SONGÜL KONAR

Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, DİSK/Genel-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen, iş yeri temsilcileri İbrahim Özçakır, Ersin Gündoğdu, Fatma Kandemir, DİSK/Genel-İş Sendikası yöneticisi Kamil Tunca, DİSK/Genel-İş Sendikası Trakya Şube Sekreteri Caner Makasçı, Avukat Orkan Özkaya, Keşan Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürü Murat Kabcuk, Şirket Müdürü Ufuk Adımlı katıldı.

DİSK/Genel-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen, toplantı ile ilgili bilgi verdi.

“286 ÜYEMİZİN TAŞERON SİSTEMDEN KAYNAKLI UĞRAMIŞ OLDUĞU HAK KAYIPLARINI GİDERMEYE HEDEFLİYORUZ”

Salim Şen ilk oturum hakkında yaptığı bilgilendirmede şu cümlelere yer verdi: “Keşan Belediyesi Personel Ltd. Şti.’nde çalışan arkadaşların toplu sözleşme görüşmelerine başladık. Birinci oturumumuzu 25 Eylül Cuma günü saat 10.00’da belediyenin oluşturduğu Toplu Sözleşme Komisyonu ile gerçekleştirdik. Hazırlanan taslağı yaklaşık 20 gün önce içeriye sunmuştuk. Keşan Belediyesi Personel Ltd. Şti. ile ikinci toplu sözleşme bu. 696 sayılı Kanun Hükmü Kararname’nin emrettiği şekilde 2018 yılının ilk aylarında kuruldu. Taşeron diye adlandırdığımız işçi arkadaşlar bu KHK’nin emrettiği şekilde belediye şirketlerine geçirilmiş, ardından yaklaşık iki yılın üzerinde olan süre zarfında bu arkadaşlar için ücret ve sosyal haklarını belirleyen yüksek hakem kurulunca bağıtlanmış toplu sözleşme yayınlandı. Bizde bu toplu sözleşmenin çerçevesine bağlı kalarak, asgari ücret ile ilgili olan birtakım haklarını da gözeterek geçtiğimiz dönemde sözleşme yapmıştık. Bu KHK’lı dönem diye adlandırdığımız toplu sözleşme, 30 Haziran 2020 itibari ile sona erdi. Ülkemiz ve dünyada yaşanan pandemi nedeniyle bakanlık da birtakım faaliyetlerini kısıtlamıştı. Biten toplu iş sözleşmesi ile ilgili yetkilerimiz tüm Türkiye’de olduğu gibi biraz gecikmeli olarak geldi. İki yıllık toplu iş sözleşmesi taslağını içeriye sunduk. 1 Temmuz 2020’den başlayıp 30 Haziran 2022 yılında sona erecek bir teklif. Bu teklif ile beraber 286 üyemizin geçmiş dönemden, taşeron sistemden kaynaklı uğramış olduğu hak kayıplarını gidermeye hedefliyoruz.”

“UMUYORUM Kİ BU GRUP ARKADAŞLARIMIZ İÇİN BELEDİYE DE TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYACAKTIR”

Adaletsiz ve dengesiz ücretleri dengelemeye çalışacaklarını vurgulayan Şen, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu dönemlerde var olan ve birçok belediyede de rastladığımız adaletsiz ücretli, eşit ücret politikasının dışında olan, adaletsiz ve dengesiz ücretleri dengelemeye çalışacağız, belediyemiz ile birlikte. Bütün bunları gözeterek bir taslak hazırladık. Bugünden itibaren 60 gün süre ile hazırladığımız taslağımızı belediye ile müzakere edeceğiz. Umuyorum ki bu grup arkadaşlarımız için belediye de taşın altına elini koyacaktır. Uzun yıllardır sömürülen bir sistem bu. Uzun yıllardır sendikanın önü kesilmişti. Bu dönemden sonra onlar da artık sendikalı olup ardından, toplu iş sözleşmeli düzene geçerek belediyedeki diğer çalışanlarla ekonomik sosyal haklarını eşitleyecek. İş barışını da bu kurumlarda sağlayacak toplu iş sözleşmesine kavuşacağız. Toplu iş sözleşmelerinin prosedürü gereği, bugün itibari ile başladığımız toplu iş sözleşmesini 60 gün içerisinde arkadaşlarımızın isteği doğrultusunda sonuçlandıracağımızı düşünüyorum. Biz toplu iş sözleşmelerini sendikayı temsilen, şube başkanı, şube yöneticileri, Keşan Belediyesi Personel Ltd. Şti.’nde seçilmiş bulunan işyeri temsilcisi arkadaşlarımız ile katılmış bulunuyoruz. Görüşmeleri hep birlikte yürüteceğiz.”