Ama birçok yere göre, depreme daha hazırız. Keşan’ın bu konuda röntgenini çekip, nerelerin güvenli ve nerelerin güvensiz olduğunun belirlenmesi gerekiyor. Deprem olmadan gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.”

Nehir Gergin şöyle konuştu: “Keşan’da depremle ilgili hazırlıklar yapılıyor. İzmir’de yaşanan depremin sorumlusu mevcut belediye başkanı değildir. Bir belediye başkanı binanın başına gidip takip etmesi mümkün değildir. Burada sistemsel bir sorun söz konusudur. Keşan’da öncelikle kentsel dönüşümün yapılması gerekiyor. Eski belediye binamız riskli durumda. Riskli durumda olmamış olsa yeni bir binaya neden geçildi? Keşan Belediyesi yapması gerekenleri yapmaya çalışıyor.”

PAZARYERİ

Pazaryerinin üzerinin kapatılması ve tuhafiye pazarının eski itfaiyenin oraya taşınması konusunda, sorulan soruya cevap veren Feridun Tümer, şunları söyledi: “Pazaryerinin üstünün kapatılması ile ilgili proje bu meclis toplantımızda gündeme gelecek. Onunla ilgili çalışmalar yapılacak. Tuhafiye pazarının eski itfaiyenin oraya taşınmasına gelecek olursak, bir yeri yapmak için, bir yeri satmanıza gerek yok. Bu konu 4-5 yıl önce yine gündeme gelmişti. Bizim oraya daha değişik bir projemiz vardı. Belediyeye, 80 kişilik kız yurdu yapmasını önermiştik. Bir diğeri de 5 yıl içerisinde evlenmiş fakat evi olmayan genç çiftlere maliyetine uzun vadeli kredi ile verelim. Orada da 60 tane gencimize yuva kuralım. Sosyal belediyecilik böyle bir şey. Olması gereken buydu. Böyle bir şey söz konusu değil bizim tarafımızdan kabul edilmesi. Tabi bu benim şahsi fikrim. Keşan’ın nefese ihtiyacı var. Keşan’ın artık bir 35 milyonu daha oraya verecek parası yok. Bu iş 8-10 milyon TL’ye hallolur. Pazarcı da çok bir şey istemiyor. Kapalı bir yerim olsun diyor. Haklılarda. Hiçbir şeyi satmamıza gerek yok.”

MUÇEV

“Önümüzdeki yıllarda MUÇEV’in kiraladığı yerlerde halka daha çok hizmet sunabilmek için ne gibi önlemler alınacak?” şeklindeki soruya cevap veren Zafer Topçu, şunları söyledi: “MUÇEV geldi, başta belediyemiz alsın demiştik. Sonra halka hizmet etsin dedik ama MUÇEV türedi. Bundan sonra MUÇEV’i nasıl yollayabiliriz? Sahiller halkımıza nasıl geri kazandırılmalıdır diye düşünmemiz lazım.”

Feridun Tümer de, şunları söyledi: “O dönem iletişim kopukluğu oldu. Kanunla konuştuk. Mücavir alanlardaki sahiller belediyenin kontrolü altındadır. Bütün denetleme yetkisi belediyenindir. Mücavir alanlardaki bütün ruhsat her şey belediyeye aittir. Ama bu işletmede maalesef ki, belediyeyi by-pass ederek, Edirne’den ve Ankara’da ruhsatları aldılar. Burada belediye başkanını da mümkün değil suçlamamız. Buradaki asıl problem, bu yağma, talan. Buna karşı çıkmamız lazım. Asıl tartışılması gereken, kanunlara rağmen buraların belli yerlere peşkeş çekilmesi.”

Nehir Gergin konuşmasında şunlara yer verdi: “Bu saatten sonra neyi tartışırsak tartışalım, çok fazla bir faydası olamayacak. Biz bunu en başında tartışmalıydık. Keşan’ın hem böyle bir yarası olmazdı hem de böyle bir krizden fırsat çıkarırdık. O günde söyledim ben davayı birlikte açalım diye. Bugün bunu burada reddetmeyelim, olur verelim buradan da çıkalım beraber gidip bu davaya hep beraber imza atalım dedim. Ne olacaktı; öncelikle biz haklarımızı alacaktık, sahiller bizim olacaktı.”

Barboros Tokgöz ise, şunları söyledi: “Bundan sonraki süreçte meclis ne yapabilir, nasıl bir karar verebiliriz, nasıl geri çevirebiliriz diye konuşmamız gerekiyor.”

KATI ATIK BEDELİ

“Keşan doğal gaza yaklaşık 4 yıl önce geçiş yaptı. Ancak, belediye su faturalarında halen katı atık bedeli adı altında ücret alıyor. Bu ücret alımı ne zaman sona erecek?” şeklindeki soruya cevap veren Nehir Gergin, şunları söyledi: “Katı atık bedeli konusunu gündeme getiririz. Yapılabilecek bir şey varsa, yapılabilir.”

Feridun Tümer ise, şöyle konuştu: “GÜNEKAB, elektrik üretimine başladı. Belediyelerden aldıkları katkı payını almayacaktır. Bu da, katı atık bedelinde 3’te 1’e denk geliyor. GÜNEKAB kendi kendine yetmeye başlarsa, katı atık bedelinde düşüş yaşanacaktır.”

“TAKDİR, MUSTAFA HELVACIOĞLU’NA AİTTİR”

“MHP’nin desteğiyle, Keşan Belediyesi’ni Cumhur İttifakı’nın adayı Mustafa Helvacıoğlu kazandı. Belediyenin kazanılmasında katkısı olan MHP’nin belediye başkan yardımcılığı konusunda temsil edilmediğini görmekteyiz. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? MHP’li bir belediye başkan yardımcısı görebilecek miyiz?” şeklindeki soruya cevap veren Barbaros Tokgöz, şunları söyledi: “MHP olarak, Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin dediği gibi kayıtsız şartsız ittifakın arkasındayız. Biz de, liderimizin yanındayız. Ülkücü terbiyede, görev istenmez verilir. Biz, Keşan ve bölgemiz için gövdemizi taşın altına koyuyoruz. Takdir, Mustafa Helvacıoğlu’na aittir.”

TRAFİK SORUNU

Şehiriçi trafik sorunun nasıl çözülebileceği hakkında, sorulan soruya cevap veren Nehir Gergin, şunları söyledi: “Keşan ticareti, çarşı içerisinde dönüyor. Bütün herkesin Keşan’da çarşıya yolu düşüyor. Objektif baktığımızda Keşan’ın Yeni Mahalle’ye doğru büyüdüğünü görüyoruz. Yeni açılan imar alanlarımızda orada. Bizim biraz her şeyi çarşıda yapma alışkanlığını değiştirmemiz lazım. O taraflara hiçbir ticari işletme açmıyor. Bu şartlarda Keşan’da şehir içi trafiği nasıl keseriz diye sorarsanız bizim problemimiz sadece trafik değil. Trafik probleminden öte bir problemimiz var. Trafik çözülsün diye yapılan projeler var. Bunların hayata geçmesi Keşan trafiğinin çözülmesine katkı verir.”

Feridun Tümer de, Keşan’ın çok hızlı büyüdüğünü belirterek, “Keşan’ı belli noktalarda by-pass etmemiz gerekiyor” dedi.

ENGELLİ DURAKLARI

“Şehiriçi minibüsleri engellilere uygun olarak yapıldı ama duraklar engellilere uygun mu? Bunun için çalışmalar var mıdır?” şeklindeki soruya cevap veren Nehir Gergin,“Yeni yapılan kaldırımlar olabildiğince engellilere uygun olarak yapılıyor. Duraklar şu an yenileniyor. Duraklarda oturma yerlerinin yanında tekerlekli sandalyelerin girebileceği alan var” dedi.

Feridun Tümer’de, şunları söyledi:“Bu konu ile ilgili çalışma yapılıyor. Trafik komisyonu çalışmalar bitince meclise sunacaktır diye düşünüyorum.”

Program; FRSU Limanı ve sanayiyle ilgili sorulan sorular katılımcılar tarafından cevaplandırılmasının ardından sona erdi.