AYGÜL KONAR

CHP Keşan İlçe Başkanlığı Lokali’nde düzenlenen toplantı, saat 14.00 sıralarında başladı.

Toplantıya; CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan, Keşan Belediye Meclisi üyeleri, CHP Gençlik Kolları Başkanı Emre Şevik ve bazı partililer katıldı.

Toplantıda ilk olarak, İlçe Başkanı Recep Pekcan söz aldı.

“SANKİ YENİ YAPILIYORMUŞ GİBİ HALKI YANILTMAYA YÖNELİK BİLGİLER VAR”

Keşan Belediye Meclisi’nin son toplantısında yaşanan bazı olayları değerlendirmek amacıyla toplandıklarını ifade eden Pekcan, şunları söyledi: “CHP belediyesi döneminde yapılanların, Keşan Belediye Başkanı tarafından sanki yeni yapılıyormuş gibi halkı yanıltmaya yönelik bilgiler var. Keşan Belediye Meclisi’nde, kullanılmak istenen krediye onay verilmemesi konusu gündeme geldi. Halkımızla ve belediye çalışanlarıyla yaptığımız görüşmelerde bunun gerekçesini anlamışlar. Fakat, konuyu anlamayan ve bilmeyenler var. Bunun yanı sıra; halkı yanıltmak için kes-yapıştır şeklinde hazırlanan bir video söz konusu. Belediye başkanı kredi talebini, çalışanların maaşlarını ödemek için istediğini söyledi. Bizde, Millet İttifakı olarak, bunu doğru bulmadığımızı söyledik. Gerekçelerimizi grup sözcümüz Feridun Bey gayet güzel şekilde anlattı. Çalışanların maaşlarını ödeyecek bir para varken, kredi almak son derece mantıksızdır. Kullanılmak istenen kredi, hibe ya da al kullan şeklinde bir para değildir. Faizi olan bir paradır. Kimse parası varken, yeniden borçlanmaya gitmez. Buradan çıkacak faiz yükü belediyenin ve Keşan halkının cebinden çıkacağı için kredi gerekli değildir. Belediyeye geçen ay İller Bankası’ndan 1,5 milyon TL para geldi. Pandemi süreci tamamlandı ve yaklaşık 2,5 milyon TL para geldi ya da gelmek üzere. Ayrıca, gişelerde 3,5 milyon TL’lik bir tahsilat söz konusudur. Dolayısıyla, belediye çalışanlarının maaşlarını ödemeye yetecek kadar hatta çok daha fazlası kadar para belediyenin kasasında var.”

“BU SAATTEN SONRA KANUNEN BİR KREDİ VERİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Keşan Belediye Başkanının, “beni çalıştırmak istemiyorlar.” şeklindeki söylemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Recep Pekcan, “Belediye başkanının bizden istediği kredilerin tamamını biz 2 ayda verdik. 2020 yılının 2’nci ayına kadar belediyenin kanuni olarak, kullanabileceği limitin üst sınırına kadar belediye meclisi kredi hakkını onayladı. Bu saatten sonra kanunen bir kredi verilmesi mümkün değildir. Ancak, bir bakanlık onayına ihtiyaç vardır. Bakanlık onayı da, yok. Belediye çalışanlarının maaşlarını ödememesi düşünülecek bir durum değildir. Vergiler, personel maaşları ve akaryakıt olmak üzere diğer giderler öncelikle ödemesi gereken kalemlerdir. Geriye para kalıyorsa, başka şekilde kullanılması gerekiyor. Kredinin alınması ve kullanılması için farklı bir zemin oluşturmuyor. 15 aylık bir başkanlık dönemi geçmişken belediye, maaşları ödeyemeyecek duruma geldiyse, belediye başkanı yönetme tarzını gözden geçirmesi gerekiyor” dedi.

“UZUN SÜREDİR MOBBİNG VE BEZDİRME POLİTİKASI VAR”

Pekcan eleştirilerine şöyle devam etti: “Kredinin getirilme tarzı ve sonrasındaki söylemlere bakıldığında, Millet İttifakı ve CHP grubu işçilere karşı, maaşları ödenmesin şeklinde bir tavır göstermektedir. Ama böyle bir durum söz konusu değildir. Göreve geldiği gibi 7-8 arkadaşımızı işten çıkardı. Belediyeye işe alınan 3 kişiye ödenen para, çıkarılanlardan çok daha fazladır. Uzun süredir mobbing ve bezdirme politikası var. İnsanların halen yerleri değiştiriliyor. İnsanları emekli olmaya zorluyorsunuz. Saçma sapan işler yapıyorsun. Bunlar olurken, gidip emekli olan birini işe alıyorsunuz. Yapılanlara bakıldığında kimin işçinin ve memurun yanında olduğu net şekilde ortaya çıkmaktadır.”

“İZZETİYE HALKIMIZA YENİ İMAR PLANLARININ HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM”

Keşan Belediye Başkanı, “30 yıllık dönemde ne yaptınız?” şeklinde eleştirilerinin olduğunu hatırlatarak, sözlerine devam eden Recep Pekcan şunları söyledi: “Geçmişte ne yaptığımızı anlattık. Ancak, kendisi geçmiş yıllarda yapılanları alıp, kendisi yapmış gibi insanlara anlatmaya çalışıyor. İmarda, 18 uygulaması var. İzzetiye’deki imar planları, hafriyat alanı, dere ıslahı, GÜNEKAB’ın üreteceği elektriği anlatıyor. İzzetiye halkımıza yeni imar planlarının hayırlı olmasını diliyorum.”

Daha sonra Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Özlem Uybaş söz aldı.

UYBAŞ: “BELEDİYE BAŞKANINDAN BİR TEŞEKKÜR BEKLEMEDİK”

4 Haziran’da yapılan mecliste, İzzetiye’deki imar planlarının hazırlanması konusunda, belediye başkanın Millet İttifakı’na teşekkür ettiğini hatırlatarak, sözlerine başlayan Uybaş, şunları söyledi: “Bu teşekkür boşuna edilmemiştir. Bu teşekkürün sebebi, İzzetiye imar planlarının sonlanmış ya da hazırlanmış olması da değildir. İzzetiye’deki imar planları, 2014 yılının 10’uncu ayında başlanmıştır. Komisyona sonlandırmak amacıyla geldi. Biz, bazı yönetmeliklerin değiştiğini fark ettik. Buna istinaden şehir plancımızla görüştük. İzzetiye imar planlarının sınırlarının köy yerleşik sınırlarından 100 metre daha genişleyebileceğini fark ettik. Biz, bu konuda sayın belediye başkanından bir teşekkür beklemedik. Teşekkür edenlere büyük tepki göstermesini anlayamadık. Ayrıca, sayın belediye başkanı, Millet İttifakı üyesi olan meclis üyelerinin belediyeye dahi gelmediğini ifade ediyor. Bu çok komik ve ilginç bir iddiadır. Bunu isteyen herkes gidip kontrol edebilir. Komisyonlarda devamlılığımız çok iyidir. Komisyonlarda herkes elinden geleni göstermektedir. Buna rağmen böyle bir iddia da, bulunulması çok ilginçtir. Keşan Belediye Başkanı, Keşan halkını neden yanıltmak istiyor.”

UYBAŞ: “SANKİ BURALAR YENİ İMARA AÇILMIŞ VE KENDİSİ YAPMIŞ GİBİ KONUŞUYOR”

Özlem Uybaş sözlerini şöyle sürdürdü: “İmar kanununun 18. maddesi uygulaması hakkında yapılan bir çalışma var. Bununla ilgili bir ihale yapıldı. Bu çalışmanın yapılabilmesinin sebebi, 2017 yılında buralar imara açıldı. Sayın başkan söylemlerinde sanki buralar yeni imara açılmış ve kendisi yapmış gibi konuşuyor. Fakat, bu çalışmalar geçmiş dönemde Mehmet Özcan tarafından yapılmış ve sonlandırılmıştır. Son derece önemli çalışmalardan biridir. Sanki bu dönemde, yapılmış gibi başkan söylemlerde bulunmuş. Şeffaflıkla ilgili bir takım söylemleri oluyor başkanın. İmar uygulamasının şeffaflığını sağlayacak olan Keşan halkıdır. Evi ve arsası olan vatandaşlarımız, askı süresinde gidip yerlerini kontrol etmeliler. Gerekiyorsa, itiraz etsinler. Şeffaflığı sağlayacak olan 1 aylık askı süresidir.”

“SAYIN BAŞKANI, KEŞAN HALKINA YANILTICI BİLGİLER VERMEMEYE DAVET EDİYORUZ”

Hafriyat atıklarının tek bir yerde toplanması konusunda da, konuşan Uybaş sözlerini şöyle tamamladı: “Bize, 4 Haziran’da yapılan mecliste video izletildi. Orada, sanki yeni başlamış bir uygulama gibi hafriyat atıklarının tek bir yerde toplanmasından bahsediliyor. Ama bu uygulamada yine Mehmet Özcan döneminde başlamıştır. Sayın başkan neden bunu yeni başlamış gibi davranmak istiyor. Sayın başkanı, Keşan halkına yanıltıcı bilgiler vermemeye davet ediyoruz.”

Toplantıda, Recep Pekcan yeniden söz aldı.

PEKCAN: “MECLİS ÜYELERİNİ AZARLAMAYA HAKKI YOK VE HADDİ DE DEĞİLDİR” 

Pekcan konuşmasında şunlara yer verdi: “Keşan Belediye Meclisi üyeleri ellerinden geleni yapmaya çalışıyor. Belediye başkanının meclis üyelerini azarlamaya hakkı yok ve haddi de değildir. Meclis toplantısında, dilek ve temenniler bölümü var. Bugüne kadar hiç kullanılmadı. Söz isteyenlere söz verilmesini istiyoruz. Biz adap biliriz. Belediye başkanı insanların konuşmasından neden korkuyor, bilmiyoruz. Örgüt olarak, bunları dikkatli şekilde izliyoruz. Belediye başkanı yaptığı bir takım işlerle karşımıza gelse alkışlayacağız. Mehmet Gemici Parkı, belediye kompleksi, hal ve mezbaha gibi bir şeyler yapmış olsa alkışlayacağız. Ama 1.5 yıllık süreçte gördüğümüz bir şey yok. Kunduracılar Çarşısı’ndaki esnafımız perişan durumda. Erikli-Danişment arasındaki çöp alanı temizlenmeyi bir kenara bırakın, yeniden çöpler atılıyor. Burası kanayan yaradır. GÜNEKAB başkanımızı kutluyorum. Elektrik üretimiyle ilgili ihaleler yapıldı. Orada kanayan bir yara yok. Ekonomik olarak, sıkıntıda bulunan GÜNEKAB gibi şirketlerin büyük ortağı olan Keşan Belediyesi’nin borçlarını bir miktar ödemeleri gerekiyor. Sadece Keşan Belediyesi’nin değil; diğer belediyelerinde borcu bulunuyor. Aktarma istasyonu yapılırsa, belediye başkanı da rahatlayacaktır.”

“ENCÜMENDE, CHP’LİLERİN BİR ÇOĞUNLUĞU YOKTUR”

Parkomat uygulaması hakkında da, konuşan Recep Pekcan sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim dönemimizde parkomat ihalesi yapılmıştı. Arabalardan ücret alınıyordu. Belediye başkanı, aday olduğu dönemde, yolların satıldığını ve halkın ücretsiz kullanması gerektiğini ifade etmiştir. Belediye başkanı olması durumunda kaldıracağını söylemişti. Ama kaldırmak yerine sayıyı artırarak, ihaleye çıktığını görmekteyiz. Bizim encümen üyelerimiz, hayır yönünde oy kullandı. Biz başka yöntemlerle çözülmesini istiyoruz. Encümende, CHP’lilerin bir çoğunluğu yoktur. Mecliste, Millet İttifakı’nın çoğunluğu vardır. CHP’liler, encümende ‘muhalefet şerhi’ koymuş olsalar dahi karar geçiyor. Erikli’de çay bahçesinin hemen yanına bir baz istasyonu konuldu. Oralar bir bedelle veriliyor. Birçok mahkeme ve Danıştay kararı var. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği dile getiriliyor.”