HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Dilek Saylam sunumunda yapılan program, 08.50’de, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Saat 09.05’te ise sirenler çalınarak 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra ise Keşan Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı söylendi. Törene Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Özay, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Sesli, siyasi parti ve STK temsilcileri, gaziler, şehit aileleri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

ANMA PROGRAMI

Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan anma programı ise saat 10.00’da, Keşan Belediyesi Selim Sesler Konferans Salonu’nda başladı. Öğretmenler Baskın Özüdoğru ve Dilek Saylam sunumunda gerçekleştirilen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

Anma mesajlarının okunmasının ardından Tarih Öğretmeni Taşkın Okumuş açılış konuşmasını yaptı. 10 Kasım 2021’de Türk milletinin büyük önderi, Cumhuriyet Türkiye’sinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 83. ölüm yıldönümü olduğunu belirten Okumuş, “Atatürk’ün yaptıklarını bir kez daha hatırlamak, onu daha iyi anlamak ve anlatabilmek için buradayız. Bildiğiniz gibi Mustafa Kemal’i, Atatürk yapan kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti ve yapmış olduğu inkılaplardır. Atatürk’ün kendisinin de ifade ettiği gibi 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Türk milleti tarihte olduğu gibi bağımsızlığını kazanırdı. Ama yeni kurulan devlet, laik ve cumhuriyet esaslarına göre mi kurulurdu? Toplumsal alanda erkeklerin bir değil iki, üç adım gerisinde olan kadınlara o döneme göre Avrupa’da bile olmayan geniş haklar verilir miydi? Ve yine günümüzdeki gibi kızlar, erkeklerle beraber aynı okula gidebilir ve aynı sırada bulunabilir miydi? Bir milletin geleceği 15 yıl gibi kısa bir süre içerisinde bu dere köklü bir değişime uğratabilir miydi? Bütün bu soruların cevabı hayırdır” dedi.

HERKESE DÜŞEN CUMHURİYETİ ANLAMAK, ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCEYİ BENİMSEMEKTİR

Taşkın Okumuş, Kurtuluş Savaşı’nın Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Türk milleti tarafından gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Nitekim Atatürk de hiçbir zaman için ‘ben yaptım’ dememiş, ‘Türk milleti yaptı’ demiştir. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ve diğer köklü inkılaplar düşünsel bzda bizzat Atatürk tarafından gerçekleştirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet Türkiye’sinde yapılanları yeterli görmemiş ve daha birçok şey yapmak istediğini fakat yanında kendisini anlayabilecek kişi be kadrolar bulunmadığı için kafasındaki birçok uygulamayı gerçekleştiremediğini ifade etmiştir. Özellikle Çanakkale Savaşları ve milli mücadelede Harbiye, Tıbbiye ve Mülkiye mezunu on binlerce nitelikli insanımız şehit olmuştur. Dolayısıyla 1950’lere kadar ülkemiz nitelikli nüfus ihtiyacı yaşanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi 20. yüzyılda yaşayan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde Joseph Stalin, Vladimir Lenin, İtalya’dan Mussolini, Çin Halk Cumhuriyeti’nde Mao Zedung gibi liderlerin görüş ve düşünceleri bir süre sonra kendi milletleri tarafından terk edilmiş ve 21. yüzyıla ulaşmamıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 20. yüzyılda yaşayıp da ilke ve inkılapları halen devam eden tek liderdir. Çünkü düşünce sistemi sadece ve sadece Türk milletinin ihtiyaçlarından doğmuş, Türk milletine özgü bir fikir hareketidir. Ki bu yüzden günümüzde de geçerliliğini sürdürmektedir, bundan sonrada sürdürecektir. Atatürk’ün ölümsüzlüğe uğurlandığı günün yıldönümünde herkese düşen en büyük görev, Atatürk’ü ve en büyük eseri Cumhuriyeti anlamak, Atatürkçü düşünceyi benimsemektir” diye konuştu.

Programda, Piyade Yüzbaşı Mehmet Senih İlhan da, Atatürk’ü askeri kişiliği hakkında bir konuşma yaptı.

ATATÜRK, MİLLETİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİREN KUDRETLİ BİR İNKILAPÇIDIR

Yüzbaşı Mehmet Senih İlhan, bugün, yüce Türk milleti bir sükut içinde onu sevgi ve saygıyla anmakta olduğunu belirterek, “Muhakkak ki her şeyin bir sonu olduğu gibi, insanoğlunun da bir sınırı ve sonu vardır. Ancak bazı insanlar vardır ki, yaşamları boyunca yaptıkları eserlerle ve üstün hizmetlerle yaşamlarından sonra da varlıklarını sürdürürler. İşte bu insanlardan biri de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Dünya tarihi, çağlar boyunca üstün nitelikli devlet adamlarının ve askerlerin hayatlarına yer verir. Ayrıca askerlik ve devlet adamlığı niteliklerini bir bütün olarak kendi kişiliğinde toplamış bulunan, pek az örnek insanın varlığından bahseder. Her iki özelliğe sahip olan Atatürk, milli mücadele'de; birlik ve beraberliğimizi temin eden bir lider, muharebe meydanlarında efsanevi bir komutan, büyük siyaset adamı ve milletin çehresini değiştiren kudretli bir inkılapçıdır. Bu vasıflarıyla, insanlık tarihinin tanıdığı en büyük devlet adamlarından biri olduğuna hiç şüphe yoktur” dedi.

Etkinlik, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencilerinin 10 Kasım konulu oratoryosuyla son buldu.