BÜLENT SAYLAM

ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) yönetmeliğinin 2009-7 genelgeye göre hazırlanan 2. Raporla beraber Sazlıdere için 2. ÇED süreci başlatılmış oldu. 

GENELGEYE UYGUN ÇED HAZIRLADILAR

2009-7 genelgede “yürütmenin durdurulması veya iptal kararının gerekçesi dikkate alınarak sadece eksik veya yetersiz görülen kısımlarının yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Yine genelgeye göre hazırlanan yeni ÇED Raporunun Bakanlığa sunulmasına müteakip, Bakanlıkça bir toplantı tarihi belirlenerek, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunun tekrar toplanmasıyla beraber komisyonun konuyu değerlendirmesi isteniyor. Yapılan düzenlemelerin yeterli görülmesi halinde ÇED Raporu Komisyonca nihai edilir. Komisyonun değerlendirmeleri, üyeler tarafından imzalanarak tutanak altına alındıktan sonra bakanlığın proje ile ilgili olarak ÇED Olumlu ya da ÇED Olumsuz Kararını veriyor. Bu kararı, proje sahibi ile ilgili kurum ve kuruluşlara yazılı olarak bildirir. Valilik, alınan kararın içeriğini, karara esas gerekçelerini uygun araçlarla halka duyurur"

ACELE KAMULAŞTIRMA TALEBİ

28 Haziran 2018 tarihinde ilk ÇED sürecinin başlamasından sonra 19 Temmuz 2018 tarihinde ÇED halkın katılımı toplantısında çevrecilerin ve bölge halkının tepkileriyle toplantı yapılmamış 19 Ekim 2018 tarihine ertelenmesine neden olmuştu. 2. Toplantı da çevrecilerin itirazları ile toplantı yaptırılmamıştı.  1. Toplantı sonrası 2 Ağustos 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı karar 4 Ağustos 2018 Tarihli ve 30499 Sayılı yayımlanan Resmî Gazetede projenin yapılacak bölgede “acele kamulaştırma” kararı duyuruldu. Çevrecilerin ve bölge halkının çeşitli imza kampanyaları düzenlemesi ve ulusal ve yerel basının konuyu aktarmalarıyla Sazlıdere kamuoyunda çokça yer aldı.

BİLİRKİŞİ “PROJEYE HAYIR” DEDİ

Kamuoyunun bilgilendirilmesinin yanında başlatılan hukuki süreçle beraber 1 Kasım 2019 tarihinde, 10 kişilik uzman bilirkişi heyetiyle birlikte keşif ve bilirkişi incelemesinin yapılmasının ardından, 10 kişilik bilirkişi heyetinden, 10 tane “ÇED Olumsuz” raporunun geldiği bildirildi. Ve 3 Şubat 2020 tarihinde kamuoyuna duyuruldu.

Sazlıdere’nin hukuk mücadelesinde yer alan Trakya Platformu üyesi avukat Bülent Kaçar, Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 2018 yılında duyurduğu Saros FSRU Gemi İskelesi projesi hakkında eleştirilerde bulunmuş, “Duyuru başlığı ya çok özensizce yazılmış ya da hiçbir şey anlaşılmasın diye böyle yazılmış. Çünkü bu duyuru başlığı ciddiyet kavramı ile asla uyuşmuyor.” şeklinde konuşmuştu.

TRAKYA İÇİN, DOĞA İÇİN, GELECEĞİMİZ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİDİR

Kaçar, gerekli itirazları kurumlara yapacakları bilgisini verdikten sonra eleştirilerini şu ifadelerle sonlandırmıştı: “Proje alanı yakın çevresinde yer alan yerleşim merkezleri; kuş uçuşu yaklaşık 3,4 km kuzeydoğusunda yer alan Sazlıdere Köyü ve kuş uçuşu yaklaşık 3,7 km kuzeybatısında yer alan Gökçetepe Köyü’dür. Proje alanına en yakın hane kuş uçuşu yaklaşık 130 m mesafede yer almaktadır. FSRU gemilerinin yanaşma alanında görev alacak olan römorkörler için yapılacak dolgu platformu ile iskele müştemilatlarının üzerine kurulacağı dolgu yapısının toplam dolgu alanı yaklaşık 13.500 m2’lik yüzey büyüklüğüne sahip olacaktır. Bu kapsamda yapılması planlanan toplam dolgu miktarı 85.000 m3 olarak hesaplanmıştır. Bu duyuruyu ve ÇED başvuru dosyasını hepimizin inceleyip görüş ve itirazlarımızı Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına (ilçelerde Kaymakamlık aracılığıyla ) yazılı olarak bildirmek Trakya için, doğa için, geleceğimiz için son derece önemlidir.”