AYGÜL KONAR

 Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otel işletmelerinin ve müşterilerinin alması gereken tedbirler ve uyulması zorunlu olan konular belirlendi. İşletmelerde öncelikle Pandemi Belgesi olup olmadığına bakılacak. Uyması gerekenleri yerine getirip getirilmediğine bakılacak. Sosyal mesafe kuralına göre hizmet verecek. Kovid-19 sürecinde kapalı otel işletmeleri, müşterilerinin ve işletmelerinin uyması gerekenler hakkında çalışmalarına geç olmadan başladı. Ramazan Bayramı sonrasına 1 Haziran itibariyle Türkiye genelinde, eksiklerini tamamlayan otel işletmeleri faaliyetlerine devam edebilecek. Pandemi Belgesi olmayan işletme açılmayacak. 

Erikli Motel İşletmecisi Enver Yüksekdağ ve Erikli’de bulunan Dost Otel İşletmecisi Süleyman Dost konu ile ilgili değerlendirmede bulundu.

“SEKTÖR BU YAZ ÇOK İYİ OLMAYACAK”

Hem işletmecilerin hem de müşterilerin tedirgin olduğunu dile getiren Erikli Motel İşletmecisi Enver Yüksekdağ, şunları söyledi: “Neyin ne olacağını bilemiyoruz, herkes bizim gibi tedirgin. Şu an hem işletmeciler hem müşteriler tedirgin. Her ihtimale karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bana göre sektör bu yaz çok iyi olmayacak. Sosyal mesafe var zaten, odalarda kalabalık kalınacak durumu yok. Bizim işletmemiz müstakil olsa bile bazı odaları kullanmayacağız. Restoran kısmında da aynı şekilde mesafeli olacak. Bunlar hep sıkıntı. Örneğin bir işletmecinin 45 metrekare bir kafesi var. İçeride dört masası var, seyrekleştirdiğinde bir masa kalır. Bir masayla iş yapılmaz. Hepimizde aynı sıkıntılar var. Müşteri kaybına sebep oluyor. Bu tür mekânlarda genel olarak aynı, %50 oran bile bizi kurtarmıyor, maliyetlerimiz büyük. Zaten duruma göre bakacağız, baktık çark geriye dönüyor açamayabiliriz. Müşteri az olduğunda zararlar yansımaya başlar, anında kapama durumuna geçebiliriz. Bizim işletmemiz müstakil ev gibi ama çok oda sayımız zaten yok.”

“ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ”

Böyle giderse ikinci yazı da kaybedeceklerini düşünen Yüksekdağ, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Son yılların en sıcak yazı geçeceği söyleniyor ama bu bizi yine olumsuz etkiler. Müşteriler, tedirgin olup hayatını tehlikeye atmak, evinden çıkmak istemezler. Herkeste maddi olarak çok fazla sıkıntı var zaten. Çok parası olan ve yazlığı olan zaten bizi seçmiyor, biz orta tabakaya hitap ediyoruz. Çok bir şey de söyleyemiyoruz çünkü bizde önümüzü göremiyoruz. Otel işletmecileri tedirgin. Açabiliriz de, açmayabiliriz de. Açtığımızda baktık ki oran %50’nin altında, bizi kurtarmaz, kapatırız. İnşallah bu virüsü en kısa zamanda atlatırız, çok kötü etkiledi herkesi. Bu sene bırakalım kazanmayı inşallah böyle bir virüs ile bir daha karşılaşmayız. Para artık ikinci planda. Kurtulamazsak ikinci yazı da kaybederiz böyle giderse. Herkes tedirgin.”

“BU SEZON DAHA KÖTÜ GEÇECEK”

Kar için değil de vergiler için açmak zorunda olduklarını belirten Dost Otel İşletmecisi Süleyman Dost ise şunları dile getirdi: “Normal bir sezon olmayacak. Bu sezon en az %50 daha düşük bekliyoruz. Şartlar zaten belli, odaları belirli sayıda verebiliyoruz. Belirli sayılarda yatak kapasitesi olabiliyor. Ulaşımda zaten sıkıntılar var. Bu sezon daha kötü geçecek, otobüs fiyatlarında da mecburi değişik fiyatlandırma var. İşletmeciler olarak çok iyi bir sezon beklemiyoruz. Su ve elektrik vergilerini her şeyi ödeyeceğiz, bunları mecbur şekilde çıkartmak zorundayız. Zaten bu sene onlar için çalışacağız, onları ödersek bizim için başarılı olur. Kar olacağını sanmıyorum. Kar için değil de vergiler için açmak zorundayız. Tabela, ilaçlama vergileri geldi, diğer vergileri zaten ödüyoruz. Bu sezon ancak normal masraflarımızı çıkarmaya çalışacağız."