BÜLENT SAYLAM

ÇOCUKLARIMIZI BU MESLEKLE OKUTTUK

Terzilik mesleğinin zor günler yaşadığını aktaran Nurettin Çetintaş, sözlerine şöyle başladı: “Meslek insanlar yaşadığı sürece bitmez ama bizim işlerimizi son noktasına ulaştı. Ufak tefek tadilat işleri için de olsa insanları bize gelecek biz de mesleğimizi devam ettireceğiz. Ama doyurucu bir durum yok artık bitmiştir.  Ben bu işi yapacağım diyecek kişi geçinemez. Biz emekliyiz. Emekli olduğumuz için yapıyoruz biraz da oyalanmak için yapıyoruz bu işi vakit geçirmek için. Eskiden bir iki kalfamız vardı. Yoğun bir şekilde çalışıyorduk. Allah bin bereket versin. Çocuklarımızı bu meslekle okuttuk.  Geçindik, evimizi aldık. emekli maaşı alıyoruz da onunla geçiniyoruz. Yoksa dükkanın kirasını çıkaramadığımız aylar oluyor. Geçmiş yıllara göre işlerimiz % 80 düştü. % 20 ile geçinilir mi geçinilmez. 

BİR TERZİ KOLAY YETİŞMİYOR

Terzilik mesleğinin devam etmesi için eleman yetiştirilmesi gerektiğini söyleyen Çetintaş, son yıllarda hiç eleman gelmediğini ve eleman yetiştirilmediğini söyledi. Çetintaş, “Bizden sonra bizden 5-10 yaş küçük olanlar var. bu nesilden sonra ne olacak bilemiyoruz. Fabrikadan ayrılıp dükkan açan kadın terziler var. Bir terzi kolay yetişmiyor.” dedi

BUGÜN BAKTIĞIMIZDA BU MESLEK İÇİN GELEN OLMUYOR

Alaylı bir ustanın yetiştirdiği bir terzi olduğunu söyleyen Çetintaş, “Ben bir ustanın yanında yetiştim ve benim de kalfalarım oldu. Onlar da kendi dükkanlarını açtılar usta oldular. Ama bugün baktığımızda bu meslek için gelen olmuyor. Tercih edilmiyor. Benim aklımda hep şu vardı. Bir arkadaşım oğlunu getirse, yetiştireyim ve sonra da ona dükkanı teslim edeyim. Hadi eyvallah deyip gitmeyi istiyordum ama olmadı.”

KİŞİ BAŞI MAKİNELERDE 20 GÖMLEK GÜNDE DİKİLİYOR’

Hazır giyim işlerin azalmasına neden olduğunu belirten Çetintaş şöyle konuştu: “Devir elektronik çağı. Bilgisayarlar var. Seri üretimler var. Böyle olunca bizim onlarla başa çıkmamız mümkün değil. Size bir örnek vereyim. Şu gömlekleri ben dikiyorum. Biri bana ‘Nurettin Usta’ dedi. ‘Günde kaç gömlek dikersin?’ ‘Ben de ona günde 2 adet gömlek dikebiliyorum’ dedim. Bana dedi ki ‘atölyede kişi başı makinelerde 20 gömlek günde dikiyor’ bunlar hep bizim mesleği bitiren şeyler. Maliyetleri çok çok düşürüyor. 

UĞRAYAN SORAN YOK

Bayramda işler hızlanıyor mu? Şeklindeki soruya cevap veren terzi Nurettin Çetintaş, “Yok. Uğrayan soran yok” şeklinde cevap verdi ve şunları ekledi: “genelde tadilat için geliyorlar. Kilolu müşterilerim var. Piyasada, konfeksiyonda bulamadıkları ürünler olduklarında bana geliyorlar. Ben bu şekilde iş yapıyorum.” dedi

TÜKETİM TOPLUMU YARATTIK

Her geçen yıl işlerin kötüye gittiğin söyleyen terzi Nurettin Çetintaş, geçen yılı bile aradıklarını kaydetti ve sözlerini şöyle bitirdi: “Ben 50 senedir çalışıyorum. Arada böyle krizler oldu. Mesela 1980 Eylül’de bir kriz geçirmiştik. Geçen seneden bugüne yaşadığımız kriz gibisini hiç yaşamadık. Tüketim toplumu yarattık. Çırak, kalfa bulamıyoruz zaten bu saatten sonra da kimse de çocuğunu vermez. İnsanlar çok fazla çalışmadan çok para kazanmak istiyor.”