HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saros Dayanışma Gönülleri Komisyonu ve Trakya Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar, "Aynı ÇED raporuna bilirkişiler 2'nci defa olumsuz rapor verdi. Bilirkişi raporunda 48 sayfa içerisinde yaklaşık 60 ayrı bilime ve hukuka aykırılığı tespit etmiş bulunmaktayız" dedi.

Saros Dayanışma Gönüllüleri, Edirne İdare Mahkemesi'ne açılan davada 2'nci bilirkişi ortak raporuyla ilgili dün, saat 12.00'de, Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

PROJE ALANI, YÜKSEK TEHLIKELI DEPREM BÖLGESİNDE

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, Saros FSRU Liman ve Boru Hattı projesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği ÇED Olumlu kararının iptali için Edirne İdare Mahkemesine açılan davada ikinci bilirkişi ortak raporunun kendilerine tebliğ edildiğini belirterek, "Ortak bilirkişi raporuyla BOTAŞ'ın sadece dış ticaret için ısrar ettiği projenin körfezimize ve bölgemize zararları, bilime, hukuka ve ÇED yönetmeliğine aykırılığı 48 sayfalık ayrıntılı rapor ile bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bilirkişi raporuyla liman ve boru hattı projesinin inşaat, ziraat, jeoloji ve hidrojeoloji, biyoloji ve orman bilimlerine bir çok yönden aykırı olduğu, ÇED raporunda temel alınan verilerin eski, eksik ve yetersiz olduğu, raporun yapılması gerekli bir çok değerlendirmeyi ve modelleme çalışmasını içermediği, Bern sözleşmesine aykırı olduğu, doğal ve yaban hayatının, orman ekosisteminin tehlike altına gireceği, toprakların kimyasal ve fiziksel analizlerinin yapılmadığı, endemik türlerin ve kesinlikle korunması gereken ve korunma için öncelikli türlerin ÇED  raporunda belirtilmediği, orman botaniği ve orman ekolojisi uzmanlarına inceleme yaptırılmadığı, dip tarama ve dolgu işlemindeki önlemlerin yeterli olmadığı, binlerce ağacın sökülmesinin orman ekosistemine zarar vereceği, proje alanının anayasal koruma altındaki yanan ve gençleştirmeye ayrılan ormanlık alan olduğu, meydana gelecek çevresel sorunlara mühendislik çözümlerinin sunulmadığı, proje alanının yüksek tehlikeli deprem bölgesinde yer aldığı kesin olarak kanıtlanmıştır" dedi.

Bilimsel Rapor karşısında bir kamu kurumu olan BOTAŞ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın arazi ve denizki tüm inşaat ve hafriyat çalışmalarını hukukun ve bilimin üstünlüğü ilkesi çerçevesinde derhal durdurması ve arazileri eski haline getirmelerini talep eden Karagöz, şunları söyledi: "Ayrıca tüm arazi sahiplerinin zararlarını derhal gidermelidir. Keşan Kent Konseyinin ve Saros Gönüllülerinin tüm uyarılarına rağmen 9 Kasım 2020 günü yapılan keşif ve bilirkişi incelemesinin ardından acımasızca hafriyat ve inşaatlar yaparak topraklarımıza ve doğamıza büyük zararlar veren Botaş şirketinin bilime aykırı Saros FSRU Liman ve Boru Hattı projesinden vazgeçmesi kamu yararı gereğidir. Saros Körfezinin tüm kıyılarından binlerce Saros gönüllüsü,Keşan Kent Konseyinin rehberliğinde büyük bir dayanışma içinde hukuksal ve toplumsal mücadelesini ve tüm davalarını takip etmeye devam edecektir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı , onbinlerce imzalı dilekçemizi, onbinlerce change org imzamızı, ÇED itiraz dilekçelerimizi, milyonlarca yurttaşın bu talana karşı sesini artık duymalı ve kamusal görevini yaparak bu projenin tüm ÇED Olumlu kararlarını iptal etmelidir. Bakanlık ve Botaş kamu kurumları olarak bilime ve hukuka aykırı uygulamada ısrar edemezler. Aksi halde Botaş Saros'dan çıkıncaya kadar yeni şikayetlerimiz ve hukuksal mücadelemiz devam edecektir"

ROJEDEN VAZGEÇMESİ KAMU YARARI GEREĞİDİR

BOTAŞ'ın kamu yararı gereği projeden vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Hasan Karagöz, "Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri olarak, Edirne İdare Mahkemesi'nin önceki rapor ve yeni bilirkişi raporundaki birçok bilime ve hukuka aykırılık nedeniyle Saros körfezinde ve arazilerimizde daha fazla telafisi imkansız zarar doğmaması için acilen  yürütmeyi durdurma kararı vereceğine inanıyoruz" diye konuştu. 

HUKUKSUZLUK BU BİLİMSEL ORTAK RAPORLA KANITLANMIŞTIR

Saros Dayanışma Gönülleri Komisyonu ve Trakya Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar da, "Saros FSRU liman ve kara boru hattı projesinin 1'inci ÇED raporunun 2'inci bilirkişi raporu tarafımıza tebliğ edilmiştir. Aynı ÇED raporuna bilirkişiler 2'nci defa olumsuz rapor verdi. Bilirkişi raporunda 48 sayfa içerisinde yaklaşık 60 ayrı bilime ve hukuka aykırılığı tespit etmiş bulunmaktayız. Kıyı yapılarından, dip dalga araştırmalarına, orman ekosistemindeki araştırmaların yetersizliğinden, yanan orman alanlarına bu projenin monte edilmesine, tarım, jeoloji, hidrojeoloji, orman flora fauna gibi en temel alanlardaki bu hukuksuzluk bu bilimsel ortak raporuyla da kesin ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır" ifadelerini kullandı.  

PROJE VE İNŞAAT ACİLEN DURDURULMALI VE İPTAL EDİLMELİDİR

İlk bilirkişi raporundaki 90 ayrı bilime aykırılığa ek olarak 2'nci bilirkişi ortak raporunda yaklaşık 60 civarında daha bilime ve ÇED raporuna aykırılığın tespit edildiğini kaydeden Kaçar, "Şimdi, Saroslular, Keşanlılar ve Trakyalılar olarak BOTAŞ'a ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bir kez daha soruyoruz. BOTAŞ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bilime ve hukuka kulak vermesi için daha kaç bilirkişi raporu gerekmektedir? Bu projenin hukuksuzluğunu BOTAŞ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın anlayabilmesi için daha kaç bin itiraz dilekçesi, kaç mahkeme iptal kararı gerekmektedir? BOTAŞ'ın dış ticaret projesi olan Saros FSRU liman ve kara boru hattının ne bölgemize ne de ülkemize hiçbir yararının olmadığı, Saros Körfezi'ne ve bölgemize büyük zararlar vereceği bilirkişi raporundaki tespitler ile kesin olarak kanıtlanmıştır. Bilime ve hukuka bu kadar çok yönden aykırı bu projedeki ısrar nedeniyle müvekkillerimizin tarım arazileri dozerlerle mahvedilmiş olup, ata mirası toprakları acele kamulaştırmalarla ellerinden alınmak istenmektedir. Soruyoruz, milletin iradesine ve bilime neden saygı gösterilmemektedir. Denizimiz, ormanlarımız ve doğal yaşamımız neden ticarete kurban ediliyor? Kamu yararına çalışması gereken BOTAŞ'ın ve çevreyi korumakla görevli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bilirkişi raporundaki bu bilimsel tespitlere göre Saros FSRU liman ve kara boru hattı projesi ve inşaatını acilen durdurmasını ve iptal etmesini talep ediyoruz" dedi.