MEHMET AYTAÇ

Birçok maddenin ilgili komisyonlara havale edildiği toplantıda, şehir içi minibüs ücretleri ile otopark ve parkomat tarifelerine zam yapılması karara bağlandı.

Yılbaşında yapılan zam ile Keşan’da 3,50 TL olan indi-bindi ücreti, Plan ve Bütçe Komisyonu kararının Belediye Meclisi tarafından oybirliği ile kabul edilmesiyle 4,50 TL’ye yükseldi. 2,50 TL olan öğrenci tarifesi ise 3,25 TL yapıldı.

KAYMAKAM YILMAZ İLK MADDE İÇİN MECLİS TOPLANTISINA KATILDI

Belediye Meclisi üyeleri Mithat Bulut, Erhan Engin, Volkan Erkan ve Nuran Uslu’nun izinli sayıldığı meclis toplantısı, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyonun kınanması ve savaşın bir an önce son bulması temennileriyle başladı. Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz’ın da katıldığı meclis toplantısının ilk maddesinde, Kaymakamlık’tan gelen yeni Hükümet Konağı ve Emniyet Müdürlüğü binaları için eski belediye binasının bulunduğu alanın takas talebi görüşüldü. Mevcut Hükümet Konağı ve Emniyet Müdürlüğü’nün bulunduğu arsanın, eski belediye binası arsasıyla takas edilmesi için gelen taleple ilgili olarak mecliste konuşan Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, yeni bina için projenin bir an önce çizilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, şu açıklamayı yaptı: “Hükümet Konağımız çürük raporu aldı. Derhal boşaltmamız gerekiyor. Bunun yapımı için de Mayıs ayına kadar Ankara bizden proje istedi. Proje yapılabilmemiz için mevcut yerde yapma şansımız yok. Bir yer aradık. Vali Bey (Ekrem Canalp) belediyenin yıkılan yerine yapalım dedi, olur dedik. Biz de bu amaçla teklif ettik. Burada yapılırken, yerin belediyenin çok Hazine’den az veya çok olarak gündeme gelmemesi lazım. Biz kamu hizmeti veriyoruz. Ticari bir amacımız yok. Onun için arkadaşlarımızdan bunu kabul etmelerini rica edeceğim. Mümkünse İmar Komisyonu bunu 10 gün içinde karar verebilirse Mayıs ayına kadar bu işi bitirmemiz lazım.”

Yılmaz’ın konuşması üzerine söz alan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Dar bir süreç olduğunu ifade ettiniz. Biz İmar Komisyonu’na havale edeceğiz. Hızlı çalışmalarını sizlerle paylaşırız. Bürokratik bir araştırma, eksper süreçleri, belediyemizin iç işlerinde de süreç var. Elden gelen yapılır diye düşünüyorum. Meclisin ve komisyonun gayreti olacaktır bunu konuda. En geç bir dahaki meclis toplantısı olur diye düşünüyorum” dedi. Madde, oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi.

EMİNYET İKİ ARAÇ TALEP ETTİ

Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün talebiyle, 5393 Sayılı Kanunu’nun 75’inci maddesine göre Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne Keşan Belediyesi tarafından EDS sözleşmesinin bitim tarihine kadar belirli zaman içerisinde EDS hizmet bedelinin belediye bütçesine emniyet müdürlüğü tarafından aktarılmasından sonra elde edilecek gelirden 2 adet aracın emniyete hibe olarak verilmesi amacıyla satın alınması ve protokol yapılması, Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

TARİHİ HAMAM SATIN ALINACAK

Toplantının üçüncü maddesinde Büyük Cami Mahallesi’ndeki 323,55 metrekare olan tarihi hamamın Keşan Belediyesi Kıymet Takdir Komisyonu’nca tespit edilen 495 bin 998 TL 50 kuruş bedel karşılığında satın alınması kararlaştırıldı. Söz konusu tarihi bina satın alındıktan sonra restore edilecek.

YÜZME HAVUZU GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE TAHİSİS EDİLDİ

Dördüncü maddede, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yaptırılan ve inşaatı tamamlanan yüzme havuzu, Edirne Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Mustafa Helvacıoğlu, havuzun vatandaşlar tarafından ücretiz olarak kullanılacağını belirterek; “Tesisin işletilmesi konusunda belediyemizde kadro eksikliği var. Mevcut bütçeyle yüzme öğretmeni ve diğer personeli alma imkanımız yok. Ayrıca havuzun temizliği için kullanılan kimyasallar ile birlikte belediyemize aylık 250 bin TL gibi bir maliyeti olacak. Bu yüzden tesisi Edirne Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis etmemiz gerekiyor. Ancak gençlerimiz ve vatandaşlarımız tesisten ücretsiz olarak yararlanabilecek” dedi.

PARKOMAT TARİFESİ ZAMLANDI

Toplantının beşinci maddesinde Paşayiğit ve İzzetiye Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri’nin, Keşan Belediyesi Ticari Hatlı Minibüs Otobüs Yönetmeliğin’de belirtilen “İlk tescil ve model değişikliklerinde model yaşı en fazla 10 yaş ve daha küçük olacaktır. Fabrika çıkış tarihi 0 olarak hesaplanacaktır’’ hükmündeki 10 yaş ibaresinin 12 yaş olarak değiştirilmesi talepleri, Ulaşım Komisyonu’na havale edildi.

Altıncı maddede, Keşan Şehir içi minibüs hatlarının 10 yıl süre ile ihaleye çıkarılması hakkında Encümene yetki verilmesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Toplantının yedinci maddesinde ise uzun süre tartışma konusu olan otopark, parkomat ve yol üzeri ücret tarifesine ait komisyon raporu görüşüldü. Şubat ayındaki meclis toplantısında Belediye Başkanı Helvacıoğlu tarafından reddedilen ve oylanmayan komisyon raporu, dünkü mecliste oy birliği ile oylandı. Buna göre Keşan’da 0-15 dakika arası park yine ücretsiz olurken, 15-30 dakika arası 2,50 TL, 30-60 dakika arası 6,00 TL, 1-2 saat arası 8,00 TL, 2-4 saat arası 10,00 TL, 4-6 saat arası 11,00 TL, 6-8 saat arası 12 TL olarak belirlendi. 8 saat sonrası parklarda 20,00 TL’ye kadar her saat 1,00 TL artış olacak. Gün boyu park ise 20,00 TL olarak ücretlendirilecek.

PAŞAYİĞİT VE İZZETİYE HATLARINA ZAM YAPILDI

Toplantının sekiz ve dokuzuncu maddesince, İzzetiye ve Paşayiğit taşıyıcı kooperatiflerinden gelen tarife güncellemesi talepleri karar bağlandı. Buna göre Paşayiğit için 6,00 TL olan sivil ücret 8,00 TL, 4,50 TL olan öğrenci ücreti 6,00 TL olarak kabul edildi. İzzetiye için ise 4,00 TL olan sivil ücret 5,00 TL, 2,50 TL olan öğrenci ücreti de 3,00 TL oldu.

TRAKYA BELEDİYELER BİRLİĞİ ÜYELİĞİ DEVAM ETTİ

Toplantının onuncu maddesinde daha önce de görüşülen ancak karara bağlanamayan Trakya Belediyeler Birliği üyeliğinin sonlandırılması oylandı. Belediye Başkanı Helvacıoğlu, maddenin oylanmasından önce yaptığı konuşmada, Keşan Belediyesi’nin birliğe bu yıl 150 bin TL aidat ödeyeceğini, toplamda 620 bin TL ödeme yaptığını belirterek, birlikten yeteri kadar yararlanılamadığını söyledi. CHP adına konuşan Belediye Meclis Üyesi Feridun Tümer ise birliğin hizmetlerinden faydalanmak için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini söyleyerek, maddeye red oyu vereceklerini ifade etti. Madde, oy çokluğu ile reddedildi ve Keşan Belediyesi’nin Trakya Belediyeler Birliği üyeliği devam etti.

ŞEHİRİÇİ MİNİBÜS TARİFLERİNE ZAM YAPILDI

Belediye gelen imar taleplerinin gerekli komisyonlara havale edilmesiyle süren meclise sonradan eklenen maddede S.S. 25 Nolu Keşan Şehiriçi Minibüsçüler Kooperatifi’nin zam talebi görüşüldü.

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen raporu Belediye Meclisi üyeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Buna göre 3,50 TL olan sivil ücret 4,50 TL’ye, 2,50 TL olan öğrenci ücreti 3,25 TL’ye yükseldi.

Belediye Meclisi’nin Nisan ayı toplantısı 7 Nisan 2022 Perşembe günü yapılacak.