SONGÜL KONAR

Balcılar, bu yıl üreticinin su sıkıntısı yaşamayacağını ancak ithalat sıkıntısının olacağını kaydetti.

ÜRETİCİLER OLARAK ÇALIŞARAK BATARIZ

Çeltikte yapılması planlanan ithalat hakkında değerlendirmelerde bulunan Balcılar, “Devlet, 30 Nisan’a kadar yurtdışından pirinç ve çeltik ithalatı yapılması için izin verdi. Gümrük vergileri, %34’ten %5’e indirildi. Bunun yanı sıra; ürünleri hasat ettiğimiz dönemde döviz kurları yüksek seviyedeydi. Döviz kurlarında belli bir düşüşün yaşanmasıyla birlikte, bu ithalatın önünü açtı ve kolaylaştırdı. İthalatçı firmalar, hükümetten ithalat izninin 30 Eylül’e kadar uzatılmasını istiyorlar. Eğer bu gerçekleştiği takdirde, üreticiler olarak çalışarak batarız” ifadelerine yer verdi.

ÜRETİCİNİN ELİNDEKİ ÜRÜN SATILMADAN YENİDEN ÜRETİM NASIL YAPILABİLECEK”

Çeltik üreticisinin elinde, 2020 yılında hasat edilen ürünün yüzde 50’si durduğunu söyleyen Balcılar, “Üreticinin elindeki ürün satılmadan yeniden üretim nasıl yapılabilecek? Gübre, tohum, ilaç, enerji maliyetleri, yer kiralamaları gibi birçok girdi maliyetinde ciddi artışlar yaşanıyor. Harman döneminde luna cinsi çeltiğin kilogramı 4 TL iken; bugün 3,5 TL’ye alıcı yok. Bizim ürettiğimiz ürünün fiyatları düşerken, girdi maliyetlerimiz artıyor” dedi.

YENİ SEZONDA BÖLGEDE SU ANLAMINDA SIKINTI YAŞANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Çeltikte yeni ekim sezonuna az bir zaman kaldığını hatırlatan Balcılar,“Yeni sezonda bölgede su anlamında sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Sultanköy Barajı yüzde 100 doluluğa sahiptir. Hamzadere Barajı’nda 180 milyon metreküp su bulunuyor ve doldurulmaya devam ediyor. Karpuzlu ve Bulgaristan’daki barajlar dolu durumda. Suyla ilgili bu yıl problem yok. Bu yıl problem ithalatla ilgilidir. Karamsar bir sezona giriyoruz. Biz üretim yapmaya çalışıyoruz ama bu tür politikalarla ne kadar ayakta kalabiliriz bilmiyorum. Yaşayıp hep birlikte göreceğiz” şeklinde konuştu.