HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Aşağı Zaferiye Mahallesi sınırları içinde kalan, Yeni Mahalle’deki Belkoop evlerine 160 metre mesafede bulunan ve 20 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçen eski taş ocağında çalışmaların Ramazan Bayramı’nda sonlandırılacağı belirtilmesine rağmen faaliyete devam edilmesine tepki gösterildi. Keşan Kent Konseyi ve Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu üyeleri ile bölge halkı taş ocağı önünde toplanarak, ocaktaki faaliyetin durdurulmasını istedi.

Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu Sözcüsü Saliha Kafalı, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç ile birlikte Ramazan Bayramı’nda taş ocağındaki faaliyetin sonlandırılacağı yönünde söz verdiğini ifade ederek, “Kendilerinin de taş ocağından burada oturan halk gibi rahatız olduklarını, ‘buradaki halk rahatsızsa bizde rahatsızız’ demelerini ve buradaki çalışmaların bayrama kadar biteceğini başkanımız bildirdi. Ama şunu görüyoruz ki, ‘mahcup olmamak adına bayrama kadar dedim’ demiş. Aslında biz bu işin böyle olmayacağının farkındaydık. Çalışmaların devam edeceğini zaten biliyorduk. Tam da düşündüğümüz gibi oldu. Dünden beri burada çalışmalar devam ediyor. Makineler geldi, tekrar çalışmaların devam edeceğini öğrendik. Bugünde çalışmalar başladı. Sayın başkanımız, ‘şayet bayramdan sonra orada makine görürseniz, çalışmalar yapılırsa ben bayrak açıp, çalışmaların önünde duracağım, çalışmaları yaptırmayacağım’ demişti. Şu an başkanımızı bekliyoruz. Bu konuda bize verecek bir cevabı var mı?” dedi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI İPTAL EDİLMEDİĞİ SÜRECE HİÇ KİMSE, KİMSEYİ KANDIRMASIN

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ise proje tanıtım dosyasına göre 5 yıllığına ruhsat alındığını ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiğini belirterek, “ÇED gerekli değildir kararı bu projenin iznidir. Bu izin iptal edilmediği sürece 5 yıl süreyle BOTAŞ buradan istediği gibi taş almaya devam eder ve edecekte zaten. Mahkeme bir arar karar verdi, savunma istedi onlardan. 15 gün süre vermişti. 25 Nisan’da BOTAŞ tekrar mahkemeye müracaat ediyor, müdahil olmak istiyor. Bizim haksız yere dava açtığımızı ve bizim dava dilekçemizin reddedilmesini talep ediyor. Daha detaylı savunma yapabilmek içinde 15 günlük ek süre istiyor, mahkemede ara karar veriyor. Ara kararda diyor ki, ‘Valiliğin yanında müdahilliğini kabul ediyoruz’ ve 15 gün ek süre veriyor. 15 günlük ek süre 10-12 Mayıs gibi bitmiş olacak. Ondan sonra mahkeme kararını açıklayacak. Bilirkişi mi yürütmeyi durdurur, bilirkişi getirmeden mi durdurur, büyük olasılıkla bilirkişi gelecek. ‘Yürütmeyi durdurma kararı’ iptal edilmediği sürece hiç kimse, kimseyi kandırmasın. ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edilmek zorundadır. İptal edilmediği sürece 5 yıl bu mahalle halkının başına beladırKim ne söyleyecekse bu gerçeklik üzerinden söylesin. Edirne Valiliği, ‘ÇED gerekli değildir kararını geri çektim, iptal ettim’ demesi yetmiyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü web sitesinde BOTAŞ şu şu proje tanıtım dosyasıyla ilgili verilmiş olan ‘ÇED gerekli değildir kararı iptal edilmiştir’ açıklamasını yapsınlar, orada görelim o sitede zaten mahkemede, davada düşmüş olacak, ondan sonra kim ne söylüyorsa doğru söylemiş olacak. O izin iptal edilmediği sürece söylenenlerin hepsi hikayedir” diye konuştu.

‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARININ İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR

Taş alma işinin devam edeceğini dile getiren Karagöz, “Biz açıkçası pazartesi günü bekliyorduk. Bu tür faaliyetlerde şöyle bir gerçeklik vardır. Bayramda işçilere 10 gün izin verilir. Faaliyetler durduruluyor. Bekçi kalmasın diye makineleri de almışlardı. Şimdi makineler geldi. Bununla da kalmayacak diye düşünüyoruz. Belki kalır çünkü savcılığa suç duyurusunda bulunduk, kaymakamlığa dilekçe verdik, suç duyurusunda bulunduk. Savcılık soruşturmaya başladı. Mahalle halkını rahatsız ediyor mu diye. Dolayısıyla proje tanıtım dosyasında taahhüt ettiklerinin gereğini yapıyor olabilirler. Orada çok net diyor, fazla gürültü, ses olmaması için 1 ekskavatör, 1 yükleyici, 3 kamyonla çalışılacak. Ara ara da sesi azaltmak için bunları durduracaklarını taahhüt ediyorlar. Patlama yapılmayacağı da taahhüt ediliyor. Bundan sonra belki böyle bir şey yaparlar. Ama mücadele verilmeden bu iş sonuçlanmayacak. Dolayısıyla burada herkesin başta belediye başkanı olmak üzere makinenin önüne yatması gerekmiyor. ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptal edilmesi gerekiyor. Sözünü ettiğimiz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü web sitesinde bunun yayınlanması gerekiyor. O kararı iptal ettirmezsek 3 ay çalışmaz daha sonra gelir çalışır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan taş ocağının Edirne Valiliği’nin verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Edirne Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açılmış, taş ocağında projedeki taahhütlerin aksine patlatma yapıldığı iddiasıyla kaymakamlık ve cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.