HABER MERKEZİ

Saat 14.00 sıralarında başlayan açıklamaya; Yiğit, Açar ve İnce’nin yanı sıra, dernek yöneticileri katıldı.

İlk olarak, Dernek Başkanı Lütfü Açar söz aldı.

“AMACIMIZ, TABELAYI TAKTIKTAN SONRA TEMELİ ATMAKTI

Aşağı Zaferiye Mahallesi’nde yaşayan insanların bu bölgede cami talebinin olduğunu belirten Açar, “Talebin olması nedeniyle, bizlerde 2016 yılında hazırlamış olduğumuz dilekçeleri, ilçe kaymakamlığına ve belediye başkanlığına verdik. İmar çalışmalarında, bu bölgeyi ibadethane olarak tahsis edildi ve ilçe müftülüğüne olayı devrildi. Caminin yapılması için bir dernek çalışmasına başladık. Bu çerçevede; Sarıkız Cami Yaptırma, Yaşatma ve Onarma Derneği’ni kurduk. Camiyi yaptırmak için mimarımızla anlaştık, belediyemizden ruhsatımızı aldık. Bu süre içerisinde oluşan masraflarımız oldu ve hayırseverlerimiz bu konuda bizlere yardımcı oldu. Biz, hayırsever insanlarımızın yardımlarını bekliyoruz. Aydın İstek ve Harun İstek'ten hafriyat anlamında ciddi destek aldık. Kendilerine teşekkür ederiz. Keşan’da cami yapılacaksa, farklı bir mimari özellik taşımasını istedik mimarımızdan. Amacımız, tabelayı taktıktan sonra temeli atmaktı. Ama pandemi süreci nedeniyle, temel atma olayı gecikti. İnşallah, yakın zaman içerisinde camimizin temelini atarız ve ibadete kısa sürede açarız. Cami yapılacak alanda ağaçlar var ve bunların hiçbirini ziyan etmeyeceğiz. Belediyemiz bu konuda gerekli hassasiyeti gösterecektir. Cami yapılacağı zaman bu ağaçlar yerlerinden uygun şekilde sökülüp, farklı yerlerde değerlendirilecektir” dedi.

Daha sonra mimar Ali Hüseyin İnce söz aldı.

EDİRNE’DEKİ SELATİN CAMİLERDEN ESİNLENEREK, BİR PROJE YAPTIK”

Kendilerinden, Keşan’da büyüklük ve hacim olarak, ilçeye uygun bir cami projesi hazırlamalarını istediklerini dile getiren İnce, “Normalde, cenaze namazlarını kılacak büyük alan olmadığı ifade edildi. Cami yapılacak alan 2 bin 578 metrekareye sahiptir. 627 metrekare taban alanı, minaresi 45 metre, kubbe yüksekliği 22 metre olan bir cami projesi hazırladık. Edirne’deki Selatin Camilerden esinlenerek, bir proje yaptık. Caminin 2’si bayanlara ait olmak üzere toplam 7 girişi var. Bodrum katında, kreş, abdest yerleri ve tuvaletler bulunuyor. Zemin katında, 800 kişinin namaz kılabileceği bir alan var ve mahfel katında 250 kişilik ibadet alanı mevcuttur. Camimizde, genel anlamda yaklaşık bin 500 kişi ibadetini yapabilecek” diye konuştu.

“VATANDAŞLARIN VE HAYIRSEVER İŞADAMLARININ DESTEKLERİYLE BİTİYOR”

Müftü Mehmet Yiğit ise yaptığı açıklamada, şunlara yer verdi: Camiler yeryüzünde beytullahın bir şubesi ve temsilcisidir. Aşağı Zaferiye Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarımız, müftülüğe cami yapmak için talepte bulunuyordu. Dernek kuruldu ve bu kardeşlerimiz çok büyük bir aşkla yola çıktılar. İşlerimiz rast gitti ve bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Projemiz tamamlandı ve belediyemizden ruhsatımızı aldık. Pandemi süreci nedeniyle, inşaat çalışmalarına başlayamadık. Hayırsever işadamlarımız cami yapımı konusunda bizlere söz verdi. Camilerimiz, vatandaşların ve hayırsever işadamlarının destekleriyle bitiyor. Bu camimizin de, bu şekilde olacağını düşünüyoruz. Buraya yapılacak camimizin bahçesi geniş olacak. Sadece Hersekzade Ahmet Paşa Cami’nin bahçesi geniş. Yeni yapılacak camimizin de, 1000 metrelik bahçesi olacak. Camimizin alt kısmında, 4-6 yaş Kur’an Kursu için yer tasarladık. Camiler, bizim ibadet alanlarımız ve Allah’a kulluğumuzun göstergesi olan yerlerdir. Burada, insanlarımız dini bilgiler öğrenirler. Camiler aynı zamanda eğitim yuvalarımızdır. Burada güzel bir organizasyonla temelimizi atacağız.”

Konuşmaların ardından cami yapılacak alanda dua yapıldı. Öte yandan Aşağı Zaferiye Mahallesi’nde yapılacak Sarıkız Cami’nin, Keşan’ın en büyük camisi olacağı ifade edildi. Caminin gerek bahçe gerekse ibadet anlamında en büyük alana sahip olacağı belirtildi.