BÜLENT SAYLAM

Aşağı Zaferiye Mahallesi 328 ada ve 1 nolu parselde bulunan eski taş ocağının yeniden aktif hale getirilmesi nedeniyle Yeni Mahalle sakinleri tarafından kurulan Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu, bugün saat 13.00’te Keşan Adliyesine dava dilekçelerini sunacak.

Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu geçen Cumartesi günü yaptıkları basın toplantısında taş ocağını yargıya taşıyacaklarını duyurdu. Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu Sözcüsü Saliha Kafalı, Dava ile ilgili tüm hazırlıklarımız tamamlanmıştır. 4 Nisan 2022 Pazartesi günü (bugün) saat 13.00’te Keşan Adliyesi önünde toplanarak dava dilekçemizi mahkemeye sunacağız.” dedi.

BOTAŞ FARKLI YERLERDEN TAŞ ALMA ARAYIŞINA GİRMİŞTİR

Keşan Kent Konseyi’nde basın açıklamasını yapan Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu Sözcüsü Saliha Kafalı, şunları kaydetti:Saros Körfezinde Sazlıdere Gökçetepe Köyleri arasında BOTAŞ tarafından hukuk ve bilime aykırı bir şekilde yapılmakta olan FSRU Limanı inşaatının taşı ÇED raporlarına göre Mecidiye Taş ocaklarından alınıyordu. Ancak bu taşın bu inşaata uygun olmadığının görülmesi üzerine BOTAŞ farklı yerlerden taş alma arayışına girmiştir. Bu durum ÇED Yönetmeliğine aykırıdır ve liman inşaatının durdurulması gerekmektedir. Fakat BOTAŞ hukuk tanımaz uygulamalarına devam etmektedir. 20 yıl önce Karayollarına, Devlet Su işlerine ve özel bir şirkete ait olan taş ocakları yerleşim yeri içinde kaldığı ve insan sağlığına zarar verdiği için izin ve ruhsatları iptal edilmişti. İzin ve ruhsatları iptal edilen bu taş ocağı BOTAŞ tarafından hukuksuz bir şekilde yeniden aktif hale getirilmeye çalışılıyor.

EDİRNE VALİLİĞİ İTİRAZ ETME HAKLARIMIZI ELLERİMİZDEN ALMIŞTIR

Taş ocağının 20 Aralık 2021 tarihinde 17 Ocak 2022 tarihine kadar kaçak taş aldığını hatırlatan Kafalı, açıklamasına şöyle devam etti: “BOTAŞ Keşan Yeni Mahalledeki Belkoop Evlerine 160 metre mesafedeki kapatılmış taş Ocağından 20 Aralık 2021 tarihinde kaçak olarak taş almaya başladı. 21.12.2021 tarihinde Keşan Kaymakamlığına verilen dilekçeler üzerine kaymakamlıkça tutanak tutularak taş almaları durduruldu. Ama 17 Ocak 2022 günü yeniden aynı yerden taş alınmaya başlandı. 18 Ocak 2022 tarihinde yeniden Kaymakamlığa dilekçeler verildi. Fakat BOTAŞ’ın taş alma faaliyeti durdurulmadı. Başta Keşan Yeni Mahalle olmak üzere tüm Keşanlıların itirazına karşın söz konusu ocaktan taş alma devam ediyor. BOTAŞ, Keşan yerleşim alanı içinde kalan ve Belkoop evlerine 160 metre mesafede olan 83 dekar alanı kaplayan taş ocağı için beş yıllığına ruhsat almış. Proje Tanıtım Dosyası hazırlatmış. 2 Mart 2022 günü ÇED sürecinin başladığı ve 3 Mart günü de Edirne Valiliği ÇED gerekli değil kararı yayımlandı. Edirne Valiliği bu kararı ile bizlerin itiraz etme haklarımızı ellerimizden almıştır. Bizlerin yapabileceği tek şey Edirne İdare Mahkemesinde Valiliğin bu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali davasının açılmasıdır.”

YAŞAM ALANIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ

Dava dilekçelerini bugün sunacaklarını belirten Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu Sözcüsü Saliha Kafalı, açıklamasını şöyle sonlandırdı: Dava ile ilgili tüm hazırlıklarımız tamamlanmıştır. 4 Nisan 2022 Pazartesi günü saat 13.00’te Keşan Adliyesi önünde toplanarak dava dilekçemizi mahkemeye sunacağız. Bu güne kadar bizlere her türlüğü desteği veren tüm Çevre Gönüllülerini ve Keşan Halkını 04 Nisan Pazartesi günü Keşan Adliye binası önünde yanımızda olmaya çağırıyoruz.  Mahallemize Taş Ocağı istemiyoruz. Yaşam alanımıza sahip çıkıyoruz.”

Basın toplantısına Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ile kent konseyi bileşenleri katıldı.