HABER MERKEZİ

Aydemir açıklamasında, başkan Helvacıoğlu’nun siyasi şov yaptığını vurguladı. 

“ENGELLİ GÜNÜNDE ENGELLİ İNSANLARA SÖZ HAKKI TANIMAMIŞTIR”

Yapılan törende pandemi kurallarının ihlal edildiğini ifade eden Aydemir, açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “3 Aralık Dünya Engelliler Günü ülke genelinde olduğu gibi ilçemizde de sade bir tören ile kutlandı. Ancak ilçemizdeki kutlamalarda üzüldüğümüz ve açıklama yapmak zorunda olduğumuz bazı olumsuz durumlar yaşandı. Öncelikle pandemi döneminde sayısal rakamlar vererek insanların bir araya gelmemesini, virüs tehlikesinin olduğunu söyleyenler, bu törende temsil ettikleri siyasi partilerin çeşitli kademelerindeki unsurları ve hatta Edirne İl Başkanlığından çağırdıkları yöneticileri ile pandemi kuralını ihlal ettiler. 3 Aralık Engelli Farkındalık Günü olmasına rağmen, kürsüde siyasal anlayışının propagandasını yapan sayın belediye başkanı oraya koyduğu akülü sandalyeler ile siyasi bir şov yapmıştır. Engelli gününde engelli insanlara söz hakkı tanımamıştır. Derneklerden üçer kişi çağırılmış, bando eşliğinde İstiklal Marşı ile çelenk sunumu yapılacak diyerek kürsüden konuşmadan ve oradaki siyasi kalabalıktan bahsetmemiş, sıradan tören siyasi şova dönüşmüştür.”

“SORUYORUM, ŞU ANDA ENGELSİZ PLAJ NEREDE?”

Geçtiğimiz yaz aylarında Erikli Sahili’nde engelli vatandaşların yararlanacağı şekilde plaj hazırlandığını ve o plajın şu anki durumunu ne olduğunu Başkan Helvacıoğlu’na soran Aydemir, sözlerinin devamında,“Konuşmasında engellilere yönelik engelsiz plaj, yol ve kaldırımlar yaptığını, engellileri güzellik bakım merkezine götürdüğünü bakımlarını yaptırdığını, evlerini temizlediklerini anlattı sayın başkan. Bir kere oldubittiye getirilerek yapılan engelsiz plaj dedikleri nizami dizayn ve ölçülere uymayan, derme çatma ve biz engellilerin ihtiyaçlarını karşılamayan plaj, bizim engelli mücadele var olma anlayışımızı yansıtmıyordu. Tuvalet ve duş yerleri göstermelik yapılmıştı, içinde araçla hareket etme imkanı yoktu. Soruyorum, şu anda engelsiz plaj nerede? İşletilmesi için o da mı MUÇEV’e verildi? Kendi seçimiyle belirlediği üç kişiyi alp, güzellik salonlarına götürüp bakım yaptırma, sonrasında tüm engellilere bakım yaptırmış gibi basında yer alması hiç etik bir davranış değil. Temizlediğini iddia ettiği evleri açıklaması da hiç etik bir davranış değil” diye konuştu. 

“BİZLER REKLAM MALZEMESİ DEĞİLİZ”

Sözlerinin devamından Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na birtakım sorular soran Sedat Aydemir, “Biz 1990’lı yıllarda teknik araç ve gereçleri o dönemde sessiz sedasız ve reklamsız ihtiyacı olan kişilere sağlıyorduk. O dönemin arşivleri de duruyor. Siyasi propaganda yaparak bunları lütufmuş gibi verdiğimiz yazı ve resimleri gösterin o zaman size haklısınız diyelim. Sayın başkan şık olmadı. Bizler reklam malzemesi değiliz. Öyle sizin dediğiniz gibi değil, bu kentte huzur yok, siz var diyebilirsiniz. Kentin durumu ortada. Soruyoruz bu kentin erişim oranı nedir? 14 akülü araç sizce lütuf mudur? Bir ihtiyaç ve en önemlisi bir hak mıdır? Engelsiz plaj olarak nitelediğiniz plaj nerededir? Sosyal yaramız olan kent içindeki kaldırımlar, kent trafiği engellilere uygun mudur? Rampa ve sarı bantlar engellilere uygun mu yapılmıştır? Tıbbi cihaz, ortez ve protez ve en önemlisi ilaçlara erişim bu kentte var mıdır? Engellilerin hastaneye ulaşabildikleri bir araç tarafınızdan sağlanmış mıdır? Seçim öncesi vaat ettiğiniz ve durakların yanına yapılacak büfelerde engellilere istihdam edecektiniz, ne oldu? Yandaşlarınızdan sıra mı gelmiyor? Pandemi koşullarında engellilerin yanında mıydınız? İhtiyaç ve çeşitli talepleri karşıladınız mı? İlçemizde engellilerin birlikte olup üretim yaptıkları yer sağladınız mı? Kurslar açtınız mı? Gıda yardımlarında bulundunuz mu? Engelli mücadelesi veren insanlar olarak, temsil ettiğiniz siyasi anlayış, bizim ülke genelinde nüfusumuzun %10 iken bize ayrılan maddi kaynaklar neden %1? Bu ülkede yaşamsal, kültürel, sosyal engeller var mıdır, yok mudur? Engellilerde %78 işsizlik oranı vardır. Devlette var olan boş kadrolara, sınavları kazanmış engelli atamaları neden yapılmamaktadır? Pandemi döneminde istihdam daha da azaltılmıştır. Anayasal ve uluslar arası haklarımız gasp edilmiştir. Tüm bunların olup bittiği ilçemizde yaşananlar dahilinde bize hiç samimi olarak gelmiyorsunuz” diye konuştu.