BÜLENT SAYLAM-MEHMET AYTAÇ

Keşan Belediyesi tarafından emniyet birimleri aracılığıyla yapılan tahliye bildirimine tepki gösteren hal esnaflarından Süleyman Süzgün, belediyenin işyerlerine yüzde 60’a varan kira artırımı uygulamak istediğini iddia etti.

“KİRAMIZ 380 TL’DEN 670 TL’YE ÇIKARILDI”

Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na durumu anlatmaya çalıştıklarını ancak bir cevap alamadıklarını söyleyen Süleyman Süzgün, “2013’te ben bu işyerini ihaleden aldım. 2522 TL’den teminatımı yatırdım. İstedikleri evrakların tamamını, ticaret odası kaydı dahil olmak üzere hepsini teslim ettim. Başkana dedik ki TEFE TÜFE oranında artırımını her yıl yaptığın gibi yap. Ama kiraları 670 TL’de aşağıya arttırmıyor. Yüzde 60’a denk geliyor bu. Dünyada bir hastalık var. İndirim bile yapman gerekirken sen yüzde 50-80 arası kira zammı yapıyorsun. Şu anda kiramız 380 TL. 750 TL istedi önce sonra 670 TL’ye indirdi. Biz bunu kabul etmedik” dedi.

“GEREKÇESİZ TAHLİYE TALEBİNDE BULUNUYORLAR”

Süzgün şu şekilde konuştu: “Biz kira artışını kabul etmedik. Kabul edenlerden ise 3 tane dosya hazırlandığı halde sözleşme imzalamıyorlar. Depo yerleri, 920 TL’den 1700 TL’ye çıktı. Günümüz şartlarında bu kira artışı yasak olduğu gibi biz bunu kabul etmediğimiz için bize 15 gün içinde yerlerin tahliyesi için polis tarafından tebligat verildi. Bizi çıkarmaya çalışıyorlar. Biz çıktıktan sonra buraya kim gelirse onlara verecekler. Zaten amacı dışında kullanılıyor burası. 1 ile 24 numarası arasındaki yerler işyeri. Arka tarafta depolar var ama orda da satış yapılıyor. Bu belediyenin yönetiminde ve denetiminde büyük eksiklikler var. Dükkânların çoğunun ticaret odası kaydı yok ama ruhsat verdiniz. Bize tahliyesi tebliğ ettiler. Biz bu kira artışlarını kabul etmiyoruz ve kontrat imzalamıyoruz. Bu yüzden bizi 15 gün içinde çıkmamız için tebliğ ettiler.”

“KONTRATIM DEVAM EDİYOR”

İşyerinin kira sözleşmesinin 2016’da sona erdiğini ve bu tarihten sonra yıllık sözleşme yapılarak devam ettiğini kaydeden Süzgün şunları söyledi: “2016’dan beri yıllık olarak belediyeyle sözleşme yapıyoruz. TEFE TÜFE oranındaki artışla biz bu yıla kadar geldik. Aslında yılbaşına kadar da benim kalma hakkım var. Dosyamda yıllık sözleşmem mevcut 2021 yılının sonuna kadar geçerli. Ama bunlar dört kişi almışlar ellerine kalemi kağıdı dediğim dedik hareket ediyorlar. Borçtan dolayı tahliye istiyorsan neden borçtan dolayı sözleşme yaptınız? Biz kira artışını kabul etmedik. Artışı kabul eden 3 arkadaş var, dosyaları hazır. Neden onların kontratlarını imzalamıyorsunuz? Şimdi borcu yoktur yazısı istiyor bizden. Borç ayrı konu, kira artışı ayrı bir konu.”

“HAL, AMACI DIŞINDA KULLANILIYOR”

Kendisine işyerini açtığı günden beri ruhsat verilmediğini de iddia eden Süzgün, halde içki satışının yasak olmasına rağmen bir depoya içki satış ruhsatı verildiğini söyleyerek; “2016’dan beri biz faaliyetteyiz, fakat ruhsatım yok. Ben CİMER’e belediye hakkında şikâyette bulundum. Burası yaş sebze ve meyve toptancı halidir. Toptancı hallerinde sebze meyve ticaretinin haricinde başka bir iş kolunda satış yapmak yasak. Madde diyor ki değil içki ruhsatı vermek, bira şişesini dahi yazıhanende bulunduramazsın. Ama yan tarafta bir firmaya içki ruhsatı vermişler. Burası bir kompleks. Şikâyetimden dolayı ruhsat vermek için davetiye getirdiler bana, tutanak tuttular. Hal amacı dışında kullanılıyor. Biz çıkarsak buralara birileri gelecek ve halin amacı dışında işler yapacaklar” şeklinde konuştu.