HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Açılışa, Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, AK Parti Edirne Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, 4.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Özay, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Beyendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek, Keşan Belediye Başkan Yardımcıları Yakup Balcı, Tahir Özçınar ve Ali Ünal, Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Aydın Özdemir, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sesli, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, Merhum Selim Sesler’in oğlu Ramazan Sesler ve ailesi ile il genel meclis üyeleri, borsa ve oda başkanları, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Saat 19.45’de başlayan törende ilk olarak konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, 1942 Yılında Keşan’a gelen Orhan Veli Kanık’ı anarak Keşan’da yazdığı şiiri okudu. Helvacıoğlu, pandemi döneminde kültür ve sanatın ne denli önemli olduğunu daha da iyi anladıklarını belirterek, “Tiyatrosuz, müziksiz, sinemasız, operasız kısacası sanatın tüm değerlerinden yoksun yapamayacağımızı gördük. Bir şehrin kültür ve sanatsız olamayacağını hep birlikte daha da iyi idrak ettik. Kıymetli hemşehrilerim,  işte tam da bu noktada Keşan’ımıza yeni bir kültür sanat eseri kazandırmanın mutluluğu ve gururunu yaşadık. Bu güzel kompleksin bölümü olan şu an içinde bulunduğumuz salona da yine Keşan’ımızın ve Türkiye’nin gururu, kıymetli sanatçımız Selim Sesler Tiyatro ve Konferans Salonu adını verdik. Kıymetli ailesi de şuan bizlerle rahmetli büyüğümüzün adı sanat ile yaşasın,  ruhu şad olsun. Değerli misafirler, ayrıca bu salonu Keşan’a kazandıran önceki dönemki Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ağabeyimize de kulaklarını çınlatıyor ve kendisine teşekkür ediyoruz. İnanıyoruz ki; burada yürütülecek her kültür ve sanat faaliyeti büyük ve güçlü Keşan’ın inşası yolunda atılmış güçlü adımlar olacaktır. İnşallah yıllar boyunca Keşan’ımızın kültür-sanat nabzının attığı yer olarak değerli hemşehrilerimize sayısız hizmet sunacaktır.  Değerli sanatçılarımızın, bu toprakların hikayelerini, kendi kültür ve tarihimizin eşsiz zenginliklerini anlatacakları bir yer olacaktır” dedi.

BİZE DÜŞEN, BURAYI ÇEŞİTLİ KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİKLERİYLE DESTEKLEMEK OLACAKTIR

Keşan’ın kültür ve sanat etkinliklerine olan ihtiyaçlarına, en iyi şekilde cevap vermeye çalıştıklarını ifade eden Helvacıoğlu, “Bakın bu salon, pandemi koşullarında modern havalandırma sistemleri, ses sistemleri, sahne dizaynı ve iç yapısıyla, baştan sona elden geçirildi. Normalleşmeye geçilmesiyle devlet tiyatrolarımız da tam kapasite oyunlarını sergilemeye başladı. Artık bize düşen, burayı düzenli olarak çeşitli kültür ve sanat etkinlikleriyle desteklemek olacaktır. Değerli hemşehrilerim; birlikte oluşturulan her zenginlik çok kıymetlidir. Özünde insanı sahneye koyan, doğrudan ya da dolaylı olarak insanın sevinçlerini, kederlerini, acılarını, heyecanlarını, kısacası her halini anlatan kültür ve sanat, insanı hayatta tutar, ona ruhunun varlığını hatırlatır. Biz genciyle, yaşlısıyla, sporuyla ve sporcusuyla olduğu kadar, sanatı ve sanatçısıyla da  gelişen bir Keşan’ız. Bizim üslubumuz, sözümüzü eser ve hizmetler ile söylemektir. O yüzden, sanatı ve sanatçıyı önemsemek, onlara imkanlar sunmak,

bizim olmaz ise olmazımızdır. Kıymetli hemşehrilerim, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da işaret ettiği gibi, kültür ve sanatı küçümseyen toplumlar,  kaybetmeye mahkumdur. Bizler medeniyet değerlerimizi yükseltmek ile mükellefiz. Onları el üstünde tutmak önceliğimiz olmalıdır. Ulu önderimizin de dediği gibi, sanatkar el öpmez;  sanatkarın eli öpülür. Ben bu vesileyle, eli öpülesi nice sanatçılar yetiştirmeye ve tanımaya vesile olacak olan bu kıymetli kompleksin hazırlanmasında yoğun emekleri olan başta, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere, devlet tiyatroları genel müdürümüze,  genel müdür yardımcımıza, valimize, Edirne milletvekilimize, il ve ilçe başkanlarımıza,  ilgili birimlerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Keşan’ımıza, halkımıza, sanatçılarımıza ve Keşan’ımızın sanat hayatına, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

BURAYA DEVLET TİYATROLARINI KAZANDIRDI

Devlet Tiyatroları Müdür Yardımcısı Aydın Özdemir de yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Devlet Tiyatroları olarak bundan sonra da her ay Tekirdağ bağlantılı olarak Keşan’a da gelecek. Burada değişik oyunlar seyredeceksiniz. Bu da Keşan için güzel bir şey. Bazı illerde olmayan şeyi ilçe kazanmış oluyor. Sayın Belediye Başkanımız Mustafa beyle olan iletişimden dolayı buraya devlet tiyatrolarını kazandırdı. Sayın belediye başkanımız da davetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. İlk oyunumuz ‘Otelde cinayet’ komedi güzel bir oyun. İnşallah bundan sonra da devamlı sizin karşınızda olacağız. Herkese iyi seyirler diliyorum”

EDİRNE'DE BİLET BULMAK MÜMKÜN DEĞİL, KEŞAN'DA DA ÖYLE OLACAĞINA EMİNİM

Fatma Aksal da Keşan’ın sanata özlem duyduğunu dile getirerek, “Az önce İçeriye girdiğimde de söyledim, Keşan'ı çok özlemişiz. Çok uzun süredir program yapmamışız, Keşan'da bu akşam sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Tabii çok uzun bir süre pandemi süreci geçirdik, istediğimiz kadar bir araya gelemedik. Bu tür sanat faaliyetlerimizi gerçekleştiremedik. Ama bu faaliyetlerin ilkini bu kadar güzel bir etkinlikle başlamaktan çok mutluyum. Buradan Selim Sesler’i de rahmetli anıyorum, ailesi de burada. Salonumuza ismi de çok yakıştık, kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, ailesine selamlarımı sevgilerimi iletiyorum. Tabii Edirne bir kültür şehri. Edirne'de tiyatro çok yakıştı. Pandeminin en başında Sayın valim ile de konuşuyorduk, Edirne'de Ekmekçizade de Edirneliler tiyatromuzla buluşturmuştuk. Ama tabii ki Keşanlı hemşerilerimizin de çok ilgi göstereceğini biliyorduk, çok ciddi bir talep vardı. Mustafa başkanım gerçekten çok ısrar etti, çok çaba sarf etti. Ben buradan Kültür ve Turizm Bakanımıza, Devlet Tiyatroları Genel Müdürümüze, genel müdür yardımcımıza çok teşekkür ediyorum, verdikleri destek için.  Ama tabii ki bunu burada yaşatacak olan ve devamını getirecek olan Keşanlı hemşerilerimizdir. Ben bu gece bu ilgiyi görüyorum ve ben bunun devam edeceğini ve çok sürekli olacağını biliyorum. Edirne'den de biliyoruz sayın valimiz Edirne'de biletler herhalde 10 dakikada tükeniyor. Edirne'de bilet bulmak mümkün değil, Keşan'da da öyle olacağına eminim. Tabii ki sanat bizim sadece boş vakitlerimizi geçireceğimiz bir faaliyet değil, tam tersine zaman yaratmamız gerekiyor. Tiyatroda bizi tabii başka dünyalara götürüyor, başka başka hayaller kurduruyor. Bizi içinde bulunduğumuz yaşantıdan, bazen işte üzüntü oluyor, dert oluyor, bazen neşe oluyor, bizi bulunduğumuz ortamdan uzaklaştırıyor” ifadelerini kullandı.

BİZİ ANLATAN, İNSANLARI EĞİTEN EN ÖNEMLİ ARAÇLARDAN BİR TANESİDİR TİYATRO

Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler de, tiyatronun modern toplumların her zaman en üst düzeyde ilgi gördüğü, sanatsal aktiviteler olduğunu kaydederek, “Bugün burada sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluyum. Sizin gibi güzel insanları bizlerle buluşturan ve bu güzel mekanı Keşanlıların hizmetine sunan değerli belediye başkanımızı tebrik ediyorum. Öncelikle az önce Kent Müzesi’ni de beraber gezdik, orada projelerini dinledik başkanımızın. Edirne'nin lokomotif gücü olan bir Keşan ilçemiz, aynı zamanda tarihi ve sanat yönünden özel yerleri bünyesinde barındıran bir ilçe olma yolunda hızla ilerliyor. İnşallah biz de sayın belediye başkanımıza her türlü konuda desteklerimizi sunacağız. Birlikte çalışacağız. Eski Yunan'da bağ bozumu Tanrısı Dionysos ile başlayan tiyatro macerası dinsel bir görünümden bugün daha modern bir hale gelmiş, kendi kültürümüzü ve orta oyunları, meddahlar, kukla gösterileri Anadolu’muz da tiyatro oyunu, bize anımsatan gelişmeler olarak karşımıza çıkmış. Hacivat ve Karagöz'ü de kesinlikle unutmamamız gerekiyor.  Bizi anlatan, insanları eğiten en önemli araçlardan bir tanesidir tiyatro. Tiyatro modern toplumların her zaman en üst düzeyde ilgi gördüğü, sanatsal aktiviteler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu alanda modern tiyatronun da ilk temsilcisi Şair Evlenmesi ile Şinasi’ti görüyoruz ve bugünkü halinde artık modern bir sanat haline geliyor tiyatro. Umarım burada devlet tiyatrosunun dışında sayın başkanımız genç tiyatrocular yetiştirir, gençlere önem verir, yerel ekiplerinde burada çalışması, burada görev alması, okullarımızla birlikte, tiyatro kulüpleri ile işbirliği içerisinde olması yerel grupların çıkması Keşan'ın sosyal ve kültürel hayatına çok üst düzeyde katkılar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile Merhum Selim Sesler’in oğlu Ramazan Sesler, tiyatro sahnesinin perdesini ilk kez birlikte açtı. Daha sonra Diyarbakır Devlet Tiyatrosu tarafından ‘Otelde cinayet’ adlı oyun sergilendi ve izleyicilerden büyük alkış aldı.

Oyunun ardından sahneye çıkan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, oyunculara çiçek takdim ederek, teşekkür etti ve oyuncularla birlikte seyirciyi selamladı.