AYGÜL KONAR

Dün, saat 14.00 sıralarında, Keşan TSO Konferans Salonu'nda, koronavirüs tedbirlerine uyularak başlayan toplantıya; Keşan TSO Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf, Genel Sekreter Erdem Başak, Keşan TSO'ya üye firmaların temsilcileri ve Keşan TSO personeli katıldı. 

“BU BİR BAŞLANGIÇ TOPLANTISI”

Toplantının açış konuşmasını yapan Mutaf, dünyanın yaşadığı pandemi sürecini hatırlatarak, Keşan TSO olarak tesisler için önemli bir toplantı gerçekleştirileceğine değinerek, 2020 yılının başlarından itibaren hiç kimsenin alışık olmadığı bir sürecin yaşanmaya başlandığını ifade ederek, “Dünyada etkisini gösteren bir pandemi süreci maalesef bizleri de etkisi altına aldı. Öncelikle sağlığımız için bazı kaygılarımız oldu. Daha sonra işletmelerimizin işlerine devam etmesi sürecinde, bu pandemi yönetimiyle yaşamayı öğrendik. Ayrıca, bunun için gelişen teknikleri takip etmeyi öğrendik. Bugün de bu konunun uzmanı Sayın Ebru Urgancıoğlu’ndan, pandemi için özellikle tesislerimizde ne tür önlemler alınması gerektiği, pandemi yönetimini tesislerimizde nasıl uygulayabileceğimiz konularında bilgi alacağız. Toplantımıza, koronavirüs tedbirlerine uyarak katılım gösterenlere teşekkür ederiz. Bu tür toplantılarımıza, 'zoom' programı üzerinden devam edebiliriz. Bu bir başlangıç toplantısı” diye konuştu.

Mutaf'ın ardından, IQD İş Geliştirme Müdürü ve Başdenetçi Ebru Urgancıoğlu tarafından, pandemi yönetimi ile ilgili bilgi verildi. İlk olarak günlük vak'a sayılarının ülkelere göre dağılımı hakkında bilgilendirmede bulunan Urgancıoğlu, bu anlamda ABD'nin 1. sırada yer aldığını, Türkiye'nin ise son zamanlarda artan vak'a sayısı nedeniyle orta sıralarda yer aldığını belirtti. Koronavirüsten korunmak için 14 altın kurala mutlaka uyulması gerektiğinin altını çizerek, bu kurallardan bahseden Ebru Urgancıoğlu, pandemi yönetiminin; etik, komuta birliği, birlikte çalışma ve tüm tehlikeler yaklaşımı gibi 4 ana başlıkta toplanabileceğini kaydetti. 

“HASSAS RİSK GRUPLARINDA YER ALAN ÇALIŞANLARIN MÜMKÜNSE EVDEN ÇALIŞMALARI SAĞLANMALIDIR”

Pandemi yönetiminin başında alınan önlemlerin hayata geçirilmesi olduğuna dikkat çeken Urgancıoğlu, ele aldığı bazı konu başlıklarını şöyle sıraladı: “Çalışanların işe başlamadan önce temassız ateş ölçerle kontrol edilmesi ve ateşi olanların işyeri hekimine yönlendirilmesi gerekir. İşyeri genelinde çalışanların sosyal mesafesini sağlamak için uygun bir çalışma modeli geliştirilmelidir. Çalışanlara tek kullanımlık mendiller ve biyolojik atıklar için ayrı çöp torbaları sağlanmalı; temizlik personeline, çöplerin içeriğine temas edilmeden boşaltılması için gerekli uygulamalar yaptırılmalıdır.  İşyerinde çalışanların kullanımı için yeterli temizlik malzemeleri bulundurulmalıdır. El hijyenini teşvik etmek için dezenfektanlar ortak alanlarda bulundurulmalıdır. Hassas risk gruplarında yer alan çalışanların mümkünse evden çalışmaları sağlanmalıdır. Bir çalışanın Covid-19 olduğu tespit edilirse, işverenler diğer çalışanları için Covid-19'a maruz kalma olasılıkları konusunda bilgilendirme yapmalı ve sağlık kuruluşları ile irtibata geçmelidir. Güncel bilgilerin takibi için güvenilir bilgi kaynakları (Sağlık Bakanlığı, DSÖ gibi) kullanılmalıdır.”  

TESİSLERDE ALINACAK ÖNLEMLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Pandemi yönetiminde temizlik ve hijyenin önemine vurgu yapan Ebru Urgancıoğlu, bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyeleri doğrultusunda gerekli ek önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekerek, çalışanların işyerinde mümkün olduğu kadar yakın temastan kaçınması gerektiğini belirtti. Çalışma ortamının belirli aralıklarla temizlenerek dezenfekte edilmesinin de önemli olduğunu söyleyen Urgancıoğlu, tesislerde de doğal havalandırma, personelin giriş-çıkışlarda kullanacağı kayıt cihazlarının temastan uzak olması, iş giysilerinin temizliği, hastalık şüphesi olanların izole edilmesi gibi konulara da dikkat çekti.Toplantı, sunumun ardından soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.