• Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, meclis toplantısında yine ölçüyü kaçırdı. Helvacıoğlu, su zammına ret oyu veren İYİ Partili Meclis Üyesi Hakan Gürel’e; “Eşine maaş vermek zorundayım” diyerek konuyu şahsileştirdi ve tepki çekti.
  • Helvacıoğlu, 36 Ayda Nereden Nereye Kitabının maliyetini yine açıklamazken, geçmiş dönemlerde yapılan harcamaları anlattı

MEHMET AYTAÇ

Belediye Meclisi Salonu’nda saat 15.00’te başlayan oturuma belediye meclisi üyeleri, Volkan Erkan, Mithat Bulut, Barbaros Tokgöz ve İbrahim Dinç, mazeretleri nedeniyle katılmadılar.

SU ZAMMI ONAYLANMADI

Gündemin 16. maddesinde 2022 yılında öngörülemeyen fiyat artışları nedeniyle Keşan ve mücavir alanlarda uygulanan su tarifesi yeniden görüşüldü. Mevcut su tarifesine yüzde 25 zam öngören madde, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AK Partili meclis üyeleri Yakup Balcı ve Tarık Uysal’ın evet oylarına karşılık, CHP’li meclis üyeleri Olcay Soran, Aladdin Öztürk ve İYİ Partili meclis üyesi Zafer Topçu’nun ret oylarıyla olumsuz sonuçlandı.

Maddenin mecliste oylanmasından önce söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Nehir Gergin, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun, “ekonomik sebepler” gerekçesini Meclis’e anlatması gerektiğini söyledi.

Bunun üzerine söz alan CHP’li üye Aladdin Öztürk ise gerekçenin oldukça makul olduğunu belirterek; “Hatırlarsanız 2021 yılı Şubat ayının 19’unda Kızılcahamam’da AKP’li il başkanları toplantısı yapıldı. Bu toplantıda Sayın Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan), çağrısında bulunmuştu. Cumhurbaşkanı’nın bu açıklamayı yaptıktan sonra hemen akabinde Sayın Mustafa Helvacıoğlu da, dedi ve 21’inde de uygulamaya geçildi. O günden bu güne değişen ne oldu da zam talep ediyorsunuz?” dedi.

BALCI: “CUMHURBAŞKANI’NIN AÇIKLAMASINDAN SONRA ÇOK SULAR AKTI”

Öztürk’ün açıklamasından sonra AK Parti’li üye Yakup Balcı da bir açıklama yaptı. Öztürk’ü, “AKP değil, AK Parti” diyerek uyaran Balcı; “Cumhurbaşkanımızın açıklaması Şubat ayındaydı. Biz şu an Temmuz ayındayız. Aynı Sayın Cumhurbaşkanımız, Türk halkının ekonomisindeki çöküntüyü fark ederek Türkiye’de hiç olmayan bir şeyi, asgari ücreti yeniden düzenlemeyi yapmıştır. Bunun gözden geçirilmemesi gerekiyor. Bizim çalışanlarımızın Tanzanya’da çalıştığı falan yok. Hepsi Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı. Biz hepsine asgari ücret oranında zammımızı yaptık. O açıklama Şubat ayındaydı, biz Temmuz ayındayız. O günden bugüne Türkiye’de çok sular aktı” şeklinde konuştu.

TÜMER: “ZATEN 5 AY SONRA BÜTÇE YAPILACAK”

Bunun üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Ferudun Tümer, suya zaten yüzde 50 zam yapıldığını ifade ederek; “Bir de buna yüzde 25 koyduğumuzda yüzde 87,5 gibi bir fark oluşacaktır. Elektriğe, doğalgaza bizler müdahale edemiyoruz. Ama burada Keşan halkını bir nebze rahatlatmak için müdahale ediyoruz. Zaten 5 ay kalmış yeni bütçenin yapılmasına. Fiyatın bu şekilde kalmasını uygun gördük” dedi.

HELVACIOĞLU: “SUYU BEDAVA YAPALIM VAR MISINIZ?”

Madde üzerine konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ise su tarifelerinin düzenlenmesi ile ilgili bilinçli bir yanlış algı yapıldığını savundu. Su tarifelerinde yapılacak değişikliğin zam olmadığını kaydeden Helvacıoğlu; “Keşan Belediyesi’nin ticari bir işletme olmadığını herkes gibi ben de biliyorum. Ben de nereyi yönettiğimin farkındayım. Kazanç elde etmek derdinde değiliz, hiç de olmadık. Hakkımızı aldık, mağduriyet veya ihtiyaç sahiplerine vermekle de ya da asfaltımızı, yolumuzu yapmakla da her türlü çözümümüzü ürettik. Bu belediyede tahsilât yapacaksın ki hizmet edeceksin. Hakkını alacaksın ki hizmet edeceksin. Ama bu belediye, kira parasını almamış, kiracısına su ödetmiş, elektrik ödetmiş, diğer halkının mağduriyetini sağlamış. Böyle bir belediyecilik olmaz. Geliriniz sabit kalabilir ama gideriniz artarsa bir yenileme yapmak zorundasınız. Onun adı zam değil. 6,33 TL’ye su satıyoruz. 9,74 TL’ye mâl ediyoruz. Bu neyin zammı? Elektrik maliyetlerindeki artış, personel maaşlarının artışı, akaryakıt maliyetleri, bizim tam bir yıllık bütçemizi götürüyor.  Bunu CHP’li bütün belediyeler de konuşuyor. Ama burası batsın bu dünya dercesine, fazlayız ya niye yol yapsın, niye bu kitapçığı iki kat arttırsın bir buçuk sene sonra derdin olan CHP’li ve onun yavru ittifakı, ona uyan, sırtını yaslayan yavru ittifakı var. Suyu bedava yapalım var mısınız? İlk üç aylık verilere göre 6 milyon 778 bin lira gider var sudan, 4 milyon 400 bin lira gelir var. Yani üç ayda 2 milyon 375 bin lira belediye zarar ediyor” şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, içme suyunu her ay TÜFE oranına bağladığını bildiren Helvacıoğlu, diğer belediyelerin zam oranlarını da açıkladı.

“ZAFER TOPÇU VE ARAKADAŞLARI, ‘EVET ABİ, YÜZDE 25 ZAM YAPMALIYIZ’ DEDİ”

Helvacıoğlu, İYİ Partili meclis üyelerini suya zam yapılması yönünde tehdit ettiği yönündeki iddiaları da sert bir şekilde yanıtlayarak şöyle konuştu: “Tehdit dediniz. Ertesi gün tehdit dediniz. Recep Pekcan basın toplantısında İYİ Partililerin tehdit edildiğini söyledi. Görevden alınan Zafer Başkan da (Sarıkeçe), sosyal medyaya yazmış tehdit diye. Tehdit ettim mi sizi? İstifa ederim bana tehdit ettin diyorsanız. Tehdit değil. Suyla ilgili tehdit kimseyi etmedim. Güzel güzel anlattım. Ve Zafer Topçu ve arkadaşları dedi ki “Evet abi, yüzde 25 zam yapmalıyız” dediler. Ertesi günü tehdidin Allah’ı aldı Recep Pekcan’dan. 3 ayda 2-3 milyonluk bir zarardan söz ediyoruz. 30-40 milyonluk bir zarar belediyenin sırtına. Keşan Sanayi Sitesi’nin yolları 10 milyon. Sudaki kararınızla onu ertelemek zorunda kalacağız.”

Konuşmaların ve karşılıklı tartışmaların ardından yapılan oylamaya göre madde 9 evet oyuna karşılık 13 hayır oyuyla reddedildi.

KOMİSYONLARA HAVALE EDİLEN MADDELER

Toplantının 17. maddesinde Eğitim-İş Sendikası Keşan Temsilciliği’nin, Dr. Ali İhsan Çuhacı İlkokulu’nda sınıf öğretmeni olan ve 22 Kasım 2020 tarihinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Özgür Karagöz’ün isminin Yeni Mahallede bir cadde veya sokağa verilmesi yönündeki dilekçesi, oybirliği ile İsim Belirleme Komisyonu’na havale edildi.

Toplantının 18. maddesinde Aşağı Zaferiye Mahallesi 861 ada 7 numaralı parsele ilişkin parka bitişik parseller yönünden uygulanan 5 metrelik çekme mesafesinin kaldırılması ya da azaltılması yönünde plan değişikliği yapılması talebi, oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

Toplantının 19. maddesinde Büyük Cami Mahallesi 1757 ada 1 parsel ile tescil harici alana ait 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliği ve Büyük Cami Mahallesi 1757 ada 1 parsel ile tescil harici alana ait 1/1000 ölçekli imar plan değişikliğine gelen itiraz, oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

Toplantının 20. maddesinde Aşağı Zaferiye Mahallesi 1135 ada 1 parselde bulunan Keşan Ticaret Borsası arsasının arkasında kalan 12 metrelik Kaşif Sokak’ın kaldırılarak idari tesis alanının büyütülmesi talebi, oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

Toplantının 21. maddesinde Büyük Cami Mahallesi, 1408 ada 1-2-3- numaralı parsellerde zemin kat konut olan fonksiyonunun ticaret olarak düzenlenmesine ilişkin plan değişikliği talebi, oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

İMAR REVİZYONLARI

Toplantının 22. maddesinde İstasyon Mahallesi Nazım ve Uygulama İmar Planı Değişikliği’ne ait uygun bulunan komisyon raporunu, oybirliği ile kabul edildi.

Toplantının 23. maddesinde İspat Cami Mahallesi 831 ada Nazım ve Uygulama İmar Planı Değişikliği’ne ait uygun bulunan komisyon raporu, oybirliği ile kabule edildi.

Toplantının 24. maddesinde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliği’ oy birliği ile kabule edildi.

Toplantının 25. maddesinde Büyük Cami Mahallesi Ayşe Sok. No.5‘te bulunan Bizim Park ismine Yüceller Teşkilatı Parkı ismi verilmesi talebi, ilgili komisyonda alınan oy çokluğu kararına istinaden oybirliği ile kabul edildi.

MECLİS TATİLE GİRECEK

Toplantının 26. maddesinde Belediye Meclisi’nin, çalışma yönetmeliği gereğince tatil yapacağı ayın görüşüldü. Madde üzerine söz alan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, kendi görüşünün 11 Ağustos 2022’de meclisin toplanması yönünde olduğunu bildirerek; “Keşan’ın tatile ihtiyacı yok. 11 Ağustos’ta meclisi toplayalım. Aksi takdirde olağanüstü meclis yapacağım. Çalışmaya ihtiyacımız var bizim” dedi.

Bunun üzerine konuşan CHP’li üye Ferudun Tümer, meclisin 1 gün tatil olmasının bir şey ifade etmediğini belirterek; “Komisyonlara havale edilen 11-12 tane madde var. Memurlar için de olsa meclis üyeleri için de olsa bu komisyonlar çalışıp bir şey getirecek ki Meclis olsun. Toplantı sayıları belli zaten. 3 Eylül zaten öteki meclis, geriye 33 gün kalıyor. Yani sıkıştırmanın bir anlamı yok” dedi. Madde, 13’e karşılık 9 oy ile Ağustos ayında tatil etme kararıyla sonuçlandı.

Toplantının 27. maddesinde Keşan Belediyesi’ndeki bulunan 5 dereceli teknisyen kadrosu, tekniker kadrosu olarak oybirliği ile değiştirildi.

Toplantının 28. maddesinde 2022 yılı Temmuz ayından geçerli olmak üzere zabıta ve itfaiye personeline verilecek olan fazla mesai ücretlerinin belirlenmesi, oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Toplantının 29. maddesinde Yerlisu’da bulunan kapalı durumdaki ilkokulun, 2022-2023 eğitim öğretim yılından itibaren gerekli tadilatlar yapıldıktan sonra Köy Yaşam Merkezi olarak faaliyette bulunması için çevre düzenlemesi ve gerekli tadilatların yapılması için Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talebi, oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Toplantının 30. maddesinde Keşan Kent Meydanı ve Millet Bahçe ile ilgili plan tadilatına yapılan itiraz kapsamında Milli Savunma Bakanlığı tarafından Keşan Belediyesi’ne yapılan teklif, oybirliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

Toplantının 31. maddesinde, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu tarafından Paşayiğit ve Erikli köyü su ücret tarifeleriyle ilgili verilen önerge görüşüldü.

Madde hakkında bilgi veren Helvacıoğlu, “Paşayiğit Mahallemize köylere hizmet götürme birliği aracılığı ile su temini sağlıyoruz. Bunun karşısında biz de Erikli köyüne su veriyoruz. Ancak 2 yerleşim yeri arasında su tarifeleri konusunda fiyat farklılığı var. Bu farklılığı 11.88 TL’ye eşitliyoruz” dedi. Daha sonra yapılan oylamada Erikli köyü su ücret tarifesi 11.88 TL olarak oy birliği ile kabul edildi.

Meclis toplantısının devamında elektronik kartlı su sayaçlarının uygulaması kararı oy birliği ile kabul edilirken, inşaat ruhsatı aşamasında sunulan projelere ilave olarak peyzaj mimarı projenin sunulmasını konulu önerge oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

Meclis Üyesi Alaaddin Öztürk tarafından verilen istihdam ve işsizlik konulu önergeyle ilgili ise Helvacıoğlu ilerideki meclislerde bilgi vereceğini kaydetti.

TÜMER: “BELEDİYE SAYFASINDA MUHALAEFET PARTİLERİNE TERÖRİST DENMESİ YANLIŞ”

Toplantının son önergesini Ferudun Tümer verdi. Nisan ayında hazırlanan Denetleme Raporu’nda bazı sorular sorduklarını ancak halen cevap gelmediğini ifade eden Tümer, şu soruları sordu: “Denetleme Raporu’nun 3. maddesinde, Keşan ilçesi Erikli sahilinde 19/12/2019 tarihinde DSİ’den kiralanan Tuz Gölü Taşkın Koruma Tesisi’nin, Keşan Belediyesi ile DSİ arasında yapılan sözleşmenin 15 maddesine aykırı olarak, 4 Nolu Cumhurbaşkanlığı kararnamensin 112. maddesinin i fıkrası gereği Bu sözleşme ile belirlenen haklar kısmen de olsa devredilemez hükmü olmasına rağmen 3. bir şahsa devredildiği görülmüştür. Yaptığımız incelemeye göre Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nde bu yerin 3. şahıslara kiralandığı ile ilgili herhangi bir sözleşmeye ulaşılamadı. DSİ’den kiralanan yerin, kime kaç yıllığına, kaç paraya, hangi kanun maddesine dayandırılarak verilmiştir? Duyumlarımıza göre 10 yılın üstünde verildiği söyleniyor. 10 yılın üstündeyse Meclis kararı gerekir. Keşan Kent Hizmetleri’ne DSİ’nin olur yazısıyla verildiği söyleniyor ki o da yanlış bir yazıdır. Ki doğru bile olsa 10 yılın üstüne Kent Hizmetleri’ne kiralıyorsak onun da Meclis’ten geçmesi gerekir. 3 yıl ise Encümen’den geçmesi gerekir. Bu konuyla ilgili soruların tarafıma yazılı olarak bildirilmesini rica ediyorum.”

Dilek ve temenniler bölümünde de konuşan Ferudun Tümer; “5 Temmuz’da AKP İlçe Binası’ndan AKP İlçe Başkanı, MHP İlçe Başkanı ve Milletvekili Fatma Aksal ile şahsınız, Kent Meydanı ile ilgili bir açıklama yaptınız, Keşan Belediye sayfasında. O açıklamada başta söz alan AKP İlçe Başkanı Kılınç, yapılanları anlattı ve ondan sonra da muhalefet partilerini teröristlikle suçladı. Bunu kendi sayfasında yapabilir. Sizin kendi sayfanızda bu olabilir. Keşan Kent Meydanı gibi bir proje görüşülüyor. Bir kere Keşan Belediyesi’nin AKP İlçe Binası’nda canlı yayın yapması yanlış. İkincisi, Sayın İlçe Başkanı’nın o kelimeleri belediye sayfasında sarf etmesi yanlış. Orası bir propaganda aracı değil. Keşan Belediyesi’nin ve Keşan halkının tamamını ilgilendiren bir yer. Oradan yapılan yayınlara lütfen dikkat edelim” dedi.

GÜREL: “SUYA ‘HAYIR’ DEDİK DİYE SANAYİNİN YOLLARI OLMAYACAK. BÖYLE ŞEY OLMAZ”

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan İYİ Partili Üye Hakan Gürel ise, Helvacıoğlu’nun, İYİ Parti için kullandığı yavru ittifak söylemine atıfta bulundu. Aynı zamanda Keşan Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı olan Gürel; “Sanayi sitesi 3 yıldır bekliyor sizi. 1 haftadır, 10 gündür değil. Sizin ilk 100 günlük projeleriniz arasındaydı Sanayi Sitesi yolları. Ne dediniz? Karayolları ile görüştüm. İlk 100 gün içinde sanayinin ana yolları ara yollar dahil her tarafını şıkır şıkır yapacağım. Şimdi Hakan Başkan suya hayır dedi diye sanayinin yolları olmayacak. Böyle bir şey olmaz Sayın Başkan” dedi.

“EŞİNE MAAŞ VERMEK ZORUNDAYIM” SÖZÜ TEPKİ ÇEKTİ

Gürel’in bu sözlerine karşılık olarak, sanayideki tüm dükkânlara durumu tek tek anlatacağını söyleyen Helvacıoğlu; “Önceki dönemde belediye başkan yardımcısı vardı sanayiden sorumlu. Hiçbir şey yapmamış. Sanayi çökmüş. Şimdi ne güzel bir kardeşimiz var dedik meclisten olsun hep beraber çalışalım. Yapılacak işlerin önünde duruyorsun. Ben tek tek 444 dükkanı gezip durumu izah etmek zorundayım. Belediyeyi batıramam. Eşine maaş vermek zorundayım” dedi. Helvacıoğlu’nun, Hakan Gürel’in Keşan Belediyesi’nde çalışan eşi üzerinden polemiğe girmesi, meclis üyeleri tarafından ayıplandı.

Meclis’te daha sonra söz alan Müslim Çekiç, sahillerde çadırlarda yaşayan roman vatandaşlar için prefabrik binalar yapıldığı için Helvacıoğlu’na teşekkür etti.

İYİ Parti’li Üye Coşkun Lofçalı da söz alarak, Helvacıoğlu’nun, İYİ Parti için söylediği “yavru ittifak” sözünü eleştirdi. Lofçalı; “Daha önce de bunu söylemiştiniz. İYİ Parti TBMM’de ve Keşan Belediyesi’nde grubu olan Türkiye’nin 3. büyük partisidir. Yavru parti falan değiliz” dedi.

AK Parti’li üye Nehir Gergin ise İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden örnekler vererek, yapılan su zamlarını ve bunların ne şekilde yapıldığını anlattı.

HELVACIOĞLU KİTABI UNUTAMIYOR

Son olarak konuşan Helvacıoğlu, gazetemizde yayınlanan 36 Ayda Nereden Nereye isimli kitabın ne kadara mâl edildiği, nerede ve kaç adet bastırıldığı yönündeki eleştirilerine bu oturumda da değindi. Kitabın maliyetini yine açıklamayan Helvacıoğlu, vatandaşların muazzam şeklide memnun olduklarını iddia etti.

Helvacıoğlu açıklamalarında şunları söyledi: “CHP İlçe Başkanı Sayın Recep Pekcan ve bazı meclis üyeleri 2 gün önce yaptıkları basın açıklamasıyla belediyemizin özel kalem harcamaları için ‘Başkanın özel harcamaları’ dedi.  2016-2017-2018/yemekler, ikramlar, hediye, içkili restoranlar vb harcamalar; o yıllarda bir duble içeceğin fiyatı 10 TL. Alkol demiyor, duble içecek diyorum. Kola, ayran, gazoz olabilir. O dönemde her gün belediyeye 11 bin TL’lik faturalar gelmiş. Seçime 3 ay kala 1 yıllık harcama yapılmış.  1 yıllık harcamayı da 3 ayda yapmışsınız. 2019 yılından bahsediyorum! Herhalde giderayak telaşla onu da bitirelim demişsiniz! Geçmişin hesabını veremeyenlerin yarınlara taş koyma çabalarını da halkımın takdirine bırakıyorum! Bugünkü değeriyle hesaplarsak yıllık yaklaşık 1 milyon 250 bin TL harcama yapılmış bunun da büyük bir kısmı içki ruhsatı olan restoranlarda harcanmış. Geçmişte belediye kasasını har vurup harman savuranlar, şimdi kalkmış; ‘Neden gittiğiniz yerlere, yöresel ürünler sepeti götürüyorsunuz’ diyorlar. 70’lik Tekirdağ ürünleri götürmüyoruz.  Kadınlarımızın ürünlerini götürüyoruz. Keşan’ın ürünlerini götürüyoruz bu mu rahatsız etti sizi? Ama bu saatten sonra kadınlarımız özür dileseniz de sizi affetmeyecek! Siz dediniz diye de desteklemekten vazgeçmeyeceğiz! Aksine bundan sonra iki katı destekleyeceğiz ama sizin derdiniz; belediye başarılı olmasın. Hazım sorunu yaşıyorsunuz."