BÜLENT SAYLAM

Diyetisyen Murat Kurt bölgemizde de yetiştirilen bamyanın yararları hakkında bilgi verdi. Asya ve Afrika kıtasında yetiştirilen ve bölgemizde de Siğilli Bamyası olarak bilinen bamyanın birçok faydası olduğuna değinen Kurt, mevsiminde bamyanın tüketilmesini tavsiye etti. Bamyanın antikanser özelliğinin olduğunun söyleyen Kurt, hamilelerin folik asit eksikliğinin giderilmesi içinde katkısı olduğu bilgisini verdi.

BÖLGEMİZDE SİĞİLLİ BAMYASI OLARAK BİLİNİYOR

Bölgemizde de Siğilli Bamyası olarak bulunduğu belirten Kurt, konuşmasının başında bamya hakkında şu bilgileri verdi: “Asya ve Afrika’da genel olarak yetiştirilen bir sebze ancak biliyorsunuz Keşan’ınımızda da yetiştiriliyor. Bamya, yetiştirildiği bölgenin ismiyle anılıyor. Bölgemizde de Siğilli Bamyası olarak biliniyor.” 

BAMYANIN OKSİDAN ÖZELLİĞİ VAR

Bamyanın besin öğesi açısından yüksek bir sebze olduğunu söyleyen Kurt, “Besin öğesi açısından protein ve posa içeriği olarak yüksek bir ürün. diyetlerde bamyayı genel olarak öneriyoruz. Oksidan içeriği var. Antioksidanlar biliyorsunuz vücudumuzdaki iltihaplanmayı sağlayan serbest radikalleri yakalayan ajanlar olarak biliniyor. Polifon içeriğinden dolayı tüketilmesi yine tavsiye ediliyor.” şeklinde konuştu. 

BAMYA KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIYOR

Diyetisyen Kurt, bamyanın bir özelliğinin kalp hastalığı riskini azaltması olduğunu belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir diğer özelliği kalp hastalığı riskini azaltıyor. Kalp hastalığı riski hem posa içeriğinden dolayı hem de kolesterolü yakalayıp vücudumuzdan dışkıyla atılmasını sağladığı için bamya kalp hastalığı olanlar için de tavsiye edilmektedir.” 

ANTİKANSER ÖZELLİĞİ VAR

Bamyanın birçok faydasından bir tanesinin de antikanser özelliğinin olmasını söyleyen Kurt. “Antikanser özelliği lektin içeri sayesinde oluyor. Lektine yönelik yapılan birçok çalışmada kanser hücresinin büyümesini azalttığı görülmektedir. Kanser tedavisi ve kanseri önlemesi için de bamyanın tüketilmesini tavsiye ediyoruz.”

BAMYA KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜYOR

Posa ve lif içerdiğinden bamyanın kan şekerini düşürdüğünü kaydeden Kurt, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kan şekerini düşürüyor. Hem içerdiği posa ve lif ile beraber olabiliyor hem de şeker emilimini azalttığından dolayı kan şekerini de düşürüyor. genelde yemeklerde bir tabak yaklaşık 60-70 gram civarında herhangi bir yediğiniz yemek yanında tüketmenizi tavsiye ediyorum.

HAMİLELER İÇİN ÇOK FAYDASI VAR

Hamileler için çok faydalı bir sebze olduğunu hatırlatan Diyetisyen Kurt, “Hamileler için çok faydası var. biliyorsunuz hamilelerde folat eksikliği veya folik asit eksikliği oluyor. Bu da bebeğin beyin gelişiminde omurilik gelişiminde etkili olabiliyor. yaklaşık olarak günde 100 gram bamyanın tüketilmesi günlük folik asit ihtiyacını % 20’sini karşılamaktadır.” dedi.

BAMYA TÜKETİLMESİNİ TAVSİYE EDİYORUZ

Konuşmasının sonunda herkese mevsim içinde bamya tüketilmesini tavsiye eden Diyetisyen Murat Kurt, “En önemli özelliklerinden bir tanesi biz diyetisyenler için diyete eklemesi çok kolay bir ürün. Pişiriyorsunuz, servis ediyorsunuz bu kadar basit. Herkese mevsim içinde bamya tüketilmesini tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.