SONGÜL KONAR

Dün saat 12.00 sıralarında Sazlıdere Köyü meydanında toplanan halk, geçtiğimiz günlerde BOTAŞ’tan Sazlıdere Sahili’ne gelen kişilerin liman yapımı için incelemelerde bulunduklarını dile getirerek bu limanın yapılmasına kesinlikle karşı olduklarını bir kez daha vurguladılar.

ÖZDEMİR: “BU KONUDA BİLGİSİ OLAN VARSA ÇIKSIN AÇIKLAMA YAPSIN”

Sazlıdere Muhtarı Mehmet Özdemir, gelen kişilerden kendisinin de haberi olmadığını belirterek şunları söyledi: “Limanın yapılması planlanan yere gelip incelemelerde bulunmuşlar. Köylü vatandaşlarımız gelen kişilere ne amaçla geldiklerini sormuşlar. ‘Limana dolgu malzemesi getirmek için Mecidiye’den yol güzergahını belirlemek için geldik’ demişler. Geçtiğimiz günlerde yine gelmişler. Burada ‘limana başlayacağız’ diye konuşmuşlar. Bu ne kadar doğru bilen de yok. Bu konuda bilgisi olan varsa çıksın açıklama yapsın. Vatandaşlarımız tedirgin oldular. Muhtar olarak benim de haberim yok. Ne nedir, ne değildir kimsenin bir bilgisi yok.”

Muhtar Özdemir’den sonra sözü Köy Halkından Şaban Tunca aldı.

TUNCA: “‘LİMANA BAŞLAMAK İÇİN GELDİK, İKİ YIL İÇERİSİNDE BİTİRECEĞİZ’ DEDİLER”

BOTAŞ tarafından gelen kişilere tesadüfen rastlayan Şaban Tunca, konuşmasında,“Gelen kişileri sahilde bir restoranda yemek yerken gördüm. FSRU için geldiklerini öğrendim. Kendilerine neden geldiklerini sorduğumda liman için burada bulunduklarını söylediler. ‘Limana başlamak için geldik, iki yıl içerisinde bitireceğiz’ dediler. Kulak misafiri olduğum kadarıyla Mecidiye’de bulunan yerler ile dolgu malzemesi için irtibata geçmişler” ifadelerine yer verdi.

Daha sonra sözü Mehmet Zeybek aldı.

ZEYBEK: “GÖRÜYORSUNUZ HALK ZATEN BUNU İSTEMİYOR”

Zeybek, konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Biliyorsunuz ki bu FSRU liman projesi için devam eden bir davamız var. Birincisinde iptal kararı çıktı, her nasılsa yine ikinci ÇED süreci başladı. İkinciye itiraz için davamızı açtık. 1/1000, 1/5000’lik planlara da itiraz edip dava açtık, davamız sürüyor. Davalar sonuçlanmadan böyle bir işe başlanmasına hukuksuzluk diyoruz. Görüyorsunuz halk zaten bunu istemiyor. Mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Zeybek’ten sonra sözü Sazlıdere Sahili Güzelleştirme Derneği adına Özcan Yıldız aldı.

YILDIZ: “DEVLETİMİZDEN BEKLENTİMİZ, BİRAZ HUKUKA SAYGI DUYSUN”

Pandemi döneminde bu işin saklı şekilde yürütülmesine üzüldüklerini vurgulayan Yıldız, şunları söyledi: “Sazlıdere Güzelleştirme Derneği’nin yönetim kurulundayım. Cennet parçası Saros’un, milletimizin ellerinden kayıp gitmesine gönlümüz razı değil. Saros Körfezimizi korumak için davalarımızı açtık, davalarımız devam ediyor. Devletimizden beklentimiz, biraz hukuka saygı duysun. Dava süresinin sonuçlanmasını beklesinler. Biz daha önceki davayı kazandık, ÇED olumlu raporunu iptal etti. Bu dava da sonuçlansın, mahkeme ne diyecek bunu bir görelim. Şeriatın kestiği parmak acımaz derler. Mahkeme derseki ‘hayır, karşı taraf haklı, bu liman buraya yapılacak’ halk olarak buna da saygı duyarız. Pandemi döneminde bu işin saklı şekilde yürütülmesi bizi üzüyor.”

Daha sonra sözü Gökçetepe Sahili Turizm Geliştirme ve Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Ögmen Öztürk aldı.

ÖZTÜRK: “İNSANLARIMIZ UZAK KALABALIK YERLERDEN KAÇIP BURADA DOĞAL YAŞAM ALANI KURMUŞLAR”

Gökçetepe Sahili Turizm Geliştirme ve Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Ögmen Öztürk’te limanın buraya yapılmasını istemediklerini belirterek,“Söylenecek söz çok yok aslında. Bölge halkı buradaki doğanın yok olmaması için elinden gelen maddi ve manevi tüm imkanlarını kullanıyorlar. 12 bilirkişi heyeti, liman projesinin buradaki ekolojik yapıyı mahvedeceği için yapılmamasını söylediler. Buna rağmen bu BOTAŞ yetkilileri nasıl oluyorsa Ankara’dan yeniden olumlu bir ÇED raporu alıp gelip ‘illa biz bunu buraya yapacağız’ deyip duruyorlar. Dünyada eşi benzeri olmayan bu körfezi ‘Haliç yapacağız, İzmit Körfezi yapacağız’, diye tutturuyorlar. İnsanlarımız uzak kalabalık yerlerden kaçıp burada doğal yaşam alanı kurmuşlar. Onlar da biz burayı yok edeceğiz diye mücadele ediyor. İnsanlık kazansın diye uğraşıyoruz. Bakalım inşallah kazanacağız. Başka bir çaremiz yok, mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Sözü daha sonra Sazlıdere Sahilinde yaşayan vatandaşlar aldı.

“BURAYA LİMAN YAPILMASINI KESİNLİKLE İSTEMİYORUZ”

Sazlıdere Sahilinde bu limanın yapılmasını istemediklerini vurgulayan vatandaş, “Bu tabiatı bozacaklar, denizimiz çok güzel. Burada birçok kişi yaşıyor. Liman yapacak başka yer bulamamışlar mı? Buraya liman yapılmasını kesinlikle istemiyoruz. Saros körfezi çocuklarımıza bırakacağımız nadir denizlerden birisi. Dünyada kendi kendini temizleyen sayılı denizlerden birisi. Tabii ki Türkiye’nin gelişmesinden yanayız. Ama doğamızın güzelliğine dokunmadan. Sazlıdere, Saros Körfezi kendi kendini temizleyen nadir körfezlerden biri” diye konuştu.

OĞUŞ: “BU LİMANIN YAPILMASI DENİZ İÇİN BİR KATLİAM”

Saadet Oğuş ise, şunları söyledi: “Biz Saros Körfezi’nde liman istemiyoruz. Çünkü burası çok doğal ve kendi kendini temizleyen ender denizlerden biri. Üstelik balık çeşitliliği ve doğal güzelliği ile sayılı yerlerden biri. Burada daha önceden balık avlama olaylarında bile cezai işlem uygulanırken bu limanın yapılması deniz için bir katliam. Bu limanın yapılmaması gerekiyor. Yapılmaması yönünde çok karar alındı. ÇED raporları da bu yönde gelişmişti. Biraz oldubittiye geldi. Yapılmaması gereken bir şey, yapılmaması için ne gerekiyorsa yapalım.”

AŞIK: “BU GÜZELLİKTEN NE İSTİYORLAR?”

Oğuş’tan sonra söz alan Nalan Aşık,“Bu doğanın güzelliğini kaybetmek istemiyoruz. Burası çocuklarımıza kalabilecek ender yerlerden birisi. Biz burada balıklar ile birlikte yüzüyoruz. O kadar temiz, o kadar güzel ki, bu güzellikten ne istiyorlar? Böyle bir şeyi burada kesinlikle istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Buse Aşık da işin oldubittiye getirildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Şu an oldubittiye geldi. Bu köyde yaşayan insan sayısı azdı önceden. Rapor alındıktan sonra insanlar çoğalmaya başladı. Deniz kirliğini kendi kendine temizliyor. Bu dünyada nadir bir körfez. Saros Körfezi’nin yok olmasını istemiyoruz.”