AYGÜL KONAR

ÜRÜNÜNE İYİ BAKAN ÜRETİCİ, EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALACAKTIR”

Keşan’da 2020 yılı pancar hasadının 20 Eylül itibariyle başlayacağını belirten Uzdilli, “Bu yılının kurak geçmesi ve yağışların olmamasından ötürü pancar sulamalarında büyük emek sarf edildi. Üreticiler olarak, zor bir yıl geçirdik. Pancar sökümlerine başlayacak olmamız üretici açısından sevindirici bir durumdur. Ürününe iyi bakan üretici, emeğinin karşılığını alacaktır” dedi.

TARLALARA BAKTIĞIMIZDA, ÜRÜNLERİN İYİ DURUMDA OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ

Pancar üreticisinin verim anlamındaki beklentileri hakkında konuşan Yusuf Uzdilli sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl, 1 dönümden 8 ton ürün almayı hedefliyoruz. Söküm yapılmaya başlandığında daha net sonuçlara ulaşacağız ama tarlalara baktığımızda, ürünlerin iyi durumda olduğunu görüyoruz. Bizim bölge ortalamamız 7-8 ton civarındadır. İnşallah üretici açısından bereketli bir sezon geçer.”

YAŞANAN BU DURUM BİZİM MALİYETLERİMİZİ ARTIRDI

“Kurak mevsim yaşandı. Bu durumun, üreticiye etkisi ne olur?” şeklindeki soruya cevap veren Uzdilli, şunları söyledi: “Pancar su isteyen bir üründür. Ekimden hasat dönemine kadar olan süreçte, her 20-25 günde bir sulamanın yapılması gerekiyor. Yağışlar olduğunda üreticinin sulamasına yardımcı oluyordu. Ama bu yıl kuraklığın yaşanmasından ötürü belirli periyotlarda ürünümüzü sulamak zorunda kaldık. Yaşanan bu durum bizim maliyetlerimizi artırdı. Ama üretici olarak yapacağımız herhangi bir şey yok. Emeğimizin karşılığını alabilirsek, üreticiler olarak sevineceğiz.”

PANCAR EKİLİŞLERİMİZDE, GEÇMİŞ YILLARA GÖRE, CİDDİ BİR DÜŞÜŞ YAŞANDI

Bölgede, bu yıl yapılan pancar ekilişleri ile ilgili konuşan Uzdilli, sözlerini şöyle sonlandırdı:“Bölgemizde bu yıl, 500-600 dönüm pancar ekilişi yapıldı. 10-15 yıl önce bölgemizde, 10 bin-15 bin dönüm arasında ekim yapılıyormuş. Fakat pancar üretimi biraz zahmetli olduğu için insanlar daha rahat üretim yapılabilen kuru mahsullere yönelmiş durumda. Pancar ekilişlerimizde, geçmiş yıllara göre, ciddi bir düşüş yaşandı. Bölgemizde yapılan yatırımlarla birlikte, sulu tarıma geçilmesi durumunda, pancar ekilişlerinin artacağını düşünüyorum. Geçen yıl 16 polar pancarın kilogram fiyatı, 30 kuruştu. Bu yıl fiyatların 35-40 kuruş arasında olmasını bekliyoruz. Üretim sezonunun tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”