HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Daha önceki dönemlerde şehre zarar verdiği için izinleri iptal edilen taş ocağının tekrar faaliyete geçmesinin hukuksuz olduğunu söyleyen Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, aynı zamanda Keşan Belediyesi’nin kendisine görüş sorulduğu aynı gün ‘olumlu’ dönüş yaptığını belirterek, “Yangından mal kaçırılır gibi aynı gün cevap verilmesi bizi üzdü” dedi

Keşan’da uzun bir sürenin ardından ÇED kararı gerekmezsizin başlatılan taş ocağı faaliyetleri tepki bulurken, söz konusu taş kırma faaliyetlerinin yerleşim yerine çok yakın bir noktada olması nedeniyle çevresel sorunlar yaratacağını öne süren Keşan Kent Konseyi, Keşan halkında çağrıda bulunarak toplantı talep etmişti.
Talep üzerine başta Yeni Mahalle’de bulunan Belkoop ve Atakent sakinleri olmak üzere Kent Konseyi bileşenleri toplanarak, bundan sonra izlenecek yol ile ilgili fikir alışverişinde bulundu. Keşan Kent Konseyi’nin toplantı salonunda yapılan toplantıda, konsey başkanı Hasan Karagöz bilgilendirmede bulundu.

DEVLET TARAFINDAN İZİNLERİ İPTAL EDİLMİŞTİ

Bölge halkını yaptıkları ziyaretlerle ve ayrıca Kent Konseyi bileşeni olan 96 kuruma da toplu mesajlar olarak çağrı yaptıklarını ifade eden Karagöz, yürütmeyi durdurma davası açmak için 1 ay zamanları olduğunu belirterek, “Bugün ilk toplantımızı gerçekleştiriyoruz, amacımız bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılmasıdır; çünkü taş alınmak istenen alan daha öncelerde şehir merkezinde kaldığından dolayı izin ve ruhsatlarının iptal edildiği taş ocağıdır. İlgili kurumlara haber verilmiş ve orası kapatılmıştır. İçinde kaldığı şehre zarar verdiği için devlet tarafından iptal edilmiş bir yerin, şimdi böyle bir şey yaşanmamış gibi yeniden faaliyete geçirilmesi, ruhsat ve izin verilmesi anlaşılır bir şey değildir. Valilik kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için gerekli her türlü çalışmalar yapılacaktır. Davacı olmak isteyenler davacı olacak ve her türlü takibi yapılacaktır” diye konuştu.

KEŞAN BELEDİYESİ, ‘SAKINCA YOKTUR’ DEDİ

Sözlerinin devamında bahse konu taş kırma eylemleri için Keşan Belediyesi’nin bölge halkına danışmadan, kendisine sorulan görüşe aynı gün cevap verdiğini dile getiren Hasan Karagöz, “Bu duyuru Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün sitesinde 2 Mart’a yayınlandı. 2 Mart’ta Keşan Belediyesi’ne görüş soruldu, aynı gün de Keşan Belediyesi cevap verdi. 3 Mart’ta ise Edirne Valiliği ‘ÇED gerekli değildir’ kararını yayınladı. Keşan Belediyesi’ne sorulan görüşe, belediye sayın belediye başkanımız ‘Konuyla ilgili olarak uygulama yapılmasında, kurumumuzda sakınca bulunmamaktadır’ diye cevap verdi. Yani mahalle sakinlerinin görüşleri alınmadan, daha önceden yaşanmış olanlar değerlendirilmeden ve 180 kadar sayfası olan proje tanıtım dosyası incelenmeden, hatta mecliste görüşülmesi gerekirken yapılmadan böyle bir cevap verilmesi. Yangından mal kaçırılır gibi aynı gün cevap verilmesi bizi üzdü” ifadelerini kullandı.

Toplantıdan çıkacak sonuçlar üzerinden biz bir değerlendirme yapacaklarını ve bir komisyon kurulacağını kaydeden Hasan Karagöz, son olarak, “Bu işin öznesi mahalle halkıdır, kadın, erkek çocuk demeden toplu bir şekilde mücadele verilmelidir diye düşünüyoruz” dedi.