SONGÜL KONAR

Şapçı açıklamasında, Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lise’sinin, Keşan TSO ve Keşan Ticaret Borsası’na devrinin gerçekleşmesi için gerekli işlemleri yaptıklarını belirtti.

“PROTOKOL KAPSAMINDA 3 PROJEMİZ VAR”

AB Projeleri kapsamında hayata geçirilecek projelerin toplam bütçe olarak 900.000 Euro ile meslek liselerinin eğitim kalitesinin her geçen gün artması için çalıştıklarını vurgulayan Şapçı, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) arasında meslekî eğitim ile reel sektörü birbirine entegre etmek maksadıyla Meslekî Eğitim İş Birliği Protokolü hayata geçirildi. Bu protokolle birlikte Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lise’sinin Keşan TSO ve Keşan TB’na devrinin gerçekleşmesi için gerekli işlemlerimizi yaptık. Bu protokol kapsamında 3 projemiz var. 1.si Keşan MTAL ve Keşan TSO ortaklığı ile, "Metal Teknolojileri Atölyesini Yenilikçi Makinelerle Donatıyoruz" kabul edildi ve halen proje uygulanmaktadır. 2.si "Trakya Metal ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Profesyonel Yeterlilik Merkezi Projesi" proje ön onayı aldı ve şu an sözleşme aşamasındadır. Son olarak “Gençlerle Güvenli Geleceğe Birlikte Yürüyoruz" proje başvurusu yapıldı ve şu an ön onay aşamasındadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Koordinasyonunda AB Projeleri kapsamında hayata geçireceğimiz bu projelerimizin toplam bütçe olarak 900.000 Euro ile meslek liselerimizin eğitimlerinin, imkanlarının ve kalitesinin her geçen gün artması için çalışıyor ve destekliyoruz.”

“EN BÜYÜK SORUN NE YAZIK Kİ ARA ELEMAN VE KALİFİYE ELEMAN”

Meslek liseleri pandemi sürecinde üstlendikleri rolle en zor zamanda toplumun en büyük ihtiyacı olan ürünleri ürettiklerini belirten Şapçı, açıklamasına şöyle devam etti: “Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını günlük hayattan, toplumsal kurallara, eğitimden sanata her alanda değişikliklere neden oldu. Akademik başarısı düşük öğrencilerin tercih ettiği okullar olarak algılanan meslek liseleri, pandemi sürecinde üstlendikleri rolle en zor zamanda toplumun en büyük ihtiyacını maske ve hijyen malzemelerinin üretimini yaparak karşıladı. Biliyoruz ki, her aile, her ebeveyn çocuğunun akademik eğitim almasını ister, tıp okumasını, hukuk okumasını, mühendislik fakültelerini okuyup iyi eğitim alıp mesleğini eline almasını ister. Ama ülkenin fabrika işçisine de, teknikere de vasıflı çalışana da ihtiyacı var. Yılda binlerce öğrencimiz Tıp fakültelerinden mezun oluyor. Maalesef ülkemizde insanın doktoru var ama araçların doktoru yok. Örneğin; yeni mezun bir mühendis 2500-4000 TL arası maaşla iş bulabilirken, meslek liselerinden yeni mezun bir kaynak ustası 5000- 8000 TL maaş ile işe direk başlayabiliyor. Ayrıca ülkemizdeki işsizlik rakamları ile iş açıklarını karşılaştırdığımızda, aslında iş açığı olan sektörlere ve pozisyonlara yetişmiş elemanları kaydırabilirsek işsizlik oranlarımız inanılmaz derecede azalacaktır. Bugün, bölgemizdeki sanayi kuruluşlarının yaşadığı en büyük sorun ne yazık ki ara eleman ve kalifiye eleman. Yeteri kadar kalifiye eleman olmaması, ara eleman kıtlığı sanayicinin de üreticinin de en büyük meseleleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla mesleki eğitimin önü daha da açılmalı, mesleki eğitim veren okulların kalite standardı yükseltilmeli, ortaokul sonrasında öğrenciler buralara yönlendirilmeli.”

“TÜM İMKANLARIMIZ İLE DESTEK OLACAĞIZ”

Meslek liseleri, öğrenci sayısını 2019'a göre bu yıl yüzde 39,94 artırarak ilk sıraya yükseldiğinin altını çizen Şapçı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Meslek liseleri ve yüksekokulları, eğitim, içerik ve taşıdığı önem açısından, nitelikli iş gücünü yetiştirebilecek ve sektörün ihtiyacı olan iş gücü açığını kapatabilecek ve sektörün personel ihtiyacını karşılayabilecek yetenek ve imkana sahiptir. Değeri henüz hak ettiği konumu bulamamış mesleki eğitim veren kurumlar bir ülkenin en önemli yapı taşlarından biridir. Mesleki eğitimin geliştirilmesinin kurumsal temellerini teşkil eden meslek liselerinin ve yüksekokullarının öneminin anlaşılması ile sanayide ve üretimde katma değer artışına yardımcı olabileceği değerlendirilmelidir. Meslek liselerinden mezunların meslek yüksekokullarında alacakları eğitimle kendilerini geliştirmelerinin önünün açılmasıyla sanayinin ve üretimin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü karşılanacaktır. Sanayide ve üretimde istihdam edilen lise mezunlarının da yapılan iş birlikleriyle meslek yüksekokullarına yönlendirilmesi üretimdeki verimliliğe katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda Keşan TSO olarak meslek liselerinin nitelikli iş gücünü yetiştirebilecek ve sektörün ihtiyacı olan iş gücü açığını kapatabileceğine inanarak, sanayi-sektör iş birliklerini önceliğimiz olarak görüyoruz. Kısa zamanda Keşan Ticaret Borsası ile beraber devir alacağımız Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne tüm imkanlarımız ile destek olacağız; tüm öğrencilerimizi ve öğrencilerimizin ailelerini geleceğe güvenle bir meslek sahibi olabilmeleri için okulumuza bekliyoruz.”