SONGÜL KONAR

 Konuyla ilgili olarak, Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş, Çobançeşme Köyü Muhtarı Serhat Sehapçı, Karacaali Köyü Muhtarı Hasan Kocaalili, Karasatı Köyü Muhtarı İsmet Çolakoğlu, Maltepe Köyü Muhtarı Naci Narlı ve Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz önceki gün bir araya geldi. “ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI YİNE YAPACAĞINI YAPTI” 

5 köy muhtarının imzasının yer aldığı açıklamada, şunlara yer verildi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yine yapacağını yaptı. Tüm dünya gibi ülkemiz de koronavirüs ile boğuşuyorken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altıntaş, Karacaali, Maltepe, Çobançeşme ve Karasatı köyleri ile Keşan’ın Paşayiğit Mahallesi arasında kalan 8 bin 400 dekarlık alanda ‘Patlatma İşlemi İle Linyit Üretimi’ yapmak isteyen Ento Maden Global A.Ş’nin ÇED başvuru dosyasını, Çevresel Etki Değerlendirmesi yönetmeliğinin 8. maddesi doğrultusunda uygun bulduğunu ve ÇED sürecinin başladığını 10 Nisan 2020 tarihinde Çevre Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme, İzin, Denetim Genel Müdürlüğü web sitesi duyurular bölümünde yayınlanmıştır.” 

“GIDA İHTİSAS OSB PROJESİNE DE BÜYÜK ZARARLAR VERECEKTİR” 

Köy muhtarları sözlerini şöyle sonlandırdılar:“Bizler 5 köyün muhtarları olarak, ‘Patlatma İşlemi ile Kömür Üretimi’ proje tanıtım dosyasına 23 Mayıs 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tüzel kişilikler olarak itiraz dilekçelerimizi gönderdik. Bu projeye onay verilmemesini talep ettik. Ancak, bunun sonunda ‘ÇED gereklidir’ kararı verildiği duyuruldu. Bu karara da, 26 Temmuz 2019 tarihinde 5 köyde yaşayan insanlarımızın itirazlarını içerir dilekçeleri 1000’in üzerinde imza ile Edirne Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bizzat 5 muhtar olarak götürüp teslim ettik. Bu proje hayata geçtiği takdirde; tozlaşma ve flora, fauna popülasyonundaki azalma, ekosistem ve tarımsal üretim üzerinde, orman varlıkları üzerinde büyük risk oluşturacaktır. Ayrıca, 1 milyon metrekarelik komşu alanda faaliyete geçmesine bakanlık tarafından onay verilmiş Keşan Gıda İhtisas OSB projesine de büyük zararlar verecektir. Yaklaşık 9 aydır bekletilen bu dosya, 10 Nisan 2020 tarihinde koronavirüsü belasının herkesin evlerine kapattığı bu günlerde yeniden gündeme getirilmesi anlaşılır değildir. Bu çok iyi bilinmelidir ki, bu proje hayata geçirilir ve kömür üretimine başlanırsa bu durum 5 köy halkına corona virüsünden çok daha fazla zarar verecektir. Bunun için 5 köy muhtarı olarak, bu projenin engellenmesi için tüm yasal, anayasal ve yurttaşlık haklarımızı sonuna kadar savunacağız.”