• Yardımlar neden 30 yaş sınırına çıkarıldı?
  • Verilen kömürler soba söndürüyor
  • 40 çuval kömürden 20’ye düştü
  • Biz yardım değil iş istiyoruz
  • 100 lira para alacak gençler değil bunlar, iş verin
  • Yaşlıyı, hastayı imzaya çağırıyorlar
  • Bu durumlar sadece Keşan’a mı özgü?

MEHMET AYTAÇ

Geçtiğimiz Çarşamba günü Keşan Hamallar Derneği’nde CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan ve Belediye Meclis Üyesi Alattin Öztürk’ün ziyaret ederek dertlerini dinledikleri roman vatandaşlar, vakfın yardım yaş sınırını 30’a çıkardığını ve ödemelerin 30 günde bir yerine 45 günde bir yapılmaya başladığını söylediler.

“ROMAN ÂLEMİNİN YÜZDE 90’I İCRALIK”

Engelli ya da engelsiz fark etmeksizin yardım yaş sınırının 30’a çıkarıldığını belirten vatandaşlar, kömür yardımlarının da azaldığını söylediler. Vatandaşlar; “Sosyal Yardımlaşmadan aldığımız yardımlar oluyordu. Fakat sosyal yardımlaşmadan gelen habere göre 30 yaşından küçüklere yardım çıkmıyor. Engelliler de normal vatandaşlar da yararlanamıyor yardımlardan. Bize gelen kömür yardımları 1 ton yani 40 çuvaldı. Bu günden güne 30 çuvala, 28 çuvala, 20 çuvala düştü. Biz devletten yararlanamıyoruz. Hamallık yapan arkadaşlarımız var. Dosyalarını veriyorlar aşağıya. Fakat yardım çıkmıyor. Yardımlar 30 günde birden 45 günde bire çıkarıldı. Çıkan para da en fazla 100 lira 150 lira. Verilen kömürler de resmen yanan sobayı söndürüyor. Şu anda roman âleminin yüzde 90’ı icralık” şeklide konuştular.

“BELEDİYEDEN 3 KEZ 1000’ER LİRA ALDIK”

Özellikle elektrik faturalarını ödeyememekten yakınan vatandaşlar, genelde mevsimlik işçi olarak çalıştıklarını ve kış aylarında iş bulamadıklarını vurguladılar. Vatandaşlar şu şikâyetlerde bulundular: “Elektrik faturalarını yatıramıyoruz. Özellikle çeltik ekim işinden sonra Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart aylarında sıkıntılıyız biz. Yardım istemeye gidiyor arkadaşımız. Bakıyorlar yaşına 25, diyorlar. Bu arkadaşın kayıtları var. Daha önce alıyordu. Ama şimdi 30 yaşa çıktı sınır alamıyor. Bu durum sadece Keşan’a mı geçerli yoksa tüm ilçelerde de aynı mı? İstanbul mega kent 25 milyon nüfusu var. İstanbul’da hane başına 2 ton kömür veriliyor ve haneye teslim ediliyor. Belediye de normalde para dağıtmıyor. Araya bazı meclis üyesi arkadaşlar girdi. Allah razı olsun. 3 defa 1000’er lira para aldık. Mehmet Özcan başkanımız roman âlemine kıyamıyordu para dağıtıyordu. Seçim de bittikten sonra Ak Parti kazandıktan sonra para yardımı kesilmişti. Sonra siz bir proje yaptınız ve arkadaşlarımız 1000’er lira para aldılar. Şimdi belediyeye gidiyor arkadaşlarımız. Belediye de 30 yaş sınırı koymuş. Belediye bize diyor. Bu problemler, gelen kaymakamdan sonra yaşanmaya başladı. Daha önce böyle sorun yapmıyorlardı. Evli olmak yeterli oluyordu sosyal yardım alabilmek için.”

“KEŞAN’DA İMZAYA ÇAĞIRIYORLAR. İPSALA’DA ENEZ’DE ÇAĞIRMIYORLAR”

Yardımların veriliş şekline de sitem eden vatandaşlar; “Kaymakamlıkta çoğu vatandaşımızın bir dosyası var. Keşan’da 60 yaşındaki vatandaşı da dosyası olduğu halde diyorlar. Hastaysa da yine geleceksiniz diyor. Ama Enez’de, İpsala’da böyle bir şey yok. Orada adam kartını sokuyor 250 lira yardımını alıyor. Ameliyatlı da olsa astım hastası da olsa Keşan’da illa ki oraya gelip imza atılacak deniyor. Yani 100 lira versin ama vatandaşı da oraya yığmasınlar” diyerek dert yandılar.

“BİZ İŞ İSTİYORUZ YARDIM DEĞİL”

Vatandaşlar, belediyeye işçi alımı konusunda da yakındılar. Keşan Belediyesi’ne alınan işçilerin yarısının işe ihtiyacı olmadığını savunan vatandaşlar, kendileri ve özellikle gençler için de yardımdan ziyade iş beklediklerini dile getirdiler. Vatandaşlar şunları söylediler: “Şu anda belediyeye işe alınan kişilerin yarısı inanın işe ihtiyacı olmayan kişiler. Bir tane başkan buraya gelip de demedi ki bize diye sormadılar. Kimse gelip de bizim derdimizi almadı. Belki de almak zorunda da değiller bilemem. Kaç tane gençlerimiz var burada. İşsizler, iş bekliyorlar, şişe muhtaç bunlar. 100 lira yardım alacak insanlar değil bunlar. Bunlar çalışsalar, evlerine ekmek getirseler daha iyi değil mi? Yoksa bunlar gidip hırsızlık mı yapsınlar? Sonra roman alemi hırsız diyorlar. Gidip 100 lira yardım çıkartacak da eve ekmek götürecek. Bunlar en son iş bunlar. Önce bize iş. Biz ne yardım ne kömür istiyoruz. Biz iş istiyoruz.”

PEKCAN: “KAYMAKAMLA GÖRÜŞECEĞİZ”

Vatandaşların ardından söz alan CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan, konuyu Kaymakam Cemalettin Yılmaz ile görüşeceklerini söyledi. Pekcan şöyle konuştu: “Sizin baktığınız pencereden yüzde 100 haklısınız. Bu olayın buraya nasıl geldiğini çözmemiz lazım. Keşan’a özgü bir şey mi? Sıkıntı nerede? Bunu kaymakamımızla konuşmamız gerekiyor. Kendi kafasından kaymakamımızın böyle bir şey yapacağına inanmıyorum. Bir yerde bir sorun ya da bir yanlış anlaşılma vardır. Bunu konuşmamız lazım. Bizim partimizin sosyal yardımlaşmada 2 tane temsilcisi var. Onları da izliyoruz. Sistemde bir sıkıntı varsa çözülmesi gerekiyor. Bilgi almamız gerekiyor.”

ÖZTÜRK: “KİMSE OLAYA SOSYAL YÖNDEN BAKMIYOR”

Keşan Belediye Meclis Üyesi Alattin Öztürk ise AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ı eleştirdi. Öztürk; “Hatırlarsanız geçen hafta AKP Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İlçe Başkanı Gürcan Kılınç bir basın toplantısı düzenlediler. Orada insanların kapıları pencereleri sökülüyor diye bir soru sorulduğunda milletvekili; demişti. Oysa bu sadece bir güvenlik sorunu değildi. Olaya kimse sosyal tarafından bakmadı. Bu insanların oturduğu evin camı çerçevesi çalınıyorsa olayın bir başka boyutu vardır” dedi.

GAYTANCIOĞLU: “SURİYELİ OLSAYDINIZ BÖYLE OLMAZDI”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da konu hakkında şunları söyledi: “Siz kardeşlerim Suriyeli olsaydınız olay böyle olmazdı. Hepimiz için bu geçerli. Demek ki büyük bir sorun var ki sizin daha önce 30 gün olan yardımlarınız, 45 güne çıkarıldı. 100 TL ile sınırlandırılmış, kömür kesilmiş. Muhtemelen kömür temininde bir sıkıntı var. Size az veriliyor. Yaş ile sınırlandırılmış. Siz de ne yapmışsınız, icralık olmuşsunuz. Devletin o sıcak yüzü gösterilmemiş. Bu sorunun bir kısa vadeli, bir de uzun vadeli bir çözümü var. Burada siyaset yapılacak zaman değil. Elektrik faturası, doğalgaz faturası, evine ekmek götürmek hepini mahvediyor. Çoğu zaman yatağına aç yatıyorsun. Bunları biz şu an kısa vadede çözmemiz lazım. Kış aylarında iş nerede, hamallık nerede? Ama uzun vadede bu ülkenin çok kötü yönetildiğini görüyoruz. Suriyelilere yapılan destek için çıkıp <40 milyar doları verdik, yine veririz> diyen bir zihniyetle bizim zaten anlaşmamız mümkün değil. Hâlâ bu arkadaşlar bizde 5-6 yıldan beri misafirler, böyle misafirlik olmaz. Sosyal yardımlaşma yıllardır var. Bugüne kadar sorun olmadı da neden bu sene özellikle böyle bir sorun oldu? Biz bunun takipçi olacağız. Biz sizin evlerinize, eşlerinize mümkünse kartları teslim edelim. Kimse kimseyi görmesin. Eşler gitsin bakkalından alışverişini yapsın, bankamatikten paralarını çeksinler. Kimseye de muhtaç olmasınlar istiyoruz. Gelin buraya imza atın diyerek vatandaş rencide edilmez. 100 lira para için oralara gitmenize üzülüyoruz. Sizi bu hale getiren zihniyete kızıyoruz. Başka yerlerde devletin paraları maalesef çarçur ediliyor. Para mı yok? Kömür mü yok? Ülke hepimizin, devlet hepimizin. Biz devletin sıcak yüzünü görmek isteriz.”