SONGÜL KONAR

Şen, açıklamasında, üreticilerin bu yıl bol ve bereketli bir yıl geçireceğini, tüm çiftçilerin emeklerinin karşılığını alacağını dile getirdi.

“ARPA FİYATI DEVLETİN AÇIKLADIĞI 2 BİN 250 TL’LİK BUĞDAY FİYATINI GEÇTİ”

Devletin açıkladığı buğday fiyatlarının piyasada daha hareketli olacağını ifade eden Şen, açıklamasına şöyle devam etti: “Tarım Kredi Kooperatifleri, yemlik ihtiyaçları karşılamak amacıyla arpa fiyatını açıkladı. Açıklanan fiyat 2 bin 300 TL’lik bir fiyat. Arpa fiyatı Devletin açıkladığı 2 bin 250 TL’lik buğday fiyatını geçti. Devletin açıkladığı buğday fiyatlarının piyasada daha hareketli olacağını, geçen yıl üreticilerimizin ayçiçeğinde yaşayacağı gibi bir sirkülâsyonunun olacağını düşünüyorum. Bugünlerde bölgemizde iyi yağışlar oluyor. Çiftçilerimiz bu süreci inşallah doğal afet yaşamadan atlatır. Hangi üreticimiz ürününe bakıyorsa bunun karşılığını alacağını tahmin ediyorum. Bu yıl bol ve bereketli bir yıl olacağını tahmin ediyorum. İster buğday, ister ayçiçeği, ister arpa olsun hepsinin bol bereketli olacağını düşünüyorum. Bölgemizde çeltik ekimleri de devam ediyor, çeltikle uğraşan tüm üreticilerimiz ve çalışanlarına da kolaylıklar, bol bereketler diliyorum. 2021 yılında üretim yapan, nasırlı elleriyle çalışan çiftçilerimiz inşallah bol bereketli bir sezon geçirir. Tüm üreticilerimiz inşallah emeğinin karşılığını alır.”

“İNSANLARIMIZ BUĞDAYDAN PARA KAZANAMAYINCA BUĞDAY ÜRETİMİNDEN KAÇTI”

Önceki dönemde Türkiye’de üretilen tüm buğdayların miktarının 20- 22 milyon ton civarında olduğunu, bu yıl bazı bölgelerde görülen ciddi kuraklık nedeniyle buğday ekilişlerinin azaldığını dile getiren Şen, “Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açıkladığı gibi, önceki dönemde Türkiye’de üretilen tüm buğdayların miktarı 20- 22 milyon ton civarındaydı. 2021 yılında buğday üretim sahamız azaldı, insanlarımız buğdaydan para kazanamayınca buğday üretiminden kaçtı. Kış aylarının buğday bitkisi için olumsuz olması nedeniyle bazı bölgelerde verimler çok düşük oldu, kuraklık çok görüldü. Marmara ve Karadeniz bölgemiz kuraklıktan çok etkilenmedi. Türkiye genelinde fiyatların yukarı çıkması ve üretimin düşmesinden dolayı fiyatların bu seviyelerden yukarı çıkacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“DESTEKLERİN PLAN VE PROGRAM ÇERÇEVESİNDE ÖDENMESİ GEREKİYOR”   

Desteklerin piyasaya yine ödenek olarak geri döneceğini ve biran önce ödemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Şen, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Önceki dönemlerde ayçiçeği destekleri Haziran ayı içerisinde ödeniyordu. Önümüzdeki hafta içinde desteklerin ödenmesiyle ilgili beklentimiz vardı. Üreticilerimiz, Cumhurbaşkanı ve Tarım Bakanımızdan müjdeli haberi bekliyor, beklemeye de devam ediyoruz. Önümüzdeki haftalar içerisinde ödeneceğini umuyoruz. Desteklerin plan ve program çerçevesinde ödenmesi gerekiyor. Biz çiftçilerin bu desteklere ihtiyacı var. Destekler piyasaya yine ödenek olarak geri döneceği için biran önce ödenmesini talep ediyoruz.”