HABER MERKEZİ

Salgın hastalık ile mücadele edilen bu günlerde, mevsimsel olarak hava sıcaklıkları eksi derecelerde seyrederken sokak hayvanlarının unutulmaması gerektiğini belirten Doğru, “Sokak hayvanlarının yaşamlarını idame etmeleri için çalışmalarımız düzenli ve programlı bir şekilde devam etmektedir. Bunun yanı sıra Sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanma süreçlerinde ve soğuk hava şartlarında ekiplerimiz daha sık olarak Şehir Merkezinde, Mücavir alanlarda bulunan beslenme odaklarımıza yüksek beslenme değerlerine sahip, kuru mama dağıtımı yapmaktadır. Belediye olarak ekiplerimiz özverili bir şekilde sokak hayvanlarının refahı için gayret göstermekteyiz. Vatandaşlarımız bu soğuk kış günlerinde can dostlarımıza yardımcı olabilirler” dedi.

Serkan Doğru, sözlerini şöyle sürdürdü: “En önemli noktalardan bir tanesi araçlarını çalıştırmadan önce muhakkak kaputa vurmaları. Araçların motor sıcaklığından dolayı özellikle kediler motor bölümüne, köpekler motorun alt kısımlarına yatmaktadırlar. Kazalara sebebiyet vermemek adına araçlarımızı çalıştırmadan evvel araç kaputuna birkaç kez vurarak motor kısmında ya da altında yatan bir hayvan var ise uyarılmasına yardımcı oluruz. Evlerimizde daha fazla vakit geçirdiğimiz bu günlerde evde artan yemekleri bir kaba konularak hayvanların beslenebileceği alanlara konulabilir. Artık yemekleri ekmekleri yoğurt kaplarına konularak ya da 5 litrelik bir su bidonuna pencere açarak korunaklı bir kap elde edilebilir. Yemek artıklarının bozuk ve fazla soğan ihtiva eden yemekler olamamasına dikkat edilmelidir. Soğan kedi ve köpekler için öldürücü olabiliyor. Sokak hayvanları için konan su kaplarının içerisine damlatılacak olan birkaç damla zeytin yağı suların donmasının önüne geçecektir. Köpekler ve kediler soğuktan ölmez, açlıktan ölür.  Soğuk havalarda köpekler 17 saat, kediler 6 saat aç kalırsa, enerjisi tükenir ve hayvan vücut ısısı düşer. Vücut ısı kaybına bağlı ölüm riski oluşur. Merdiven altları ya da kuytu kenar yerlere karton, tahta palet ya da eski kullanılmayan kumaş, battaniye koyarak hayvanların bu soğuk günlerde barınmalarına yardımcı olabilirsiniz. Kuşlar içinde pencerelerimizin önüne ekmek kırıntıları ya da bulgur tarzı kuşların yiyebileceği besinler konulabilir.” 

Köpekler ve kedilerin çöplerden yiyecek aradığını dile getiren Serkan Doğru, sözlerini şöyle tamamladı: “Çöp atarken; salça, konserve kutuları vb. metal atıkların ağızlarını mutlaka ezin. Hayvanlar dibinde kalan yiyeceğe ulaşmak isterken başlarını kutunun içine sokmayı deneyecek. Bunu yaparken sivri kenarları nedeniyle ağzı yüzü kesilebilir, kör olmasına sebep olabilir, hatta kutudan başını çıkaramayabilir. Yine cam atıkları mümkünse cam atık kumbaralarına atılmalıdır. Bu imkan yok ise yiyecek ihtiva eden atıklardan ayrı olarak atılmalıdır. Kırık camlarda hayvanların yaralanmalarına sebep olmaktadır. Sokak hayvanlarının beslenmelerine yardımcı olmak isteyen ve kendi imkanı olmayan vatandaşlarımız mesai saatleri içerisinde Keşan Belediye Başkanlığı hizmet binası 2. katta bulunan Veteriner İşleri Müdürlüğümüze gelerek kuru kedi ve köpek maması alabilirler. Can dostlarımızın refahı için çalışmalarımızı ve hizmet kalitemizi arttırarak sürdüreceğiz.”