1819 Yılında İngiliz Thomas Stamford Daffles tarafından kurulan Singapur, bölgede kısa sürede ticaret merkezi olmuştur. Malay Yarımadası’nın güney ucunda, ekvatorun 137 km kuzeyinde Hint Okyanusu ile Güney Çin Denizi arasında yer almaktadır. 

Okurlarımız bana nereden çıktı bu Singapur diyecek olursa yazımın sonunda çok daha iyi anlayacaklarını umuyorum. Burası yasaklar adası olarak bilinir. Temiz ve güzel bir ülke. Kısaca yasaklardan bahsetmek gerekirse, sokakta su dışında içecek içmek, belirlenen yerler dışında sigara içmek, taksi durdurmak, yere çöp atmak, sakız çiğnemek, toplu araçlarda yemek yasak. Hatta yabancıların ev alması yasak. Yani yasak oğlu yasak. Ya bizde istediğin yerden ev, arsa, arazi alabilirsin yeterki paran olsun. 

Televizyon haberlerini izliyordum. Spiker bütçesi fazla veren Singapur’un 21 yaş ve üstü vatandaşlarına 100 ile 300 dolar prim ödeyeceğini söylerken şaşırdım kaldım. 

2011 yılında da vatandaşlarına 100 ile 800 dolar prim ödenmiş.

İşte hak, hukuk, adalet.

Singapur Maliye Bakanı Heng Swee Keat, “Hükümet olarak Singapur’un gelişmesinin meyvelerini halkımızla paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” demekte Türkiye Cumhuriyeti eski Başbakanı’nın oğlunun (Binali Yıldırım) Singapur’da eğlence merkezlerinde gazetelere haber olduğunda neden burada yaşamış olduğunu öğrendik.

Gerek Man Adası gerek Singapur’u devlet büyüklerinin oğullarının nerelerde yaşadığına tanık olduk. Bende burada yaşamak isterdim. Türk halkının da Singapur halkı gibi huzurlu olmasını isterdim. Darısı bizim başımıza demiş olsam da hayal olur. Ne dersiniz?