SONGÜL KONAR

Yardımların yapılabilmesi için Sayıştay raporunu beklemeye gerek olmadığını belirten Savcı, encümen kararıyla bu yardımların yapılabileceğini söyledi. İnsanların pandemi koşullarından dolayı gerçekten zor durumda olduğunu belirten Savcı söz konusu yardımların biran önce verilmesi gerektiğini vurguladı.

Ailelerin psikolojik olarak kötü günler yaşadığını kaydeden Fahrettin Savcı, maddi durumu kötü olan vatandaşları anlayabilmek için empati yapılması gerektiğini belirtti.

“İNSANLAR MAĞDUR DURUMDA”

Geçtiğimiz bir yıldan beri pandemi döneminde yapacak işi olmayan, gündelik olarak para kazanan, hayat şartları karşısında zorlanan başta roman kardeşlerimiz olduğunu belirten Savcı sözlerine şöyle devam etti:  “Hamal, müzisyen, seyyar satıcı, simitçi gibi işlerle geçimini sağlamaya çalışan vatandaşlarımız var. Pandemi nedeniyle kısıtlamalar ve işlerin olmamasından dolayı insanlar mağdur durumda. Belediye meclis üyelerinin almış olduğu bir karar vardı. Sayın belediye başkanımız bunu müjde olarak duyurdu.  Bizde sivil toplum kuruluşu olarak, siyasi kimliği olan biri olarak memnuniyetle karşıladık. Sonradan bu yardımların sadece hamal ve müzisyenler için değil daha da genişlemesi için İYİ Parti ve CHP’ye ziyaretlerimiz oldu. Onlarda buna duyarsız kalmadı ve AK Parti meclis üyeleri ile diğer iş kollarında çalışan vatandaşlarında bu yardımlardan yararlanacağını söylediler. Sayın başkan bu arkadaşlarımızın mağduriyetlerini çok iyi biliyor. Aslında o arkadaşlarımız sadece kendileri değil eşleri çocukları da aynı sıkıntıları yaşıyor. Bu insanların evleri, mutfak tüpleri boş, tencerelerini kaynatırlarken zorlanıyorlar. İnsanlar bakkallara borçlandılar. Bu sıkıntılar hat safhada. Bu yapılacak bin lira yardım sorunları tamamen ortadan kaldırmayacak belki ama bir nefes aldıracaktır. Belediye başkanımızın 2 yıl 2 aylık bir başkanlık süresi var. Tabi ki tecrübesi olmayabilir, hata yaptık diyebilir. Sayıştay raporundan haberdar değildik böyle bir mevzuat varmış diyebilir ama bunu açıklamadan önce yanındaki uzman kadrolardan, belediye personelinin tecrübelerinden faydalanabilirlerdi. Beyendik Belediye Başkanlığı yapmış Nuran Uslu tecrübelerinden faydalanmak için Keşan’da oy kullanmadığı halde belediye başkan yardımcısı yapıldı. Nuran Uslu’nun tecrübelerinden faydalanabilirler miydi? Tecrübesiz miydi?”

“ARKA SOKAKLARIMIZDA ÇÖPLERİ KÖPEKLERDEN ÖNCE İNSANLAR KARIŞTIRIYOR

Yardımların encümen kararıyla verilebileceğini ifade eden Savcı, açıklamasının devamında şunlara yer verdi: “Geçmiş dönem belediye başkanları fakir tanımına uyan, kâğıt üzerinde fakirliğini ispat edenlere encümen kararıyla yardım yapıyordu. Bu imkanı niye kullanmıyoruz? Encümen kararıyla bu yardımları verebilir.  Başkan bizim böyle bir bütçemiz yok, ayağımızı yorganımıza göre uzatamadık diyebilir. Çık de ki ben biner lira veririm ama üç ay veremem. Biz üç ay verilmesinden yanayız ama başkan çıksın desin ki bir ay vereceğiz, erzak yardımı yapacağız. Vatandaşta bekleme sabrı kalmadı. İnsanlarımızın umuduyla oynamamamız gerek. Makam sahibi insanlar verdiği sözü tutar. Biz sayın belediye başkanının ve belediye meclis üyelerinin verdiği sözü tutacağına inanıyoruz ama geç gelen tedavi hastaya fayda sağlamadıktan sonra bir anlamı olmaz. İnsanlarımız şu an gerçekten muhtaçlık sınırının çok çok altında. Bu memlekette birlikte yaşıyoruz. Tokun, açın halinden anlaması için empati kurmamız lazım. Sayın belediye başkanımız ve diğer yöneticiler lütfen o vatandaşların yerine geçip iki saat yaşasınlar. Bir çocuğun babasından bir çikolata istemesi ve babasının onu alamaması ne demek? Eşin sabah işe gönderdiğinde eve döndüğün zaman iki ekmek alamamak, temel ihtiyaçları alamamak ne demek? Bunun psikolojik bir tarafı da var. Her şey para değil. Bu ailelerimizin psikolojik anlamda yıkılmaması için biran önce encümen kararıyla bu işin yapılması lazım. Bizim arka sokaklarımızda çöpleri köpeklerden önce insanlar karıştırıyor. Yiyecek arıyorlar. Ancak belediyenin ve mülki amirlerimizin öncülüğünde çalışmalarımız buna cevap verebilir. Bu tür çalışmalar yapılmazsa bunları hep yaşayacağız.”

“ÇIK ENCÜMEN KARARIYLA BU İŞİ BİTİR”

Önceki dönem belediye başkanlarının bu yardımları encümen kararıyla yaptıklarını belirten Savcı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Paranın hazır olduğunu söyledi. Daha önceki mecliste de dile geldi. O zaman çık encümen kararıyla bu işi bitir.  Bu paranın verilmemesi için muhalefet yapan siyasetçiler de yok.  Sayın Helvacıoğlu tavrını net koyması lazım. Hamallarımız olsun diğer meslek grupları olsun paranın ne zaman verileceğini soruyorlar bize. Bütün gün belediyenin orada bekliyor insanlar. Bu insanlar bizim insanımız. Gönül belediyeciliğinde gönüller yapmak gerekir.  Gönüllere girmedikten sonra, kırdıktan sonra inanın yapması zor olur. Keşan belediyesinin öncelikli gündemi bu olmalıdır. Önceki dönem belediye başkanları bu yardımları encümen kararıyla yaptılar. Böyle bir yasa, böyle bir engel önlerinde yok. Ben bu yardımların verilmesine destek olan AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti belediye meclis üyelerine teşekkür ederim.”