Gaytancıoğlu’nun ertelenen soru önergesinde şu ifadeler var: “Edirne İli Keşan İlçesi Sazlıdere Köyünde bir FSRU limanı yapılmaktadır. Mahkeme kararları beklenmeden ve daha önce verilen ÇED iptal kararları dikkate alınmadan yapılan bu işlem Saros Körfezine büyük zarar verecektir. Oysa ki Saros Körfezi ekolojik, doğal ve tarihi özellikleriyle ülkemizin en özel deniz alanlarından biri ve özel çevre koruma bölgesidir. Bu duruma rağmen son yıllarda yaşanan gelişmeler nedeniyle Körfezin deniz alanları ve kıyılarında hızlı bir bozulma görülmektedir. Bu nedenle Saros Körfezine Yapılmak İstenen FSRU Limanının Olası Etkileri ve Saros Körfezinin Karşı Karşıya Kaldığı Diğer Risklerin Tespiti İle Alınacak Önlemlerin Belirlenmesi İçinAnayasamızın 98’inci ve TBMM İç Tüzüğünün 104 ve 105’inci Maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını saygılarımla arz ve teklif ederim.” 

GENEL GEREKÇE

Edirne İli Keşan İlçesi Sazlıdere Köyünde bir FSRU limanı yapılmaktadır. Mahkeme kararları beklenmeden ve daha önce verilen ÇED iptal kararları dikkate alınmadan yapılan bu işlem Saros Körfezine büyük zarar verecektir.Oysa ki Saros Körfezi ekolojik, doğal ve tarihi özellikleriyle ülkemizin en özel deniz alanlarından biri ve özel çevre koruma bölgesidir.Son yıllarda Marmara Denizinde yaşanan kirlilik dikkate alındığında torunlarımızın emaneti Saros Körfezini korumak daha da önemli hale gelmektedir.

Saros Körfezi, 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliği yapan, su altı zenginlikleri ile dolu ve sualtı etkinlikleri ile ilgilenenler için oldukça önemli bir bölgedir.Körfez içinde barındırdığı zengin balık çeşitleri nedeniyle deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük ve doğal bir akvaryum olarak nitelendirilir.

Ege Denizi’nin en tuzlu kesinlerinden birini oluşturan Saros Körfezi’nde karmaşık girdaplar çizen akıntılar görülür. Bu akıntılar nedeniyle de kendi kendini temizleyen bir körfez konumundadır.

Bu duruma rağmen son yıllarda yaşanan gelişmeler nedeniyle Saros Körfezi ve kıyılarında hızlı bir bozulma görülmektedir.

Özel çevre koruma bölgesi olması ve buna rağmen körfezde birçok bozulma görünmesine rağmen bir de FSRU limanı yapılmak istenmektedir. Daha önce iptal edilen ÇED kararına rağmen hukuka ve bilime aykırı bir işlem sürdürülmek istenmektedir. Oysaki bu durum bu özel denizin felaketine yol açabilecektir. 

Kıyılarda yaşanan yapılaşma, kaçak kum alımı, taş ocaklarının açılması, rüzgâr enerjisi projeleri, denizin doğal yapısını bozan yapılar, kıyıların o yörede yaşayan halka rağmen başka şirketlere kiralanması gibi sorunlar yaşanmaktadır.

Bütün bu sorunlar Türkiye’nin en özel deniz alanlarından birisi olan Saros Körfezini nasıl koruyup gelecek kuşaklara aktaracağımız konusunda endişelere yol açmaktadır. Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan bu bölgemizin doğal yapısı ile korunup gelecek kuşaklara aktarmak büyük önem kazanmıştır.

Saros Körfezine yapılmak istenen FSRU Limanının olası etkileri ve Saros Körfezinin karşı karşıya kaldığı diğer risklerin tespiti ile alınacak önlemlerin belirlenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önerilmektedir.